מדענים: בני האדם לא המציאו את הצחוק
חוקרים דגדגו גורי קופים והשוו את הצלילים שהם הפיקו לצחוקם של תינוקות. מהתוצאות עולה שחלק מהצלילים המופקים בשעת צחוק משותפים לאדם ולקוף ולכן יש להניח שמקור הצחוק באב אבולוציוני קדום המשותף לנו ולקופים
המחקר החדשני מתבסס על השוואה בין הצלילים שהפיקו שלושה תינוקות אדם ו-21 גורים של קופים ממין אורנג-אוטן, בונובו, גורילה ושימפנזה - כאשר דוגדגו על ידי המדענים. הקולות שהפיקו הפעוטות הוקלטו ונותחו באמצעות תוכנת מחשב, המפרקת את הצלילים למרכיבים הניתנים להשוואה.
החוקרים הצליחו לבודד 11 מרכיבים של הצחוק ולצייר עץ חיים המתאר את התפתחות הצחוק מאב קדמון משותף לקופים ולבני האדם. העץ מתאר כיצד התפתח הצחוק האנושי מצלילים בסיסיים, אליהם נוספו עם הדורות צלילים חדשים ומורכבים יותר.
מעניין במיוחד הוא, שהתפתחות הצחוק כפי שהיא מתוארת במחקר, חופפת את ההתפתחות האבולוציונית של המינים שהשתתפו בו. כלומר, ככל שהמין קדום יותר (זאת אומרת הופיע בשלב מוקדם יותר של האבולוציה) הצחוק שהוא מפיק כולל פחות צלילים. עובדה זו מחזקת את ההשראה שהצחוק מורכב מצלילים שנוספו בהדרגה עם התפתחות המינים.
לא רק מי שצוחק אחרון - גור אורנגאוטן נהנה מדגדוג טוב (צילום: AP)
העובדה שקופים משמיעים קולות דמוי צחוק אינה חדשה למדענים. מאז שהחל המחקר המעמיק אודות חייהם של הקופים, הבחינו בני אדם שכאשר משחקים עם קוף או מדגדגים אותו, הוא מגיב בהפקת קולות גבוהים של התלהבות, שניתן להקבילם לצחוק אנושי. בעבר כבר הוצעה האפשרות שירשנו את הצחוק מהקופים, אך אפשרות זו נפסלה על בסיס העובדה שלא נמצאו מספיק מאפיינים מקבילים בין צחוק אנושי לבין הנשיפות החזקות, הנשימות הקולניות והנחירות שמפיקים קופים בשעת משחק.
"מרגש", כך הגדיר ז'אק פנקסאף (Jaak Panksepp), חוקר התחום שלא לקח חלק במחקר הנידון, את עבודתם של המדענים מבריטניה. "מדובר במחקר הרשמי הראשון שבוחן את תגובתם של קופים לדגדוג ומשווה אותה לזו של בני אדם".
פנקסאף עצמו ערך מחקרים בחולדות, וסבור שגם הן מפיקות צלילי צחוק בתגובה לדגדוג ובשעת משחק, אלא שצלילים אלו גבוהים מדי מכדי שאוזן אנושית תקלוט אותם. אם כן, לדידו של פנקסאף, מקורות הצחוק בשלבים מוקדמים אף יותר של התפתחות היונקים.