שתף קטע נבחר

 

נאום חזון של נתניהו בבר-אילן? "הכנסת מעליבה"

ראש הממשלה מתכנן לשאת את נאומו המדיני באוניברסיטת בר-אילן - ובמשכן הכנסת סוערות הרוחות. "זה המקום הבלעדי להצגת תוכניות מדיניות", סבור היו"ר ריבלין. שבח וייס: "מנהיגים רואים בבר אילן גשר שבו ניתן לומר את הדברים"

סימנים נוספים לכך שמעמד בית הנבחרים שלנו נמצא בצלילה? אולי בהשראת נאומו ההיסטורי של הנשיא האמריקני באוניברסיטת קהיר, מתכוון ראש הממשלה לפרוש את חזונו המדיני דווקא באוניברסיטת בר-אילן ולא מעל דוכן הנואמים בכנסת. רגע אחרי שבנימין נתניהו בישר על נאומו, שצפוי לכלול עקרונות בדרך לשלום וביטחון, שיגרו חברים במשכן מכתב ליו"ר הכנסת, ראובן ריבלין.

 

נתניהו מתכנן לשאת את נאומו בעוד שבוע במרכז בגין-סאדאת (בס"א) למחקרים אסטרטגיים, הפועל ליד החוג למדעי המדינה שבאוניברסיטת בר-אילן. "אני מבין את רצונו של נתניהו להציג את תוכניתו במרכז בגין-סאדאת, אך איני זז מעמדתי שהכנסת כזירת הוויכוח וההכרעה - היא המקום הבלעדי להצגת תוכניות מדיניות, וכל מהלך שיש לו השלכה מכרעת על מדינת ישראל", אמר ריבלין.

 

ח"כ נחמן שי (קדימה) פנה לריבלין בבקשה שיפעל לקיים את הנאום מעל "הבמה הציבורית החשובה ביותר בישראל". לטענת שי, "לא ייתכן שראש הממשלה יבחר בבמה ציבורית כלשהי, כאשר מדובר בנאום מדיני מן המדרגה העליונה". יו"ר מרצ, ח"כ חיים אורון, אמר ל-ynet כי במת הכנסת "פתוחה לפניו, והיא החשובה והמכובדת ביותר. כך גם תינתן לנציגי הציבור להביע את דעתם על נאומו".

 

"יש תרבות של העלבת מנהיגים"

יו"ר הכנסת לשעבר, פרופ' שבח וייס, טוען כי "אין במה יותר מכובדת ומחייבת מאשר בימת הכנסת", אך סבור כי מדובר ב"זלזול בכנסת" שהחל כבר בשנות ה-70. לדבריו, "הכנסת מעליבה יותר מדי את ראשי המדינה וזה לא קשור לשמאל או ימין. היא פשוט לא נותנת לדבר. אם נתניהו ירצה לומר משהו אמיץ, הוא יספוג צעקות קשות מאוד מצד המתנגדים, משני הצדדים. יש קריאות ביניים, יש תרבות של העלבת מנהיגים".

 

הוא גם נזכר בדברים שאמרו לו רבין ופרס בתקופה שבה כיהן כיו"ר המשכן. "הם אמרו לי: שבח, אנחנו נורא מכבדים את הכנסת אבל יפריעו לנו. מגרים אותנו, מוציאים אותנו מהקשר. אנחנו צריכים לרדת מגובה הנאום לכל מיני ויכוחים קטנים על סף ההתבהמות". לדבריו, "קשה מאוד להשתלט על כנסת רועמת. הכנסת מגרשת מעצמה את הנאומים ההיסטוריים הכי חשובים. במו ידיה היא מורידה את עצמה ממרכז הבמה".

 

יו"ר הכנסת לשעבר מבין את בחירתו של נתניהו, "דווקא מכיוון שיגאל עמיר היה תלמיד שם ומכיוון שהמוסד נחשב כחממה שלו". לדבריו, "מנהיגים שרוצים לשחק על התפר הדק שבין שמאל לימין, שבין הגישה של ארץ ישראל השלמה לבין שתי מדינות לשני עמים - רואים בבר אילן גשר שבו ניתן לומר את הדברים. בסך הכול מדובר במוסד מכובד ורציני שיושב בדיוק באמצע הדרך בין שמאל לימין. מי שרוצה לנסות לרדת מעץ הגבוה של החלום של ארץ ישראל הגדולה עושה את זה במקום שהוא המוקד הכי בעייתי מהבחינה הזו, ברמה אקדמית גבוהה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו נואם בכנסת. הרקע ישתנה?
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
צילום: אתר הכנסת
שבח וייס. "קשה להשתלט על הכנסת"
צילום: אתר הכנסת
מומלצים