נאמן משיב לקדימה: מדוע לא מיניתם שופטים?
שר המשפטים השיב לביקורת שנשמעה על חברי הכנסת שנבחרו לוועדה לבחירת שופטים: "בשנים האחרונות לא מונו שופטים. המפלגה שעכשיו זועמת - היא זו שלא בחרה שופטים"
"ב-17 מושבי הכנסת - רק שלוש פעמים נבחרו נציגים של מפלגת הרוב באופוזיציה ואז הכל היה בסדר, אין פוצה פה". כך אמר בצהריים (יום ג') שר המשפטים, פרופ' יעקב נאמן, תוך שהוא דוחה את הביקורת שנשמעה על חברי הכנסת שנבחרו אתמול לוועדה לבחירת שופטים.
"אני לא חבר בשום מפלגה", הוסיף נאמן והמשיך, תוך שהוא עוקץ את אנשי קדימה: "הכנסת היא ריבון בישראל. רבותיי, בשנים האחרונות לא מונו שופטים, מי לא בחר - המפלגה שעכשיו זועמת היא זו שלא בחרה שופטים. בואו נהיה אובייקטיבים". מקורביו של נאמן חידדו לאחר הדברים כי אלה כוונו בעיקרם לתקופה שבה ישבה ציפי לבני במשרד המשפטים.
שר המשפטים, שדיבר בישיבת הוועדה המרכזית של לשכת עורכי הדין, אמר
עוד: "לי לא מפריע כל חבר כנסת שמוּנה לוועדה. העובדה שניתנה לחברי הקואליציה זכות לבחור באופן חופשי היא תעודת כבוד לדמוקרטיה".
במהלך בחירת הרכב הוועדה נדרשו הח"כים לבחור שני חברים. ח"כ דוד רותם קיבל 63 קולות, אורי אריאל 59, ואילו רוני בר-און מקדימה קיבל 58. ח"כ איתן כבל מהעבודה קיבל 43 קולות. שני חברי הכנסת החדשים יצטרפו בוועדה לשרים יעקב נאמן וגלעד ארדן, לנשיאת בית המשפט העליון השופטת דורית ביניש ולשופטים אילה פרוקצ'יה ואדמונד לוי, ולשני נציגי לשכת עורכי הדין - פנחס מרינסקי ורחל בן-ארי.
ברקע להחלטת מליאת הכנסת, עומד מיני-עימות שהתרחש בימים האחרונים בכנסת בין הליכוד לקדימה. תחילה היה נראה כי ח"כ דוד רותם יהיה נציג הקואליציה לכהונה בוועדה ואילו ח"כ רוני בר-און יהיה נציג האופוזיציה. אלא שאז החליט גם ח"כ אורי אריאל להיכנס למירוץ.
לאחר הקרב רווי היצרים והאינטריגות - התפתח היום עימות מילולי בין בר-און ורותם. השניים נתקלו אחד בשני סמוך לכניסה למליאת הכנסת. רותם היה עסוק באותה עת בשיחה אחרת, אך כאשר ראה את בר-און הוא החל ללכת לכיוונו. כשניסה רותם לפנות אל בר-און, אמר האחרון כי השיחה מיותרת. רותם הטיח בו בזעם: "אני לא פראייר". בר-און השיב: "אתה שקרן".
"תפקיד היועמ"ש מביא לניגוד עניינים"
בישיבת לשכת עורכי הדין היום התייחס נאמן לעבודתה הצפויה של הוועדה. "אני אחפש למנות שופט עם יושרה שיעשה צדק ויעילות, שאין לו שום כתם על גבו. אחפש שופטים, עד כמה שאפשר, שבאו מהשטח". שר המשפטים רמז כי המועמדים העדיפים בעיניו לא יגיעו ממגדל השן של האקדמיה. "שופט צריך להחליט אם לעצור אדם או לא, וזה לא חשוב אם הוא כתב 30 מאמרים", הסביר.
הוא התייחס בנוסף לסוגיית המינויים הזמניים במערכת המשפט ואמר כי "הכל תלוי בנסיבות, אבל אני מתנגד לכך שעקפו את הוועדה לצורך מינוי שופטים
זמניים. אם ארצה לעשות כן, אבוא לוועדה ואומר את דעתי בגלוי ובפתיחות, כמו שצריך לעשות. בואו לא ניגרר אחרי תקשורת שהיא כולה פוליטית. לא ראיתי אף דעה אובייקטיבית שאומרת לכם את מה שאמרתי".
שר המשפטים דן גם ביוזמת קודמו, דניאל פרידמן, לפצל את סמכויות היועץ המשפטי לממשלה והביע תמיכה מוחלטת במהלך. לדבריו, המצב הקיים הוא בלתי אפשרי ואין לו תקדים בשום מדינה בעולם. "היועץ המשפטי לממשלה היה יועץ לשר האוצר, שהוא ניהל נגדו חקירה, והחליט להגיש נגדו כתב אישום. איך מעלים על הדעת כזה דבר? אין ניגוד עניינים יותר מזה. אין מה להשוות בין רמת הייעוץ המשפטי לעומת משרדים פרטיים".
לאחר דברי שר המשפטים, ראש לשכת עורכי הדין, יורי גיא-רון, שב והזכיר את הצעתו למנות פרקליט ממשלה שיהיה אמון על הייעוץ המשפטי לממשלה תחת מרותו של היועץ המשפטי.