בכיר פלסטיני: אובמה יכפה התקדמות עוד השנה
נשיא ארה"ב הבטיח לעשות "מאמץ עקבי" בחודשים הבאים לפתרון הסכסוך במזרח התיכון. הבכיר הפלסטני, ששוחח עם עוזריו של אובמה, טוען כי היוזמה האמריקנית תכפה על ישראל תהליך מדיני שבסופו הקמת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים
הממשל האמריקני בראשות הנשיא ברק אובמה מתכוון לנקוט "צעדים דרמטיים" בתהליך השלום עד סוף השנה הנוכחית - כך אמר אמש (יום ו') ל-ynet גורם פלסטיני בכיר. לדבריו, היוזמה האמריקנית תכפה על שני הצדדים - ובעיקר על ישראל - תהליך מדיני ברור שבסופו הקמת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים.
בעקבות נאום קהיר - כותרות אחרונות:
- אובמה: נתניהו יוכל לקדם פשרות יותר מהשמאל
- סלאם עליכום: נאום אובמה המלא
- ערבים בטירה: צריך שניים לטנגו
שרי הממשלה חלוקים בתגובותיהם
הגורם הבכיר, המעורה במגעים המדיניים בין הרשות הפלסטינית לארצות-הברית, סיפר כי שוחח ארוכות עם עוזריו של אובמה על הסוגייה. לדבריו, ניתן להבחין בבירור מדבריהם כי הממשל האמריקני החליט לשים קץ להתמהמהות בתהליך השלום, וכי לא יסכים להמשיך באותה הדרך של הממשל הקודם. "עד סוף השנה תהיה התפתחות דרמטית בתהליך המדיני", הצהיר.
"הישראלים מבינים כי המצב הנוכחי לא יכול להימשך", הוסיף. "הממשל האמריקני מגבש כעת מדיניות שתהמם את הצדדים. הוא יכפה מתווה על הצדדים, בעיקר על ישראל". הוא הוסיף כי היוזמה מתחילה בהפסקת הבנייה בהתנחלויות, "אבל ההתנחלויות לא יהיו סוף פסוק מבחינת וושינגטון".
עוד העריך הגורם, כי ממשל אובמה מאס ביוזמות הכושלות של הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש, שפגעו באמינות של ארה"ב בעיני הפלסטינים והעולם הערבי. לכן, בכוונתם לנקוט יוזמה שתהפוך "את הדיבור על שתי מדינות למעשי. משיחותינו עם הגורמים האמריקנים השונים הבנו כי עד סוף השנה יהיה תהליך שלום אמיתי, שיכלול נוסחה שהאמריקנים יכתיבו. היא אמורה להיות ברורה, בלי הרבה התחכמויות מצד ישראל, ובסופה תוקם מדינה פלסטינית בגבולות 1967 - שבירתה ירושלים".
הנשיא האמריקני אמר אתמול בבוקר, בעת ביקורו בגרמניה, כי ישנו צורך לכונן פתרון של שתי מדינות לשני עמים, כדי לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
דבריו של נשיא המעצמה נאמרו במסיבת עיתונאים שערך, לאחר פגישתו עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל. מסר ברוח זו עמד במרכז נאום קהיר שנשא שלשום.
"ודאי נראה מאמץ יותר עקבי בחודשים הקרובים, לעומת מה שראינו בממשלים קודמים. הסיבה שאנו עושים זאת היא - מכיוון שיש תחושה שכל הצדדים כל כך ציניים, שאנו עלולים להגיע לנקודה שבה הם לא יוכלו לפעול", אמר אובמה. "אנו לפחות יצרנו את האווירה והמסגרת שבה ניתן לחדש את השיחות. אני אומר זאת שוב - ארצות הברית לא תוכל לפתור את הבעיה, אלא רק להיות שותפה בפתרון ולסייע לצדדים להגיע להחלטה שלמען ביטחון עמיהם - יש להגיע לפשרה".