ועדת הכספים: הקבלנים יקבלו ערבות מדינה
הוועדה אישרה את בקשת שר האוצר לערבות מדינה על סך 200 מיליון שקלים לפרויקטים של יחידות דיור שאינן דירות יוקרה. מנכ"ל התאחדות הקבלנים החדשה: הערבות צריכה להיות לפחות שני מיליארד שקל
ועדת הכספים אישרה היום (ג') את בקשת שר האוצר למתן ערבות מדינה על סך 200 מיליון שקלים לקבלני הבניין כדי לסייע להם לבצע פרויקטים של יחידות דיור שאינן דירות יוקרה.
- הרפורמה במינהל: האם מחירי הדירות יירדו?
הערבות היא על סך 200 מיליון שקלים להשלמת ההון העצמי של הקבלנים הנדרש על ידי הבנקים. ערבות המדינה תסייע לקבלנים לקבל אשראי בהיקף של שני מיליארד שקל שיאפשרו להאיץ את בנייתן של כ-3,000 יחידות דיור חדשות בכל רחבי הארץ.
שר האוצר, יובל שטייניץ אמר בבקשתו לוועדה כי בעקבות המשבר הכלכלי והשינויים במדיניות הסיכון של הבנקים, הם העלו את דרישותיהם לגבי גובה ההון העצמי של הקבלנים הנדרש מהם במימון הפרויקטים למגורים. ההון העצמי הנדרש הוא בשיעור של 20% לפחות מהיקף הפרויקט.
השר מציין כי בתקופה של האטה כלכלית, כפי שקורה היום, צפויה ירידה משמעותית במספר התחלות הבנייה וכתוצאה מכך צפוי מחסור בדירות בשל הגידול בפער שבין הביקוש להיצע הדירות בשוק.
עוד מציין השר כי לפי האשראי הגבוה שהקבלנים נדרשים לקבל הגיע עד למשבר במחציתו ממקורות חוץ בנקאים, כמו אג"ח קונצרניות ובנקים זרים הפועלים בישראל. בפרוץ המשבר נפגעו המקורות הבנקאים והחוץ בנקאים, מה שהביא את ענף הנדל"ן למחנק אשראי חריף.
הערבות שאושרה תחול על פרויקטים למגורים שמועד תחילת הבנייה שלהם הוא עד שנה מיום החתימה על כתב הערבות. הערבות תחול על בנייה למגורים שבה מחיר המכירה הממוצע של לפחות 90% מהדירות אינו על 1.3 מיליון שקל לפני מע"מ ובלבד שהמחיר למ"מ אינו עולה על 13 אלף שקל למ"מ.
ערבות המדינה לפרויקט תחול על סכום בגובה של עד 10 מעלות הפרויקט, או 20 מיליון שקל לפי הנמוך מבינהם, הכל בתנאי שההון העצמי של היזם אינו נופל כאמור מ-20% מעלות הפרויקט. לאשראי הבנקאי שאיננו מכוסה בערבות המדינה תינתן קדימות בפירעון.
"הערבות רחוקה מלספק את הענף"
יוסי גורדון, מנכ"ל התאחדות הקבלנים, אמר כי הבעיה של מחסור בדירות היא בעיקר במרכז הארץ והערבות נקבעה בהסכמתם לאחר משא ומתן, בהנחה שניתן יהיה למנף את הערבות לאשראי של שני מיליארד שקל. מנכ"ל התאחדות הקבלנים החדשה, שלומי בן עזרי, טען לעומתו כי הערבות רחוקה מלספק את הענף והיא חייבת להיות לפחות שני מיליארד שקל. לדבריו הירידה בהתחלות הבנייה בשיעור של 10% היא בממוצע ארצי, כשחלה ירידה של 50%.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שאל מדוע הפסיקה הממשלה את המענקים והלוואות המקום לעידוד הבנייה בפריפריה. נציג משרד השיכון טען כי על פי מחקר שנעשה הפסיקו את המענקים והלוואות המקום בראשית העשור כשהתברר, לדבריו שההטבה לא הוזילה את מחירי הדירות, אלא העלתה אותן.
גפני הביע מחאה על הפסקת ההטבות. הוא טען שממצאי המחקר כביכול אינם מקובלים עליו ולדעתו האוצר הפסיק אותם כדי לחסוך כסף ובסופו של דבר פגע במי שרוצה לגור בפריפריה, בעיקר בזוגות צעירים.