אובמה בבוכנוולד: 'עדות נגד שקר הכחשת השואה'
נשיא ארה"ב סייר עם הקנצלרית מרקל ועם ניצול השואה אלי ויזל במחנה הריכוז, שבשחרורו ב-1945 השתתף דודה של אמו. הוא סיפר כי הדוד חזר מאירופה בהלם - "ועכשיו אני מבין אותו". בדרכו למחנה אמר: נשיא איראן צריך לבקר כאן
"מקום זה הוא עדות הנגד לשקרים של מכחישי השואה" - כך קבע נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, בדברים שנשא אחר הצהריים (יום ו') במחנה הריכוז בוכנוולד בגרמניה, בתום סיור שערך במקום. הנשיא קרא "להיות ערניים", להילחם נגד הכחשת השואה ולוודא שפשעי הנאצים לא יחזרו - בהזכירו בהקשר זה כי הרוצחים הנאצים "היו אנושיים בדיוק כמונו".
במחנה בוכנוולד הוחזקו על ידי השלטון הנאצי כרבע מיליון איש בין 1937 ל-1945, בהם עשרות אלפי יהודים. 56 אלף איש נרצחו במקום, מהם 11 אלף יהודים, ועוד 25 אלף מתו ב"צעדת המוות" שיצאה ממנו. אובמה, שדודה של אמו היה בין החיילים האמריקנים ששחררו את המחנה, סייר במחנה בצוותא עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, עמה קיים קודם מסיבת עיתונאים, ועם חתן פרס נובל לשלום, ניצול השואה אלי ויזל.
בעקבות נאום קהיר - כותרות אחרונות:
- אובמה: נתניהו יוכל לקדם פשרות יותר מהשמאל
- סלאם עליכום: נאום אובמה המלא
- ערבים בטירה: צריך שניים לטנגו
מועצת יש"ע: "זה יותר חוסיין מברק"
"לא אשכח את מה שראיתי כאן היום", אמר אובמה, והודה למרקל ולויזל על הסיור. "שמעתי על המקום הזה מאז שהייתי ילד, מדודה של אמי. הוא חזר מאירופה בהלם והתבודד עם הזכרונות שלא עזבו אותו. היום, כשראיתי את המקום הזה, אני מבין אותו. אני מבין איך הוא נכנס להלם".
אובמה אמר כי שמע מדודו שהגנרל אייזנהאואר, שפיקד על הכוחות ששיחחררו את המחנה, ידע שאלו שראו את המראות הבלתי נתפסים שנגלו לעיניהם, אחרי שיפנו את הגופות ויעבור הזמן, אולי לא יאמינו לזוועות שהתרחשו. לכן, לדבריו, הוא התעקש שקצינים מהסביבה הקרובה יסיירו במחנות.
"אנחנו כאן היום, כי אנו יודעים שעבודה זו לא נשלמה", אמר. "עד היום יש אנשים המכחישים את השואה. מקום זה הוא עדות הנגד לשקרים הללו. הוא תזכורת תמידית למה שהיה. המקום הזה מזכיר לנו שעלינו להיות ערניים תמיד ולא להתעודד מכך שסבלם של אחרים הוא לא שלנו".
הנספים במחנה, לדבריו, "לא יכלו לדעת על אומת ישראל, שקמה מתוך התופת, ועל על הקשרים החזקים והעמידים בין האומה שלהם לשלי. עכשיו זה תלוי בנו, החיים, בעבודתנו, לוודא שאלו שאבדו כאן לא הלכו לשווא. עלינו לוודא שהעולם ימשיך לדעת מה היה פה". עוד אמר, כי "צריך לזכור שהרוצחים של האנשים הללו היו אנושיים בדיוק כמונו, ולכן צריך תמיד להיות זהירים ולעמוד על המשמר".
מרקל: משתחווה בפני הקורבנות
לפני אובמה דיברה מרקל, שהודתה לאובמה ש"ביקר דווקא כאן במקום הזה, כי זה נותן לי הזדמנות לומר שוב שאנחנו הגרמנים לא נשכח לעולם שאחרי המלחמה קיבלנו הזדמנות מחודשת לבנות מחדש את עמו ואת מולדתנו. תודה לארה"ב שתמכה בנו, וגם ללוחמי החירות".
"הנשיא האמריקני ואני עמדנו בפני האנדרטה", הוסיפה מרקל, "ושם מרגישים חום של 37 מעלות, זו הטמפרטורה של בן אדם כשהוא חי - אבל כאן היה מקום המוות. חרדה, התפלצות - אין מילים לתאר מה שקרה לכל כך אנשים בשנות הטרור הנאצי. אני משתחווה בפני הקורבנות. זה נותן השראה לעשות הכל כדי שדבר כזה לא ישנה עוד לעולם".
ויזל, שדיבר אחרון, פנה לנשיא ארצות הברית וקרא לו "להביא שלום וביטחון לישראל". לדברי ויזל, "זיכרון השואה צריך לחבר בין האנשים ולא להפריד ביניהם. הזיכרון צריך להחדיר בנו תחושת סולידריות. עלינו לעורר את הזיכרון הזה כדי שאנשים יוכלו לומר שהמאה ה-21 היתה מאה של התחלות חדשות ותקווה אין-סופית".
"אחמדי-נג'אד צריך לבקר כאן"
בדרכו למחנה אמר אובמה בראיון לרשת NBC כי נשיא איראן, מכחיש השואה מחמוד אחמדי-נג'אד, צריך לבקר גם הוא במחנה הריכוז. "אין לי שום סבלנות לאנשים שמתכחשים להיסטוריה. ההיסטוריה של השואה אינה דבר משוער", אמר.
"הגיע הרגע", אמר אובמה במסיבת העיתונאים, בהתייחסו לצורך לכונן פתרון של שתי מדינות לשני עמים, כדי לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני. "ודאי נראה מאמץ יותר עקבי בחודשים הקרובים, לעומת מה שראינו בממשלים קודמים.
הסיבה שאנו עושים זאת היא - מכיוון שיש תחושה שכל הצדדים כל כך ציניים, שאנו עלולים להגיע לנקודה שבה הם לא יוכלו לפעול", אמר אובמה.
"אנו לפחות יצרנו את האווירה והמסגרת שבה ניתן לחדש את השיחות", הוסיף אובמה. "אני אומר זאת שוב - ארה"ב לא תוכל לפתור את הבעיה, אלא רק להיות שותפה בפתרון ולסייע לצדדים להגיע להחלטה שלמען ביטחון עמיהם - יש להגיע לפשרה".