שתף קטע נבחר
 

"המצב הפך לבלתי נסבל"

יממה לפני שבוע הספר רשתות הספרים משתוללות, ההוצאות עושות שריר וח"כ ניצן הורוביץ החליט לעשות סדר ולהגיש הצעת חוק לרפורמה בענף. "ההצעה עונה על צורך חיוני: להציל את הספרות הישראלית", הוא אומר

"כל הצעת חוק, בוודאי בנושא כל כך מורכב, היא התחלה של תהליך ארוך. אין ספק שבשלבים השונים של תהליך החקיקה עשויים לחול שינויים מסויימים, על-פי הדיונים בממשלה ובכנסת. אך אני מאמין שיש להצעת החוק הזו סיכויים טובים להתקבל, כי היא עונה על צורך חיוני: להציל את הספרות הישראלית", כך אומר ח"כ ניצן הורוביץ, יממה אחרי פרסום הצעת חוק שהוא מגבש בנושא שוק הספרים.


"צריך להציל את הספרות הישראלית" (צילום: ירון ברנר)

 

במסגרת הצעת החוק מציע הורוביץ לעגן בחוק מחיר מינימום לספר חדש למשך שנתיים, ממנו לא ניתן יהיה לרדת מעבר לעשרה אחוזים. בנוסף, מבנה תגמול בענף, לפיו שמונה אחוזים ממכירות הספר יועברו ישירות לסופר, ולא כפי שנהוג היום, שהוצאת הספרים משלמת לסופר לפי ההסכם אישי איתו. חלק נוסף בהצעת החוק יבקש לאסור על בעלות צולבת של חנות ספרים והוצאת ספרים, בדומה למצב היום בו מחזיקות כנרת זמורה ביתן ומודן בצומת ספרים.

 

להחזיר לשבוע הספר את מעמדו

מחר (ד') ייפתח שבוע הספר, והמלחמות השנה הגיעו לשיא חדש, כשכל הוצאות הספרים (למעט זמורה ביתן ומודן) החליטו לא להצטרף למבצע של צומת ספרים (הקונה ספר במחיר מלא מקבל זכות לקנות שניים בעשרה שקלים בלבד). לטענתן מדובר ברף חדש, ובמצב בו אין שום סיכוי שירוויחו אלא רק יפסידו יותר במציאות מבצעית שגם ככה רווחיהם קלושים בה.

 

מנגד, רשת סטימצקי פתחה במבצע בו קונים ספר ומקבלים ספר שני חינם, נוסף על 25 אחוזי הנחה על ספרות עברית במהלך החודש. שתי הרשתות מחזיקות בנתח של 60 אחוז לפחות משוק הספרים. "הצעת החוק קובעת במפורש שבשבוע הספר ניתן יהיה להעניק הנחה גדולה יותר על הספר בהשוואה למחירו הרגיל, מה שיחזיר לשבוע הספר את מעמדו כארוע מרכזי ומלהיב", מוסיף הורוביץ.

 

את הורוביץ גייסו למאבק חברי איגוד המו"לים, וההשראה להצעת החוק באה מהחוק הצרפתי. על כל פנים, ההערכות הן שחלק מסעיפי החוק לא יצליחו לעבור אפילו את הלשכה המשפטית של הכנסת, שכן קשה לראות כיצד קובעים בחקיקה מבנה תגמולים בענף, או אוסרים על בעלות זו או אחרת.

 

"קשה לצפות את כל הקשיים בתהליך כזה. אני מעריך שאחד המכשולים העיקריים יהיה התנגדות חזקה מצד רשתות הספרים שהצעת החוק הזו מנסה לאזן מעט את כוחן המוחלט בשוק הספרים", אומר הורוביץ ומוסיף: "היה צריך לטפל בעניין הזה כבר לפני שנים. בינתיים כוח הרשתות רק הלך וגבר, מה שאולי מסביר את הרתיעה של גורמים שונים מלעסוק בנושא ברצינות. אגב, חוקים דומים קיימים מזה שנים ברוב מדינות אירופה, והם מנווטים בהצלחה את שוק הספרים".

 

האם הקש ששבר את גב הגמל במקרה הזה הוא שבוע הספר הנוכחי?

 

"שבוע הספר התרוקן מזמן מתוכנו. אם במהלך השנה כולה נמכרים ספרים במבצעים של "4 במאה" או "ספר בשקל", איזו עוד הנחה אפשר להעניק בשבוע הספר? אגב, גב הגמל נשבר מזמן. 15 הוצאות ספרים נסגרו בישראל בשנים האחרונות, כמעט לא נותרו חנויות ספרים עצמאיות, וסופר מרוויח בממוצע שקל אחד (ברוטו) על כל ספר שלו שנמכר, ואת עיקר הרווחים גורפות הרשתות. זה מצב בלתי נסבל".

 

העיקר שיקראו אותם

מטרתו של הורוביץ היא הירואית אולי, אבל אם תשאלו את הסופרים עצמם תמצאו לא מעט הסתייגויות. רוב הסופרים לא רואים אופק של רווחים ברגע שספר חדש שלהם מבליח אל חנויות הספרים. הם רואים רק חשיפה והצלחה, ומבחינתם הצלחה לא נמדדת בשקלים, אלא בכמות הקוראים.

 

אתה מודע לזה שיש הרבה סופרים שאומרים: "לא אכפת לי שקל יותר או שקל פחות, העיקר שהספר שלי במבצע"?

 

"סופר ישראלי שהשקיע שנים של מאמץ וכשרון בכתיבת ספר, מרוויח היום בממוצע שקל על כל עותק שנמכר במבצע. אם הצליח למכור 2,000 עותקים - זה נחשב להצלחה בקנה מידה ישראלי, ועל הצלחה כזו הסופר מקבל בסך הכל 1,500 שקל נטו. זה כל שכרו וגמולו, לעתים קרובות הסופר ניצב חסר אונים אל מול ההוצאה. הצעת החוק יוצרת הגנה על הסופרים בכך שהיא קובעת רף של תמלוגים שלא ניתן להפחית אותו, ובכך היא מבטיחה את זכויות הסופר".

 

האם המבצעים האלה בסופו של דבר לא נועדו לשרת את הצרכן שקונה בזול, בייחוד נוכח המשבר הכלכלי? 

 

"הצרכן במקרה הזה הוא הקורא הישראלי, והוא לא מרוויח כלל. השיווק הפרוע של ספר בשקל לא מאפשר לסופרים להתקיים, ולא מאפשר התפתחות ראויה של יצירה ספרותית בישראל. הוצאות ספרים אינן מסוגלות להשקיע בספרי איכות, חנויות ספרים עם 'אופי' אינן יכולות לשרוד, ובסופו של דבר איכות הספרים במבצעים יורדת פלאים. ספר הוא לא סתם 'מוצר' של דפי נייר עם כריכה צבעונית. ספר הוא יצירה תרבותית, ואם איכותה מידרדרת – זו פגיעה בחברה הישראלית".

 

אתה לא בעצם לוקח פה צד של סטימצקי מול צומת ספרים?

 

"היום זה צומת ספרים ומחר זו יכולה להיות רשת אחרת או כל גורם מסחרי. הצעת החוק שלי מתמודדת

עם המצב העקרוני של כשל שוק מובהק: רשתות של חנויות שאינן מאפשרות שוק חופשי באמת. במקרה הספציפי הזה, הבעלים של צומת ספרים היא הוצאת הספרים הגדולה בישראל. זה מקרה קלאסי של בעלות צולבת ומונופוליסטית שגורמת נזק לצרכן ולתרבות הישראלית".

 

אם החוק יעבור לא יווצר מצב שצרכנים יוותרו על ספרים חדשים, יחכו שנה ויקנו ישנים יותר?

 

"ספר איננו קרטון חלב שמתקלקל אחרי יומיים. הצעת החוק מאפשרת להוציא את הספרים למבצעים הגדולים אחרי שנתיים. כך "חיי המדף" של ספרים בישראל, שכיום הם כה קצרים, יתארכו מעט – מה שייטיב עם כולם".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הורוביץ. ספר הוא לא קרטון חלב
צילום: משה שי
לאתר ההטבות
מומלצים