שתף קטע נבחר

 

האם אירופה תבחר באדישות ובימין הקיצוני?

הבחירות לפרלמנט האירופי יצאו היום לדרך, אך רק מעטים צפויים לצאת ולבחור את נציגיהם במוסד הדמוקרטי ביותר באיחוד, והסקרים חוזים התחזקות לימין הקיצוני. האם הדבר צריך להדאיג את ישראל? בהחלט

יותר מ-375 מיליון בעלי זכות בחירה החלו היום (ה') להצביע בבחירות לפרלמנט האירופי. הבחירות נערכות היום בבריטניה ובהולנד, ובשאר 25 המדינות בגוש תתקיים ההצבעה ביום ראשון.

 

הפרלמנט האירופי אינו אחראי במישרין למדיניות חוץ, אך יש לו הסמכות לקבוע אילו מדינות יצורפו לאיחוד, לאשר או לבטל הסכמי מסחר, להשתתף בהליך בחירתם של פקידים אירופיים, ולקבוע את סדר היום בנושאי הגירה, זכויות אדם, כלכלה וביטחון. כל אחת מ-27 המדינות באיחוד מיוצגת בו בהתאם לגודלה היחסי. 

 

אך למרות שמדובר במוסד הכי דמוקרטי באיחוד האירופי, וכל מדינה בוחרת מדי חמש שנים באופן ישיר את נציגיה לאסיפה בת 736 המושבים – קשה לומר שהבחירות תהיינה חגיגה של דמוקרטיה. שיעור ההצבעה בבחירות צפוי להיות אחד הנמוכים אי פעם. מסקר שנערך בקרב 28 אלף תושבי האיחוד האירופי שפורסם בשבוע שעבר עולה כי רק 43 אחוזים מהנשאלים ציינו כי הם בטוחים שבכוונתם להצביע – ירידה חדה בהשוואה לשיעור ההצבעה בבחירות הראשונות לפרלמנט האירופי ב-1979, שעמד על 62 אחוזים, וגם בהשוואה לשיעור ההצבעה בבחירות הקודמות ב-2004, שהיה 45.5 אחוזים.


אישה פינית מול שלטי המפלגות המתמודדות, אתמול בהלסינקי (צילום: AP) 

  

בנוסף, התסכול שחשים תושבי אירופה לגבי ממשלותיהם, המיתון וגילויי השחיתות שנחשפו במדינות לאחרונה צפויים לדחוק את אלה שכן יטריחו את עצמם לקלפיות להצביע בעד מפלגות שוליים, מפלגות ימין קיצוני ואפילו מפלגות אירוסקפטיות ואירופוביות, המתנגדות לעקרון אירופה המאוחדת. בבריטניה, אחת משתי המדינות שתושביהן יילכו היום לקלפי, צפויה מפלגת הימין "המפלגה הלאומנית הבריטית" לגרוף הישגים, וכן גם מפלגות איזוטריות כמו "מפלגת בריטניה המאוחדת", המעוניינת לנתק את הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי. מפלגה זו צפויה, על פי הערכות, לנחול הצלחה גבוהה יותר מאשר מפלגת השלטון, הלייבור, שמצבה בסקרים בכי-רע.

 

סמן ימני אירופי

כמו בבריטניה, גם במדינות אחרות באירופה צפוי כוחו של הימין הקיצוני בפרלמנט האירופי לגדול, וכן כוחן של המפלגות המתנגדות לעצם קיומו של האיחוד. בהולנד, המדינה השנייה שהולכת היום לקלפי, מפלגת החירות בראשותו של הפוליטיקאי המתנגד לאיסלאם, חירט וילדרס, תנסה לגבור על שתי מפלגות הזרם המרכזי במדינה, המפלגה הנוצרית-דמוקרטית ומפלגת הלייבור, ולהפוך למפלגה הגדולה ביותר המייצגת את הולנד בפרלמנט האירופי. גם מפלגת החירות של אוסטריה, שחרטה על מצעה התנגדות להגירה וגם מסרים אנטי-ישראליים, תנסה להתחזק, וכך גם מפלגת "החזית הלאומית" של הלאומן הצרפתי הקשיש ז'אן-מארי לה פן.

 

"הפרלמנט האירופי הוא הגוף שמייצג בצורה הטובה ביותר את הלך הרוח האירופי", טוען הד"ר שרון פרדו, מנהל המרכז לחקר פוליטיקה וחברה אירופית באוניברסיטת בן גוריון שבנגב. "למרות שההצבעה שם היא לא פעם הצבעת מחאה נגד השלטון, בסוגיות הליבה המרכזיות הבית כן מבטא את הלך הרוחות האירופי ואת רצון העם. באופן כללי, המבנה האידאולוגי שלו והמבנה האידאולוגי שלו הוא מרכזי-ימני יותר, וגם אירוסקפטי".

 

כמדי בחירות לפרלמנט האירופי, גם השנה רואים מגוון של מפלגות שוליים איזוטריות המבקשות לזכות בדריסת רגל, כמו מפלגתו האנטי-ציונית של הקומיקאי הצרפתי האנטישמי דיידונה. פרדו דווקא מתרשם שבבחירות הנוכחיות, מתמודדים פוליטיקאים מהשורה הראשונה מטעם מפלגות המיינסטרים. בין אלה, שני ראשי ממשלה לשעבר בבלגיה, גי פרהושפטט וז'אן-לוק דהאן, ושרת המשפטים לשעבר בצרפת רשידה דאטי. "מדובר בדמויות מהשורה הראשונה של הפוליטיקה הלאומית ולא דמויות אפורות וקיקיוניות. גם הם מבינים שהפרלמנט האירופי יהפוך לשחקן מרכזי בהליך קבלת ההחלטות האירופי. אם פעם הפרלמנט האירופי היה 'פח זבל' היום לא כך".

 

מה מושך את הפוליטיקאים הבכירים לבריסל דווקא הפעם? התשובה נעוצה באמנת האיחוד האירופי, אמנת ליסבון, שכניסתה לתוקף תעניק לפרלמנט האירופי משקל וסמכות רבה יותר. "אם האמנה תעבור, נראה פרלמנט נשכני שיהיה שחקן חשוב בפוליטיקה האירופית וייקח חלק בהליך קבלת ההחלטות בגוש", מסביר פרדו.


שלט לעידוד הצבעה בברלין. שיעור הצבעה נמוך ביותר? (צילום: רויטרס) 

 

"ישראל תצטרך להתייחס אחרת"

למרות שבסופו של דבר מדובר בבחירות הנוגעות בעיקר לתושבי אירופה – פרדו מציין כי תוצאות הבחירות ישפיעו גם עלינו. "הפרלמנט האירופי הוא אחד הגופים במערכת האירופית שפחות אוהדים את ישראל", הוא מסביר, "הוא החליט שלא להמשיך בתהליך שדרוג היחסים עם ישראל, למרות שהמנהיגים האירופים לא קיבלו החלטה שכזו. סביר להניח שעם כניסתה של אמנת ליסבון לתוקף ישראל תצטרך להתייחס לפרלמנט האירופי אחרת, לקחת אותו ברצינות ולהשקיע מאמצים פוליטיים. כמו עמי אירופה, גם הפרלמנט האירופי מאמין בפתרון של שתי מדינות לשתי עמים, והממשל אצלנו צריך להבין שאם הוא מעוניין להעמיק את היחסים עם אירופה, נדרשת ממנו פעילות מסוימת,

 לא בהכרח בכיוון שהוא פועל כעת", הוא מסכם.

 

אמנת ליסבון אמנם נדחתה במשאל עם שנערך באירלנד לפני שנה, אך אירלנד צפויה לערוך משאל עם חוזר על הסוגיה, ובבריסל מעריכים שהאמנה תתקבל. בינתיים, רשאים

המחוקקים החברים בפרלמנט האירופי, לשנות שני שלישים מהחוקים שנחקקים במדינות האיחוד. אם אכן יגרפו מפלגות הימין הקיצוני יותר מושבים, יהיו לדבר השלכות לא רק פנימיות אלא גם בינלאומיות.

 

ולסיכום, גם בארץ יהיו מי שיצביעו. בשדורלה למען ישראל באיחוד האירופי, EFI, מעריכים כי בישראל חיים עשרות אלפי מחזיקי אזרחות אירופית, ומרבית המדינות הבולטות באיחוד - בהן צרפת, גרמניה ובריטניה - מאפשרות לנתיניהן להצביע גם מעבר לים. רובם יצביעו באמצעות הדואר, אך מיעוטם גם יגיעו לשגרירויות השונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתמודד. פרהופשטט
צילום: איי אף פי
יתחזק? וילדרס
צילום: AP
ייכנס? דיידונה
צילום: רויטרס
מומלצים