מיטשל: לפתוח בשיחות בין ישראל לפלסטינים
ראש הממשלה הודיע על כוונתו לפרוש את חזונו המדיני בשבוע הבא, אך השליח האמריקני המיוחד למזה"ת אינו מחכה. לקראת ביקורו בירושלים ורמאללה בסוף השבוע קורא ג'ורג' מיטשל לחידוש המגעים לאלתר ומציין שמדובר גם באינטרס אמריקני
השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, אמר הבוקר (יום ב') כי נשיא ארה"ב, ברק אובמה, מעוניין בשיחות מיידיות בין הפלסטינים לישראל כדי להביא להסכם שלום אזורי". דבריו של מיטשל באים יממה לאחר הודעתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי בכוונתו לשאת את חזונו המדיני בנאום שיישא בשבוע הבא.
"הנשיא אמר לי לעשות את כל המאמצים כדי ליצור את התנאים המוקדמים בהם הצדדים יוכלו לפתוח בשיחות מיידיות", אמר מיטשל לכתבים בפתח ועידת התרומות לפלסטינים באוסלו, נורווגיה. מיטשל, שצפוי להמשיך בימים הקרובים לפגישות בירושלים ורמאללה, ציין כי "הסכם שלום ונורמליזציה בין ישראל לשכנותיה ישרתו גם את האינטרסים הביטחוניים של ארה"ב.
בהתייחס לוועידת התרומות אמר מיטשל כי מטרתה לספק תמיכה "בעוד הרשות הפלסטינית סוללת את דרכה לפיתרון 'שתי המדינות' עם ישראל. חשוב שנבנה את המוסדות הממשלתיים כך שהם יוכלו לתמוך במדינה עצמאית ובת קיימא".
אבו מאזן: ישראל צריכה להכיר במדינה פלסטינית
הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), אמר כי לא יהיה משא ומתן מבלי שישראל תכיר במדינה פלסטינית ותקיים את הסעיף הראשון של מפת הדרכים, והוא הפסקת כל הפעילות בהתנחלויות, ובכלל זה גם פתרון "הגידול הטבעי". כמו כן, דרש עבאס את פתיחת המוסדות הפלסטינים בירושלים, והחזרה לעמדות בהן היו הישראלים לפני האינתיפאדה.
עבאס, שביקר בכיתות המבחן לבחינות הבגרות ברשות, אמר כי הפלסטינים לא מתנים תנאים, אלא הם דורשים שישראל תקיים את מפת הדרכים. "נדרשנו להביא ביטחון ותודה לאל עשינו זאת, ועל כן על ישראל למלא את התחייבויותיה, אבל אם ישראל מסרבת לכך, ואם היא מסרבת להכיר בעיקרון שתי המדינות, על מה נישא וניתן?"
אבו מאזן הוסיף כי הרשות מוכנה למשא ומתן בתנאי שהישראלים יישמו את התחייבויותיהם הנגזרות מהסעיף הראשון במפת הדרכים. "אנו לא ממציאים דברים חדשים ולא מציבים תנאים, אנו רוצים שכל אחד מן הצדדים ימלא אחר התחייבויותיו", אמר.
בשבוע שעבר נועד מיטשל בניו-יורק עם שר הביטחון, אהוד ברק, ודן עמו בארבע עיניים בשורה של נושאים אזוריים, מדיניים וביטחוניים. ברק אמר במהלך הפגישה כי הוא תומך בפתיחת הערוץ הסורי לשיחות מדיניות. דוברו של מיטשל ציין בתום הפגישה כי האפשרות שהשליח המיוחד יגיע במהלך מסעו למזה"ת גם לדמשק "נמצאת בבדיקה" וייתכן שגם לביירות.
במהלך פגישותיו בארה"ב, ניסה ברק להרגיע את המתיחות ההולכת ומתעצמת בין וושינגטון וירושלים בסוגיית ההתנחלויות. לשיטתו של ברק, פעולות נמהרות נגד ההתנחלויות עלולות להבעיר את השטח ולאיים על יציבות המשטר.
"ישראל עושה בעצם הימים האלה את המחווה שלה, כדי להביע נכונותה ללכת במסלול של דיאלוג עם הפלסטינים, בהכנות להורדת המאחזים . לירושלים ולוושינגטון אינטרס לביסוס הציר המתון במזרח התיכון, ולחץ נוסף רק מחזק את הקיצונים", אמר שר הביטחון.
עם זאת, הבהיר ברק לעמיתיו האמריקנים כי דרישתם להפסקה מוחלטת של הפעילות בהתנחלויות אינה הגיונית. "אי אפשר להפסיק בנייה קיימת. אין לנו כל כוונה לבניה חדשה ולהרחבה. צריך שתהיה התנהלות בצורה הוגנת, צריך להיות מחובר לחיים, אי אפשר לצפות שדברים לא הגיוניים יתקיימו", אמר.