שתף קטע נבחר
 

תהא השעה הזו שעת נזיקין

עו"ד סוזן וויס, מייסדת מרכז צדק לנשים, זכתה אמש באות "נשים במשפט" של לשכת עורכי הדין על פועלה למען מסורבות הגט, ומסמנת את היעד הבא: הגשת תביעות נזיקין נגד בעלים-סרבנים - לגלגל את האחריות גם לפתח המערכת האזרחית

לשכת עורכי הדין העניקה אתמול (יום ג') את אות "נשים במשפט" לעו"ד סוזן ווייס, מייסדת ומנהלת עמותת מרכז צדק לנשים, על פעילותה בתחום המשפטי בענייני נשים. עו"ד ווייס היא חלוצת הרעיון של הגשת תביעות נזיקין לבעלים סרבני גט. "תביעות הנזיקין יביאו לשינוי בשיח החברתי", אומרת ווייס, "לא עוד לראות בסרבנות גט כזכותו הדתית של הבעל, אלא להתחיל לראות בה עוולה אזרחית".

 

השיח החברתי בעניין מסורבות גט עובר שינויים. ראשית הכירה החברה בכך שיש תופעה של בעלים שמעכבים את הגט של נשותיהם (מה? יש דבר כזה?!). ארגוני הנשים חידשו שם להגדרת התופעה, שעד אז לא היה לה שם: "סרבנות גט". הגם שבית הדין עדיין מנסה לטעון שאין מדובר בתופעה – נראה שהוא הפסיד במערכה התודעתית. הציבור הכיר בכך שיש תופעה כזאת!

 

השיח החברתי עבר שוב שינוי כאשר החל להיות ברור כי אם זוהי תופעה חברתית-משפטית רחבה - אזי האחריות לפתרונה מוטלת על הגורמים המשפטיים. ההנחה הטבעית הייתה כי מציאת פתרון לבעיה מונחת על כתפי בית הדין הרבני ופוסקי ההלכה. גם עו"ד ווייס חשבה כך, ולשם כך היא הקימה את 'יד לאישה', ארגון המייצג עגונות ומסורבות גט בבית הדין הרבני, והעסיקה טוענות רבניות. אלא שבית הדין לא הבין את גודל תפקידו. הוא גילגל עיניים, הסתכל ימינה ושמאלה (בעיקר ימינה) ואמר: moi?

 

לאור זאת מתפתחת ההכרה שהאחריות לפתרון הבעיה מונחת גם, ואולי אף בעיקר, על כתפי המערכת האזרחית. תביעות הנזיקין של ווייס, המוגשות בבתי משפט שונים בארץ, מאפשרות לבית המשפט, באמצעות פסקי דין, לומר את דברו. "בית המשפט מגדיר את הסרבנות כ'עוולה' שיש לה מחיר. על ידי כך תפנים החברה את החומרה שיש בכליאת אישה בנישואין שאינם רצויים לה" אומרת ווייס.

 

ווייס אינה מוטרדת מכך שבית הדין נאבק מול

תביעות הנזיקין ומצהיר כי זה יגרום לגט להיות 'גט מעושה' ולא תקף. "המציאות מוכיחה אחרת", אומרת ווייס, "ברוב רובם של המקרים בהם הגשנו תביעות נזיקין האישה קיבלה את הגט תוך זמן סביר, ובית הדין לא פסל אף אחד מן הגטין."

 

בוועדה למעמד האישה, שקיימה דיון בעניין הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים לפני כשבוע, סיפרה ווייס כי קצת מפתיע שבית הדין מתעקש על כך שתביעות נזיקין יגרמו לגט להיות 'גט מעושה'. שהרי לא אחר מאשר היועץ המשפטי של בתי הדין פנה אליה, לפני מספר שנים, בעודו עובד כעורך דין פרטי, וביקש ממנה להגיש תביעה נזיקית עבור הלקוחה שלו, שהייתה מסורבת גט שנים רבות. כמה ציני שהתביעה הנזיקית הראשונה שווייס הגישה הייתה של מי שנהיה לימים היועץ המשפטי של בתי הדין הרבניים, ועושה ככל יכולתו כעת כדי להיאבק בתביעות אלו. אגב, לא מפתיע שמייד עם הגשת התביעה הנזיקית הבעל נתן גט כשר לאשתו.

 

הענקת אות "נשים במשפט" לעו"ד ווייס מטעם לשכת עורכי הדין היא הכרה של העולם המשפטי ברעיונות מאחוריהם עומדת ווייס ואחרות, ומשקפת את זה שהדברים מחלחלים לציבור עורכי הדין והשיח משתנה.

 

רבקה לוביץ' היא טוענת רבנית, העובדת ב"מרכז צדק לנשים", טל': 02-5664390

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השיח משתנה. בית המשפט
צילום: index open
מומלצים