נאום אובמה: שרי הממשלה חלוקים בתגובותיהם
ראש הממשלה כינס התייעצות מייד לאחר הנאום ההיסטורי שנישא בקהיר. איש משרי הליכוד טרם הגיב, אך בין יתר חבריהם לשולחן הממשלה אין הסכמה. השר ברוורמן: "שתי מדינות לשני עמים הוא הפתרון שאליו אנו מחויבים". השר הרשקוביץ: "ממשלת ישראל אינה סרח עודף של הממשל האמריקני"
הנאום ההיסטורי של מנהיג המעצמה החזקה בעולם נישא בקהיר - אך הידהד היטב במסדרונות בירושלים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כינס בלשכתו מיד לאחר הנאום התייעצות מיוחדת, שבה נבחנו השפעות דבריו של הנשיא אובמה על ישראל. לפי שעה מסתמן שנתניהו יברך על הניסיון לקרב בין המערב לאיסלאם, אך ידלג מעל הקריאות של אובמה בעניין הקריאה לכינון מדינה פלסטינית ולהקפיא את ההתנחלויות.
בינתיים, החלו בכל המערכת הפוליטית להגיב על הדברים - למעט שרי הליכוד, שבשלב זה ממלאים פיהם מים.
אובמה נואם לעולם המוסלמי - סיקור מקיף ב-ynet:
- אובמה בקהיר: דף חדש בין ארה"ב לאיסלאם
- השר אדלשטיין לאובמה: לחץ עליהם, לא עלינו
- חמינאי לאובמה: בנאומים וסיסמאות לא תשיג דבר
- פרס: ביקור אובמה במזה"ת - הזדמנות ייחודית
בנאומו בצהריים (יום ה') פרס אובמה את חזונו למה שהגדיר כ"התחלה חדשה" ביחסים מול העולם הערבי. חלק ניכר בדבריו הוקדש לסכסוך הישראלי-פלסטיני - והוא, כצפוי, ריכז את מרבית העניין בקרב שרים וחברי כנסת. בין היתר, אמר אובמה: "הקשר שלנו עם ישראל בלתי שביר, אבל המצב של העם הפלסטיני קשה מנשוא. הגיע הזמן שההתנחלויות ייפסקו".
לדברי השר לענייני מיעוטים, אבישי ברוורמן (עבודה), אובמה "קבע בצדק שהאויב המשותף של כל העולם הוא הקיצוניות". לדברי השר, הנשיא קבע כי מציאת המכנה המשותף הוא הפתרון למיגור התופעה. "עלינו בישראל לאמץ את הגישה הזו בחברה הישראלית, יהודים וערבים, חילונים ודתיים, ולבטח להציבה מול החברה הפלסטינית. שתי מדינות לשני עמים הוא הפתרון שאליו אנו מחויבים", סיכם ברוורמן.
לעומתו, שר המדע, דניאל הרשקוביץ (הבית היהודי), ששמע את הנאום במהלך סיור ביישובי דרום הר חברון, אמר: "אובמה התעלם בנאומו מהעובדה שהפלסטינים טרם זנחו את דרך הטרור. ממשלת ישראל אינה סרח עודף של הממשל האמריקני". לדברי הרשקוביץ, היחסים עם ארה"ב מבוססים על ידידות ולא על התמסרות. "בעניין הגידול הטבעי בהתנחלויות - יש לומר לאמריקנים עד כאן", אמר.
אורון: נאום עם "השראה ואופטימיות"
בקרב "מורדי העבודה" מסכימים עם עמדת עמיתיהם היושבים בממשלה. ח"כ יולי תמיר אמרה כי מדובר ב"אחד הנאומים החשובים" והוסיפה כי "ישראל יכולה כעת לבחור האם להצטרף למעגל ההידברות והשוויון - או להפוך לסרבנית שלום שנדחקת לשולי הזירה הבינלאומית".
גם בצדה השמאלי של האופוזיציה בירכו על הנאום. יו"ר מרצ, ח"כ חיים אורון, אמר: "על ממשלת ישראל להגיב בקורת רוח וסיפוק על הדברים". לדבריו, הנאום "התאפיין בהשראה, אופטימיות ותנופה גדולה שדומה שנסתלקה מהאזור. נאום הנשיא האמריקאי הוא שיעור בנאורות, פייסנות, מתינות ותקוות גדולות". אורון הביע תקווה שמדינת ישראל "לא תוסיף להיות נפקדת לאורך ימים מיומני המסע של מנהיג העולם החופשי".
בקדימה ניצלו את הנאום כדי לנגח את הממשלה. "הנאום הוא הוכחה נוספת לכך שנתניהו לא העריך נכון את מדיניות הממשל בארה"ב", אמר ח"כ זאב בוים. "עמדת הנשיא בנושא הפלסטיני זהה לעמדתה של קדימה - וחבל שנתניהו לא מסוגל להצטרף לרעיון שתי המדינות לשני עמים שהוא הרעיון היחיד שיבטיח את קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית".
ח"כ טלב א-סאנע (רע"מ תע"ל) אמר כי "זו פעם ראשונה שמנהיג אמריקני מדבר בשפה ברורה, כנה ושם את כל המחלוקות על השולחן. המיקום והתזמון מעידים כי אכן יש גישה חדשה שאינה חד צדדית אלא מנסה להיות מאוזנת".