חב"ד על הבד
האמנות הפלסטית מעולם לא היתה חלק מרכזי בחיי החרדים. דוד גולן, בוגר בצלאל שחזר בתשובה והשיק תערוכת ציורים: "במגזר שלנו לא יודעים לקרוא ציור מופשט, אך יש שינוי חיובי"
עולם האמנות ככלל, והאמנות הפלסטית בפרט, מעולם לא תפסו מקום מרכזי (אם בכלל) באורח החיים החרדי. ייתכן שזה קשור בציווי העתיק של "לא תעשה לך כל פסל וכל תמונה", או בעובדה שערכים אחרים - כגון לימוד תורה ושמירה על שורה ארוכה של מצוות וחוקים - מהווים את מרכז החיים החרדי ולא מותירים מקום לאלמנטים אחרים. ואולם, בשנים האחרונות ניכר שינוי מסוים, וחרדים וחוזרים בתשובה עוסקים באמנות לאור תפישת עולמם.
דוד גולן, בוגר בצלאל שחזר בתשובה והפך לחסיד חב"ד, השיק בסוף השבוע האחרון את תערוכת היחיד הראשונה שלו, המוצגת בגלריה הלבנה שבתיאטרון ירושלים. בתערוכה הוצג הפרויקט שעליו עמל בשש השנים האחרונות - "חיים בים המוות" - שבמסגרתו שוטט במרחבי הנוף המדברי של ים המלח, ורשם את שראה.
משיחה עם גולן מתברר כי המרחק החרדי מעולם האמנות הפלסטית, או אולי השוני בתפישת העולם, מעוררת קושי אצל אנשי המגזר להתרשם מציורים מופשטים, שהם לב יצירתו.
"במגזר שלנו לא יודעים לקרוא ציור מופשט", אומר גולן בראיון ל-ynet. "רובם המכריע של המכרים שצופים בעבודות שלי מבקשים לקבל הסבר מפורט יותר על מה שהם רואים בתרשים. בשונה מהציבור הכללי, אצלנו הפתיחות לסוג כזה של אמנות עדיין לא מספיק רחבה, אם כי אין ספק שרואים פה תחילה של מגמה חיובית. בשנים האחרונות יותר ויותר חרדים מגלים התעניינות בעבודות שכאלו".
גולן הוא לא רק מושך במכחול. בעבודתו הוא משמש כאדריכל ומתכנן בכיר בעיריית ירושלים, והציור הוא תחביב שאימץבזמנו הפנוי. את היצירה הוא רואה כשליחות קודש, שיכולה לחבר בין כל חלקי העם. אירוע הפתיחה הוכיח כי כוונתו אינה בגדר שאיפה בלבד: אל אירוע הפתיחה הגיעו מבקרים מכל גווני החברה הישראלית - חרדים וחילונים, שמאלנים לצד תושבי ההתנחלויות.
בין אנשי האקדמיה והרוח שהגיעו לבקר בתערוכה היו גם אמנים שבאו להתעניין ולהביע את הערכתם ליצירתו של גולן. דוד סוזנה, אתי אברג'ל, איב מנס, דוד הראל, ושלומי ברוש היו חלק מהם.
האמונה משפיעה?
בשיחה עם ynet נחלקו הראל וברוש בשאלה האם הציורים מושפעים מהעולם האמוני של הצייר. הראל טען כי גם אחרי צפייה מעמיקה ניתן לקבוע שעבודתו של גולן מושפעת מתולדות
האמנות גרידא, ולא משום דבר אחר. ברוש דווקא ציין כי ניתן להבחין ברוחניות שאופפת בשנים האחרונות את האמן. מבחינת גולן לא נראה שקיימת שאלה בנושא. הוא עבר בין האורחים הרבים והסביר להם את המשמעות היהודית שלו לכל ציור.
אחד האורחים בתערוכה היה הרב יהודה לייב פרוש, שמלווה ומעודד את גולן כבר שנים ארוכות. למרות שיש לו רקורד מכובד עם אמנים שמצאו את דרכם לחיק היהדות, הוא עדיין לא מבין בתחום. כששואלים את דעתו על התמונות הוא מניף את הידיים בתנועת ביטול ואומר "אין לי דבר וחצי דבר עם אמנות, אני לא מבין בזה, אבל אני בטוח שזה יפה ואיכותי"
- התערוכה פתוחה עד 3 ביולי (י"א בתמוז) במשך כל ימות השבוע, בין השעות 15:30 עד השעה 22:00 (שבת - משעה אחרי יציאתה) ב"גלריה הלבנה" שבתיאטרון ירושלים.