הפחתת דמי הבראה - לפי גובה המשכורת
ועדת הכספים דחתה את הצעת החוק שגיבש האוצר, לפיה יצטרפו המורים והרופאים לכלל עובדי המגזר הציבורי, ויוותרו על מחצית מדמי ההבראה בשנתיים הקרובות. גפני: "ההצעה לא שוויונית". הוועדה דורשת מהאוצר לגבש נוסח חדש, לפיו גובה ההפחתה ייקבע לפי גובה המשכורת של העובד
ועדת הכספים סירבה היום לקדם את הצעת החוק הממשלתית לשלם לציבור העובדים רק את מחצית דמי ההבראה המגיעים להם בשנים 2009/10.
במסגרת עסקת החבילה לגבי התקציב הדו-שנתי, שנעשתה בין הממשלה להסתדרות ולמעסיקים, קיבלה על עצמה הסתדרות העובדים להפחית במחצית את שיעור דמי ההבראה המשולמים לעובדי המגזר הציבורי, למשך שנתיים. מטרתה של הצעת החוק שועדת הכספים דחתה היום, הייתה להחיל את ההפחתה בדמי ההבראה גם על ארגוני העובדים שחתמו על הסכמים קיבוציים נפרדים, דוגמת הרופאים והמורים. החיסכון התקציבי הישיר למדינה בגין הפחתת דמי ההבראה במגזר הציבורי מסתכם ב־1.2 מיליארד שקלים.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), הורה ליועצת המשפטית של הוועדה לגבש נוסח מתוקן להצעת החוק, לפיו הפחתת דמי ההבראה לא תהיה אחידה אלא בהתאם לגובה השכר. "חלוקת הנטל בהצעת הממשלה איננה שוויונית. היא לוקחת באופן יחסי פחות מהחזקים ויותר מהחלשים", אמר גפני.
הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, שניסח את תזכיר החוק, טען כי הפחתה יחסית בהתאם לגובה השכר היא שעמדה מאחורי עמדת האוצר במו"מ עם ההסתדרות והמעסיקים על הקפאת השכר. "גם אנחנו העדפנו פגיעה יחסית אבל ההסתדרות התנגדה כדי שלא לפגוע במשכורת הקובעת לפנסיה", אמר לוין. בעניין דמי ההבראה אמר היועץ המשפטי של הממונה, עו"ד קובי אמסלם, כי סוכם על ההפחתה האחידה בשל היעדר מידע על בסיס החישוב של ההטבה.
באשר לאכיפת החוק על ארגוני העובדים האחרים, אמר לוין כי האוצר לא יסגור בפניהם את הדלת אם יבקשו להגיע להסכמות פרטניות לגבי הפחתה לא אחידה של דמי ההבראה. זאת בתנאי שההיקף הכולל של ההפחתה לא יהיה שונה ממה שסוכם עם ההסתדרות בעסקת החבילה בממוצע של מחצית הסכום המגיע לעובדים שישולם להם השנה ובשנה הבאה.
ארגוני המורים מחו על כך שלא שתפו אותם במשא ומתן ועכשיו מבקשים לדבר אתם בשפת החוק. יוסי וסרמן, יו"ר הסתדרות המורים, אמר שארגונו מייצג את הרובד החלש במגזר הציבורי ולא צודק לפגוע במכסת דמי ההבראה שמגיעים למורים שהיא נמוכה מזו של עובדים אחרים במשק. יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, קיבל את עמדת יו"ר הוועדה. "גם אנחנו מוכנים לתרום למאמץ הלאומי בתנאי שהתרומה תהיה פרופורציונאלית", אמר ארז.
בימים הקרובים, לאחר גיבוש התיקון של הצעת החוק הממשלתית בלשכה המשפטית של הכנסת, ועדת הכספים תאשר אותה לקריאה שנייה ושלישית.