שתף קטע נבחר
 

הבנק העולמי: הסגר חונק את הכלכלה הפלסטינית

דו"ח מעקב של הבנק העולמי על הכלכלה הפלסטינית חושף תמונה עגומה: המחסומים גורמים לעלייה באבטלה, ההכנסה השנתית לנפש יורדת, כולם רוצים להיות עובדי רשות, והמשק נעשה יותר ויותר תלוי בכספי המדינות התורמות

הבנק העולמי מפרסם דו"ח מעקב על מצב המשק הפלסטיני. המסמך מתייחס למצב בשטחים הפלסטינים, מאז הדו"ח הקודם שפורסם בספטמבר 2008. התמונה הכוללת עגומה כשהאחריות ברובה מוטלת על ישראל – בשל המלחמה והבידוד של רצועת עזה ובשל מדיניות המחסומים בגדה המערבית.

 

לפי מומחי הבנק העולמי, הצמיחה הריאלית של התוצר המקומי הגולמי הפלסטיני הגיעה בשנת 2008 לכ-2%, דבר הבא לידי ביטוי בירידה של כ-1% בהכנסה השנתית לנפש, שהסתכמה בקצת יותר מ-1000 דולר במהלך השנה החולפת. הצמיחה הושגה בגדה המערבית ולפי הבנק העולמי לא ניכרות בשלב זה השפעות שליליות מהותיות על המשק הפלסטיני כתוצאה מהמשבר הפיננסי העולמי.

 

האבטלה ממשיכה להעיק על המשק הפלסטיני עם 40% ברצועת עזה ו-19% בגדה המערבית בסוף 2008 לעומת 30% ו-18% בהתאמה בסוף 2007. העלייה הגדולה בשיעור האבטלה ברצועה מיוחסת להקשחת הסגר במהלך 2008. הדו"ח לא מספק נתונים עדכניים לגבי העוני ברצועת עזה אך ציין כי המצב הוחמר במידה ניכרת בהשוואה לשנת 2007.

 

הבנק העולמי טוען כי בעקבות הצעדים הישראלים ניכרת ירידה בפעילות המגזרים היצרניים. במקביל, מתרחב המגזר הציבורי מאחר שיותר ויותר פלסטינים מעוניינים להיות מועסקים על ידי הרשות הפלסטינית, עיסוק הנחשב "בטוח" יותר מבחינת הכנסות. מצב זה יוצר לחץ על הקופה הציבורית, כשכבר כיום תשלומי השכר של הרשות מהווים כ-22% מהתוצר הפלסטיני. הדבר יוצר תלות בסיוע המדינות התורמות, כשבמהלך 2008 הסיוע הזר היווה כ-30% מהתוצר הפלסטיני.

 

הבנק העולמי מזהיר כי הסיוע של המדינות התורמות לא יוביל לצמיחה של המשק הפלסטיני. "יש להבין את משמעותו של הסיוע – כצעד מייצב שמאט את הירידה הסוציו כלכלית", נכתב בדו"ח. לפי כלכלני הבנק, הסיוע של המדינות התורמות לא הביא לצמיחה ורק הגביר את התלות של המשק הפלסטיני בו. הם סבורים כי מה שיעודד את הצמיחה זה פיתוחו של המגזר הפרטי הפלסטיני והסרת המגבלות הישראליות על המשק הפלסטיני.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בגלל המחסומים: עלייה של 10% באבטלה
צילום: AP
מומלצים