הכנסות המדינה ממסים צנחו ב-14.6% במאי
בעקבות המשבר הכלכלי, קופת המדינה רושמת ירידה נוספות בהכנסות. שיעור מס ההכנסה שגבתה המדינה בחודש מאי קטן בכ-20% ביחס למאי של השנה שעברה. באוצר מאשימים את המשבר, אבל גם את הפחתות המסים
מדובר בהרחבה של מגמת הירידה לעומת אפריל, שבו נרשמה ירידה ריאלית של 12.1% בגביית המסים. מתחילת השנה מסתכמת גביית רשות המסים בניהולו של יהודה נסרדישי בכ־71.5 מיליארד שקלים, שהם כ־10.6 מיליארד שקלים פחות מהגבייה בחמשת החודשים הראשונים של 2008 (ירידה של 15.6%).
ירידה ריאלית של 19.6% נרשמה בחודש שעבר בגביית המסים הישירים (מס הכנסה, מס רווחי הון ומסי מקרקעין), ובהכנסות ממסים עקיפים (מע"מ, מס קנייה ומכס) נרשמה ירידה מתונה יותר של 10.1%. גביית מס הכנסה ירדה במאי ב־20.5%, בעיקר בשל הירידה החדה במס החברות. מתחילת השנה קטנו ההכנסות ממס הכנסה בשיעור ריאלי של 17.9%.
באוצר מפנים אצבע מאשימה כלפי רפורמת המס של נתניהו. לדבריהם, הירידה בגביית מס הכנסה נובעת מההאטה במשק, אבל גם מהפחתות המסים בעקבות ביצוע הרפורמה הרב־שנתית.
התאוששות: רק במס על רווחי ההון
מנתוני האוצר מתברר עוד כי ההאטה בענף הנדל"ן ממשיכה לבוא לידי ביטוי בגביית מסי המקרקעין. בחודש שעבר צנחו ההכנסות ממסי מקרקעין בשיעור ריאלי של 26%, בהמשך לירידה של 20% בחודש הקודם. השינויים בגביית מסי המקרקעין לא היו אחידים בכל אזורי הארץ, והם משקפים את השינויים בביקושים לדירות. באזור תל אביב, המרכז והשרון צנחו ההכנסות ממסי המקרקעין בלא פחות מ־44%. לעומת זאת באזור חיפה נרשמה בחודש שעבר עלייה של 28% בגבייה, ואילו באזור באר שבע והדרום נרשמה יציבות.
התאוששות בגבייה נרשמה רק במס רווחי הון. כתוצאה מהעליות בבורסה, גדלה גביית המס ב־26.8%. במונחים כספיים מדובר בתוספת צנועה למדי, של כ־47 מיליון שקלים.
ירידות חדות נרשמו בהכנסות ממסי היבוא: גביית מע"מ על הייבוא קטנה ב־26.1% וההכנסות ממס קנייה יבוא ירדו ב־18.8%. הירידות קוזזו בחלקן על ידי עלייה של 14.4% בהכנסות מגביית המס על הדלק.