שתף קטע נבחר

פישר: אנו בסוג של יציבות אך האינפלציה מדאיגה

נגיד בנק ישראל בכנס IOSCO: "אם החששות ביחס לאינפלציה יהפכו למציאות, הדבר תלוי במעשים של הבנקים המרכזיים כמו העלאת הריבית במשק"

פרופ' סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, בכנס האיגוד הבינלאומי של רשויות ניירות ערך (IOSCO) המתקיים השנה בישראל: "הכנס מתרחש בזמן של תקופה מאתגרת ביותר, אולי הכי מאתגרת מאז המשבר הכלכלי הכבד של 1929. יש לנו נטיה לשכוח באירועים כאלה את הרגעים הכי קשים אבל אם נחזור אחורה 9 חודשים לכשליהמן קרס והחודשים שעקבו אחריו - רואים שהשווקים היו בסכנה, חלקם ממש הפסיקו לעבוד, מוסדות פיננסים מסויימים היו על סף קריסה, וגררו אחריהם מוסדות אחרים להתרסקות.  

 

"היה קשה לצאת מזה. אני לא מכיר אירוע כמו התמוטטות ליהמן שהשפיע יותר על התערערות הביטחון בשוק הפיננסי. המאמצים שה-FED ובנקים מרכזיים אחרים ביצעו סייעו לייצוב השווקים, הם הובילו להחזרת השוק למצב של כמעט פרה-ליהמן ואנו עדים לחזרה לסוג של יציבות.

  

חשוב להעלות ריבית בזמן

"בכל משבר כלכלי עמוק כמו זה בנקים מרכזיים חייבים להמציא דברים ולפעול בדרכים לא קונבנציונליות כדי להתמודד עם משברים. המהלכים שבוצעו היו מהירים ואינטנסיבים ועכשיו הגענו למצב שהחלו דאגות לאינפלציה ושהזרמות כסף על ידי הממשלים יובילו לעוד בועה.

 

"אם החששות ביחס לאינפלציה יהפכו למציאות תלויים במעשים של הבנקים המרכזיים כמו העלאת הריבית במשק. במקרים מסויימים זה צריך להתרחש מוקדם יותר, במקרים אחרים מאוחר יותר, חשוב לבצע את זה בזמן, לא מוקדם מדי ולא מאוחר מדי. הלקחים של הבועה מיושמים בבנקים המרכזיים ואני מאמין שידעו להפסיק את הזרמת הכספים בזמן כדי למנוע היווצרות של בועה נוספת.  

 

"המשבר הוא שמכתיב את האג'נדה לכנס הזה. אנחנו שמחים שאנחנו כבר בשלב של הפקת לקחים. חשוב לדעת שהבורסות בעולם לא היו המקור למשבר. הבעיות היו של מוסדות פיננסים כמו בנקים להשקעות, שוק ה- OTC, נגזרי אשראי. משבר כלכלי כמו זה ישאיר את חותמו זמן רב, בייחוד על הרגולציה של השווקים הפיננסים. מאז אפריל בשנה שעבר החלו לפרסם דוחות של יישום לקחי המשבר.

  

אם חברה מעודדת לקיחת סיכונים

"מה שאפשרי בישראל בלתי אפשרי בארצות הברית, ולהיפך, מסיבות טכניות. בישראל יש מעט מוסדות פינננסים. בארצות הברית יש אלפים. רפורמות כאן ושם שונות. אבל בכל מקרה צריך להתבונן בחיזוק ממשל תאגידי, ניהול סיכונים והון, ונזילות. רגולטור טוב יכול למנוע בעיות. אבל אם ניהול סיכונים ותוכנית תמריצים בתוך חברה מסוימת לא מתנהלת נכון, ומעודדת לקיחת סיכונים רבים, יהיה לרגולטור קשה מאוד לפקח על כך.

  

"לכן הממשל התאגידי הוא אחד הנושאים המרכזיים שצריך לטפל בהם. כמו כן, שווקים פיננסיים צריכים להיות מפוקחים. תשתיות צריכות להיות חזקות יותר, ועמידות המוסדות הפיננסיים בעולם צריכה להיות גדולה יותר . אלו הם המסקנות המרכזיות של צוותי העבודה של נציגי עשרים המדינות המתועשות G20, שבהם גם מטפלת IOSCO. מדינות שונות צריכות רפורמות שונות, אך בכל מקרה צריך לייצר קונצנזוס לגבי איך לטפל בשווקים הגלובליים, כי כולנו פועלים בשווקים הבין לאומיים. אפשר לראות את המהירות בה ההשלכות של קריסת ליהמן ברדרס התפשטו במהירות כמעט לכל מדינה בעולם".

 

השתתפו בהכנת הכתבה: ענת ציפקין ורחלי בינדמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: דודי ועקנין
מומלצים