שתף קטע נבחר

 

"גם לנו בליכוד ברור שתהיה מדינה פלסטינית"

שרים ששוחחו עם נתניהו לקראת הנאום המדיני הבינו ממנו שאין מנוס מפשרה לאור דרישות ארה"ב - אך יש להציב תנאים. בינתיים, מיטשל ממשיך ללחוץ לשיחות מיידיות, ובין המחלוקות גם השאלה: מאיזו עמדה יתחדש המשא ומתן עם הפלסטינים?

האמריקנים אינם מתכוונים להוריד את רמת הלחץ על ישראל כדי שזו תכיר במדיניות שתי המדינות לשני העמים ותקפיא את הבנייה בהתנחלויות. זאת, למרות שהם מבקשים להרגיע את המתיחות השוררת בשבועות האחרונים בין וושינגטון לירושלים, סביב הסוגייה הפלסטינית. כך עולה מהשיחות שערך אתמול (יום ג') בישראל השליח המיוחד של הנשיא אובמה, ג'ורג' מיטשל.

  

להערכת שרים ששוחחו עם נתניהו בימים האחרונים, לקראת הנאום המדיני שיישא - לא יהיה מנוס בסופו של דבר מפשרה מצד ישראל לאור התביעות מהעולם, במיוחד מארצות הברית. לדברי שניים מהשרים ששוחחו עם ynet, אין לתת לענייני הסמנטיקה להטעות, והעובדה שלא נעשה שימוש בביטוי "שתי מדינות לשני עמים" -

אין משמעה שאין כוונה להקים מדינה פלסטינית. עוד הדגישו, בהתאם לדברי נתניהו בתקופה האחרונה, כי הקמת מדינה זאת תהיה מותנית בשורה של תנאים, ובראשם - הבטחת ביטחון ישראל.

 

"תהיה הכרה דה-פקטו במפת הדרכים ובמשתמע ברעיון שתי המדינות המופיע בה. השאלה באיזה תנאים היא תקום - כולל תנאים ישראלים", אמר שר אחד. "לא יהיה מנוס מהקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל, גם לנו שרי הליכוד זה ברור, אבל חייבים לקבוע את הכללים, לאחר 16 שנות כישלון בשיחות ותביעות בלתי פוסקות מישראל. לבד מהמגבלות שיוטלו עליה, יש לקבוע את גבולות מדינת ישראל ולכלול את גושי ההתנחלויות בתוכם. צריך לקיים את ההבנות בעל פה עם בוש, שצורפו כהבהרה למכתב שמסר לאריאל שרון", אמר השר השני.


המאחזים לא יפונו בימים הקרובים (צילום: AP)

 

מקורות בכירים הנמצאים במעגל ההתייעצויות השני של נתניהו לקראת נאומו, סבורים שלא יאמץ בדבריו את חזון שתי המדינות - אך יבהיר שפניה של ישראל להקמת מדינה פלסטינית בריבונות מוגבלת. באשר לתנאים, צפוי נתניהו לדבריהם להבהיר, שאלה יקבעו במשא ומתן בין הצדדים. לא צפויה התייחסות לסוגיות הליבה - ירושלים, הגבולות והפליטים.

 

על קו הזינוק, לפני המירוץ

בינתיים, השליח מיטשל ימשיך היום בסבב השיחות באזור. הוא יוועד עם יו"ר האופוזיציה ציפי לבני, וברמאללה עם נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן. בשיחותיו עם ראש הממשלה נתניהו, עם שר הביטחון אהוד ברק, עם שר החוץ אביגדור ליברמן ועם הנשיא שמעון פרס, עלו גם סוגיות אחרת. בין היתר, הקשר בין הסוגייה האיראנית לזו הפלסטינית, תוך תביעה אמריקנית מעודנת אך נחושה, שישראל תעשה את המחוות הנדרשות כאן, כדי לסייע בחיזוק הציר הערבי המתון באזור.

 

כמו כן עלתה התביעה האמריקנית להתחיל מייד בדיאלוג מול הפלסטינים. המחלוקת היא על עמדות הפתיחה. בעוד הפלסטינים תובעים להתחיל מהיכן שסיים ממשל אולמרט, הרי שישראל תובעת הכרה בזכותה להתקיים כמדינה יהודית. טרם נמצאה נוסחת הגישור. כמו כן, לא נמצאה הנוסחה שתגרום לנתניהו לברך על רעיון שתי המדינות, או להקפיא את הבנייה בגושי ההתנחלויות והבנייה לצורכי ריבוי טבעי.


מיטשל עם אובמה וקלינטון. שמר על איפוק (צילום: AP)

 

עוד התברר בשיחות מיטשל עם ברק, שפינוי 22 המאחזים הבלתי חוקיים לא יתבצע בימים הקרובים - ודאי לא טרם נאומו של נתניהו ביום ראשון. ברק העריך שהפינוי שעליו מסכימות ישראל וארה"ב - ייערך בתוך שבועות עד חודשים. ברק אמר בפגישה עם נציגי המועצה לשלום ולביטחון, ש"פינוי המאחזים לא יחל בתוך ימים אחדים - אך גם לא יחכה שנים". בינתיים נמשך הדיאלוג בנושא זה בין משרד הביטחון לראשי המתנחלים.

 

בפגישותיו בירושלים שמר מיטשל על איפוק ואף אמר לראש הממשלה שהקשר עם ישראל בלתי ניתן לשבירה. אם היו מחלוקות בין השניים - הן נותרו בפגישה בארבע עיניים. עם זאת, מיטשל ביקש לברר מה נעשה בנושא ההתנחלויות, המאחזים הבלתי חוקיים, המחסומים ביו"ש, המעברים לעזה, וההקלות במרקם החיים לאוכלוסייה הפלסטינית בגדה המערבית. מיטשל לא חזר בו מאף אחת מהתביעות שהעלה הממשל האמריקני בשבועות האחרונים.

 

בתוך כך נמשכות ההכנות של ראש הממשלה נתניהו לנאומו, ובו תוכנית מדינית-ביטחונית. עד עתה נועץ ראש הממשלה עם רבים מהשרים. בשלב זה מתוכננת לו הערב פגישה עם שרי הליכוד וחברי הכנסת של הסיעה בלשכת ראש הממשלה. ההערכה בקרב שרים בליכוד, שדברי השר משה יעלון אמש בארה"ב, משקפים פחות או יותר את הקו שינחה את ראש הממשלה בנאומו ביום ראשון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ומיטשל. לחץ ידידותי
צילום: עמוס בן גרשום
אבו מאזן. היום תורו
צילום: רויטרס
מומלצים