צפירת הרגעה בביירות
חיזבאללה לא יפסיק לעשות כרצונו, אבל בינתיים ניצחונם של סעד חרירי ווליד ג'ונבלאט הוא רוח גבית למאמציו של ברק אובמה. ומהו האתגר הישראלי מתוצאות הבחירות בלבנון?
כל הלילה נשמעו יריות ברחובות מערב ביירות, מעוזם של הסונים בלבנון. בניגוד לליל ה-8 במאי 2008, אז השתלט חיזבאללה בכוח הזרוע על מערבה של הבירה הלבנונית כדי לכפות על הממשלה את תביעתו לווטו על החלטותיה, הפעם - היו אלה תומכי המחנה הפרו-מערבי, שיצאו לחגוג את ניצחונם.
הסקרים שפורסמו במדינה לימדו על מאבק צמוד ועל סיכוי סביר לניצחון חיזבאללה בבחירות לפרלמנט. ואולם, משנפתחו הקלפיות התברר כי גם בלבנון הסוקרים טעו או היטעו וכי "מחנה ה-14 במרס" בראשות סעד אל-חרירי הסוני וווליד ג'ונבלאט הדרוזי - הוא המנצח.
הבחירות בלבנון - כותרות אחרונות:
- מסתמן: מכה לחיזבאללה; אל-חרירי: ניצחנו
- תורים השתרכו מחוץ לקלפיות
- צד"לניקים: מקווים שהאחים בלבנון לא יאכזבו
- הכלכלה: מה מצפה למנצח בבחירות?
אך לא רק בלבנון חגגו כל הלילה. דומה כי בכל רחבי המזרח התיכון נשמעה הבוקר צפירת הרגעה. מביירות דרך ירושלים, ריאד ועד לקהיר. "מחנה הרעים" בהשראתה של איראן נכשל בניסיונו לכבוש את השלטון בלבנון בדרך דמוקרטית. וכך, ארבעה ימים לאחר שנשיא ארה"ב, ברק אובמה, הזמין את תושבי האזור לצעוד יחד עמו בדרך חדשה של מתינות, פיוס, שלום, ובעיקר של ידידות עם אמריקה - נענו לו המצביעים הלבנונים והעניקו את הניצחון, גם אם בנקודות, למחנה הפרו-מערבי.
למרות התוצאות, לבנון נותרה מדינה מפולגת ושסועה בין שני מחנות שכמעט שווים בגודלם. המחנה הסוני-דרוזי ולעומתו המחנה השיעי המחוזק על-ידי חלקים גדולים של העדה המארונית. בהקשר זה נראה, אגב, כי המפסידים הגדולים בבחירות בלבנון הם המארונים, ששלטו ביד רמה במדינה ועתה הפכו זנב לשועלי חיזבאללה. חסרי כל כוח ומעמד המצויים מכאן ואילך בכיסו של נסראללה.
חיזבאללה יוסיף לעשות כרצונו
תוצאות הבחירות בלבנון מדגישות ביתר שאת את הפער ההולך וגדל בין הדמוגרפיה - עובדת היותם של השיעים העדה הגדולה במדינה - לבין השיטה הפוליטית הנהוגה בה. שיטת החלוקה בפרלמנט אנכרוניסטית, ובמסגרתה מוענקים לשיעים רק כ-15% מכלל המושבים (27 מתוך 128) למרות שחלקם באוכלוסיה הוא 30%-40%.
קשה להניח כי השיעים, בהנהגת חיזבאללה, ישלימו לאורך זמן עם מציאות שכזו ואפשר שמסקנתם מתוצאות הבחירות תהיה כי נכזבה תקוותם לשנות בדרכים דמוקרטיות את השיטה בלבנון. מכאן עשויה להיות הדרך לניסיון כוחני נוסף של חיזבאללה לשנות את כללי המשחק בלבנון - קצרה.
עבור ישראל תוצאות הבחירות אינן משנות את המצב. אחרי הכל, חיזבאללה יוסיף ויעשה בלבנון ככל העלה על רוחו, בעיקר בכל האמור לבניית מערכיו הצבאיים מול צה"ל. העובדה שבלבנון שלטה במשך ארבע השנים האחרונות ממשלה פרו-מערבית בראשותו של פואד סניורה, לא מנעה מהארגון לצאת למלחמה בישראל ביולי 2006, ולא הפריעה לו להמשיך ולהצטייד אחרי ששככו הקרבות במלאי של קרוב ל-50 אלף טילים המכסים את מרבית שטחה של ישראל.
האתגר שבפניו תעמוד ישראל בתקופה הקרובה יהיה איפוא לשכנע את ממשלות המערב, ובראשן ארה"ב, שלא למהר ולחבק את חרירי וג'ונבלאט תוך שהן מתעלמות מ"מדינת חיזבאללה", שעמה מוכנים הפוליטיקאים הלבנונים להשלים גם באין ברירה.
ובכל זאת, הבוקר עולה שחר חדש על לבנון ולמעשה על המזרח התיכון כולו. תוצאות הבחירות בלבנון הן בשורה טובה לאזורנו. המתקפה האיראנית שהוביל חיזבאללה בעידודה של סוריה - נבלמה. המצביעים בלבנון הגישו תשורה נאה ורוח גבית לברק אובמה ויקלו עליו בדרכו לגיבוש קואליציה אזורית, המבוססת על המאמץ לבלום את איראן ואת בעלי בריתה - סוריה, חיזבאללה וחמאס.
פרופ' אייל זיסר הוא ראש מרכז דיין ללימודי המזה"ת באוניברסיטת תל אביב