ארה"ב מהדקת את הפיקוח על שכר הבכירים
הממשל האמריקני ממנה פקיד מיוחד שיפקח על המענקים למנהלי חברות שקיבלו סיוע פיננסי ומוביל חקיקה שתגדיל את ההגבלות על השכר והבונוסים; המפקח יעביר "הנחיות כלליות" בנושא גם לחברות שאינן מקבלות תמיכה
הממשל האמריקני מתכנן להציג השבוע תוכנית חדשה לפיקוח על שכר הבכירים והבונוסים שהם מקבלים בחברות שקיבלו סיוע פדרלי. כך מדווח היום (ב') העיתון ניו יורק טיימס. לפי הדיווח, עומד הממשל למנות פקיד פדרלי בשם קנת' פיינברג לפקח על שכר הבכירים באותן חברות, והחברות יחוייבו להגיש כל תוכנית לשינוי בשכר הבכירים לאישורו של פיינברג. פיינברג טיפל בתשלומי הפיצויים לנפגעי קרבנות הפיגועים במגדלי התאומים ב-2001.
הפיקוח יחול גם על חברות שלא קיבלו סיוע מהממשל. עם זאת, אין מדובר בהגבלה של שכר הבכירים בחברות פרטיות, אלא בהנחיות כלליות שהמפקח יעביר לחברות כדי לעודד את המלחמה בחגיגות השכר. זאת, בניגוד לחברות הנתמכות, ששכר הבכירים שלהן הוגבל בחקיקה.
מדובר בהידוק הפיקוח ושיפור היישום של חקיקה קיימת שביצעו הקונגרס והסנאט בסוף שנת 2008. בנוסף, מתכנן הממשל להגדיל את ההגבלות על השכר, באמצעות חקיקת חוקים נוספים.
בין החברות שיימצאו תחת ה"כוונת" של הפיקוח נמצאות בנק סיטיגרופ, ענקית הרכב GM, בנק אוף אמריקה וענקית הביטוח AIG. בממשל מגלים רגישות רבה במיוחד לגבי חגיגות השכר ב-AIG, שקיבלה סיוע פדרלי של 180 מיליארד דולר והעניקה לבכיריה מענקים של 165 מיליון דולר.
הקונגרס האמריקני הגביל את שכר הבכירים בחברות שקיבלו סיוע במסגרת תכנית ה-TARP של הממשל (רכישת נכסים פיננסים 'רעילים' בידי הממשל). החקיקה הגבילה את הבונוסים בחברות אלה לשליש משכר הבסיס של המנהלים.
בענף הבנקאות מנסים להקל מעט את ההגבלות החדשות, ולהוציא מהכלל את סוחרי המניות ואת אנשי המכירות, אך הממשל נחוש לכלול בתכנית החדשה את כל 25 מקבלי המשכורות הגבוהות בכל חברה. הבנקים והחברות יחוייבו לבטל מענקים שהתבססו על תוצאות כספיות שעודכנו מחדש כלפי מטה. בכירים במריל לינץ' ובסיטיגרופ כבר עברו לחברות מתחרות בגלל ההגבלות על השכר. תשעה מהבנקים הגדולים בארה"ב כבר ביקשו להחזיר את כספי הסיוע שקיבלו מהממשל, כדי להתחמק מההגבלות על שכר הבכירים.