עימות שלום וליברמן: דיאלוג מיותר - משרד מוזר
הממשלה דנה בהקמתו של המשרד לפיתוח אזורי בראשות סילבן שלום. שרי ישראל ביתנו התנגדו כאיש אחד - ואף "עקצו" את שלום. הוא, מצידו, התנגד לשדרוג הדיאלוג עם מוסקבה, שבראשו אמור לעמוד שר החוץ ליברמן
קולות צורמים בישיבת הממשלה סביב הקמת המשרד לפיתוח אזורי ושידרוג הדיאלוג עם רוסיה. השר לפיתוח אזורי, סילבן שלום, הביע היום (א') התנגדות לשדרוג היחסים עם רוסיה ופתיחה בדיאלוג אסטרטגי מול מוסקבה. נראה כי במהלך הישיבה קיבל שלום התייחסות באותו המטבע מצד שר החוץ אביגדור ליברמן וחברי מפלגתו בממשלה, כאשר אלה הביעו התנגדות להקמת המשרד שבראשו עומד שלום.
הממשלה דנה במינוי ליברמן ליו"ר הוועדה לדיון אסטרטגי מול רוסיה ואישרה את המינוי. בדיון שקדם להחלטה התנגד השר שלום לעמידתו המתוכננת של שר החוץ בראש הוועדה שתנהל את הדיאלוג, והזהיר מפני כינוס הוועידה המדינית במוסקבה, לאחר שזו ניהלה לאחרונה מגעים ישירים מול החמאס.
"אם זה רק עניין של תואר - אז זה בסדר מבחינתי", אמר שלום. "אין ספק שהיחסים עם רוסיה הם חשובים, אבל זה דורש דיון רחב יותר של המשמעות מהו דיאלוג אסטרטגי. צריך לזכור שרוסיה רק לאחרונה נפגשה עם החמאס. כאשר רוסיה נוקטת עמדה חד צדדית בנושא הזה, זה דורש חשיבה ודיון רחב על המודל לשיתוף פעולה אסטרטגי". שלום קרא לבחון גם את משמעויות המהלך מול הממשל האמריקני בסוגייה.
שר החוץ הסביר כי נושא הדיאלוג עלה ונבחן מול האמריקנים גם בממשל בוש וגם בממשל אובמה. "האמריקנים ראו בזה דבר חשוב ומהותי ותמכו בזה. אין אלטרנטיבה ליחסים שלנו עם ארה"ב, אך אנו צריכים במקביל לכך לברר כיוונים נוספים", אמר. שר הביטחון אהוד ברק אמר כי "האמריקנים יותר מרוצים מהשיחות עם רוסיה יותר ממה שזה נדמה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו סיכם ואמר בעניין זה: "היחסים עם רוסיה מתהדקים, אם כי יש הרבה נקודות בעייתיות בהקשר זה. איננו יכולים להעלם שלאחר נפילת בריה"מ, רוסיה הופכת להית כוח עולמי עולה, ויש למיליון אזרחי ישראל קשר ישיר עם רוסיה. כך שיש לנו עניין למצות את קשרינו איתם. יש לנו אינטרסים והקשר עימם הוא חשוב. עם זאת אני מבקש משר החוץ להביא את קווי המדיניות של הדיאלוג האסטרטגי לדיון בקבינט".
שרי ישראל ביתנו משיבים מלחמה
נראה כי במהלך הדיון קיבל שלום תשובה נוקבת לתהיות שהעלה בנושא ליברמן, שכן חמשת שרי ישראל ביתנו היו היחידים שהתנגדו לכינון המשרד לפיתוח אזורי בראשותו.
שר החוץ העלה את טענת משרדו, כי לא הוגדר האזור שבו יטפל המשרד בשיתוף הפעולה. "האם אזור יכול להיות בין קובה לצפון קוריאה?", תהה ליברמן תוך כדי שיגור עקיצה לעמיתו לשולחן הממשלה. שר הביטחון אף התלוצץ בנושא זה ופנה לשלום: "אם תתחייב לא לבוא לאף גזירת סרט - אף אחד לא יתנגד". גם שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, ביקש שלא ייפגעו סמכויותיהם של משרדים אחרים.
ליברמן הוסיף בנימה מלגלגת: "אני לא יודע אם זה יקדם את השלום האזורי, אבל אם זה יקדם את השלום בליכוד - אז זה שווה".
השרה לקליטת העלייה, סופה לנדוור, התנגדה להקמת משרדו של שלום,
מכיוון שלא הוצגו סמכויות המשרד. נושא ריבוי המשרות הצפויות במשרד החדש שהוקם הועלה בידי שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב: "מכיוון שמדובר במשרד שנועד לתאם בין משרדים, הוא לא צריך כל כך הרבה עובדים".
השר שלום השיב לביקורת: "ברצוני להקים משרד שיישאר לנצח, לא כמו המשרד של השר לשעבר פרס, שאחרי לכתו - התקפל ונסגר. העדפתי במקום 40 משרות אמון, להביא אנשי מקצוע שייבחרו בהסדרים המקובלים בנציבות שירות המדינה ומשרד האוצר. חלק מהמשרות יתוקננו".