שתף קטע נבחר

 

אובמה עזב את קהיר, בדרכו לבוכנוולד

אחרי נאומו בקהיר, הנשיא האמריקני עושה דרכו לגרמניה. הוא יוועד עם הקנצלרית מרקל, אך בפסגת הביקור עומד סיורו במחנה הריכוז בוכנוולד, לא רחוק מהמקום בו שירת אחי-סבו

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, עזב הערב (יום ה') את קהיר, בדרכו לגרמניה, בה יבקר בין היתר במחנה ההשמדה בוכנוולד. מדובר לא רק במחווה מדינית, אלא גם בסגירת מעגל אישית - אחי-סבו של אובמה, צ'רלס פיין, היה בין הכוחות האמריקנים ששיחררו את מחנה אהרדורף, הנלווה לבוכנוולד, בסוף מלחמת העולם השנייה.  


בוכנוולד לקראת ביקור אובמה (צילום: AP)

 

בנאומו בקהיר הזכיר אובמה את זוועות הנאצים: "העם היהודי נרדף במשך מאות שנים ברחבי העולם, אנטישמיות באירופה הגיעה לשיא בשואה חסרת תקדים". גם בנאום זה הזכיר שמחר יבקר בבוכנוולד - "שהיה חלק ממערכת של מחנות, שם הם נכלאו עונו נורו והומתו בגז על ידי הרייך השלישי. שישה מיליון יהודים נרצחו - יותר מכל האוכלוסיה היהודית של ישראל כיום. הכחשת עובדה זו היא חסרת בסיס, נבערת ונתעבת. איום על ישראל בהכחדה או חזרה על סטריאוטיפים על יהודים היא חטא איום - ורק מעוררת שאלות בקרב הישראלים". 

 

כמעט דבר לא נותר מאהרדורף, מחנה שנבנה ב-1944, ואיכלס אסירים שהועסקו בעבודות פרך על-מנת לחפור מערה שתוביל לבונקר סודי עבור אדולף היטלר. יותר מ-10 אלף מהאסירים מתו במהלך העבודה, שנותרה לא גמורה ב-6 באפריל 1945, כאשר יחידתו של פיין הגיעה למקום.

 

"אני זוכר את כל האזור לפני הכניסה למחנהף העיירה וסביבות המחנה היו מלאות באנשים שהיו אסירים", סיפר פיין בן ה-84 בשיחת טלפון מביתו בשיקגו. לדבריו, "האנשים היו במצב נורא, לבושים בסמרטוטים, רובם כחושים כתוצאה מהרעבה. ממש עור ועצמות".

 

כאשר יחידתו של פיין הגיעה, שערי המחנה היו פתוחים. הנאצים ככל הנראה נמלטו. "בשער, ממש במרכז השער, על האדמה, הייתה גופה של אדם שהוכה בראשו באמצעות מוט ברזל", נזכר פיין. "הגופה הייתה שייכת לאסיר ששירת כשומר תחת פיקוד הגרמנים, ונרצח בידי האסירים מוקדם יותר באותו בוקר".

 

"במרחק קצר מהכניסה ראשית היה מקום ובו מעגל של אנשים... כולם נהרגו והושלכו לאדמה, אוחזים בכוסות קטנות, כאילו ציפו למזון אך במקום נהרגו", סיפר. "יכולת לראות איפה מכונות היריה היו ממוקמות, מאחורי כמה שיחים, אבל הגרמנים כבר לא היו שם".

 

הם נעו לא יותר מ-100 מטרים לתוך המחנה, אך זה היה מספיק כדי לקלוט את מימדי הזוועה. אותה זוועה הייתה זו שגרמה לגנרל ג'ורג' פטון גו'ניור להורות לאנשי העיירה להגיע למקום, על-מנת לחזות במו עיניהם בפשעים שבוצעו על-ידי בני ארצם - הוראה שחזרה על עצמה גם בשאר המחנות ששיחררו כוחות ארה"ב, בראשם בוכנוואלד ודכאו.

 

ב-12 באפריל 1945, אייזנהאואר הורה לכוחות ארה"ב לצלם את המחנה, כחלק מהמאמץ ליידע את האמריקנים והבריטים בנעשה בגרמניה, וליצור תיעוד היסטורי של זוועות הנאצים. יממה אחת קודם לכן, הכוחות שיחררו את בוכנוולד. הסובייטים אומנם כבר הגיעו לאושוויץ בשלב זה, אבל בוכנוולד היה מחנה הריכוז הגדול הראשון ששוחרר בידי בעלות הברית. 

 

בחודש מאי שעבר, אובמה מעד בלשונו כאשר אמר לקבוצת וטרנים במהלך מסע הבחירות כי דודו צ'רלי לקח חלק בשחרור אושוויץ. אנשי הקמפיין מיהרו לתקן את הטעות, והעמידו את אהרדורף - ואת פיין - באור הזרקורים.

 

כעת, ביקורו של אובמה בגרמניה, במהלכו ייפגש עם הקנצלרית אנגלה מרקל בדרזדן, מהווה לגרמנים רבים הכרה במאמצי גרמניה לשמר את זכר קורבנות השואה. ושוב יוסב אור הזרקורים של הנשיא האמריקני לעבר מחנה נאצי - הפעם בוכנוולד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבן יזכור בבוכנוולד
צילום: רויטרס
אובמה בקהיר
צילום: AFP
מומלצים