נתניהו למתנגדי שתי המדינות: מה אתם מציעים?
חברי כנסת מהליכוד, שנפגשו עם ראש הממשלה בלשכתו, הביעו התנגדות לפתרון שתי המדינות. גם השר בני בגין התייצב נגד הרעיון. נתניהו השיב: "יש לפעול לקיום ישראל כמדינה יהודית לדורי דורות. יש שיקולים שאינכם מודעים אליהם"
האם נתניהו יכיר במדינה פלסטינית? גם בליכוד שואלים את עצמם את השאלה הזו. כמה ימים לפני שיישא את נאומו המדיני, נועד אמש (יום ד') ראש הממשלה עם חברי כנסת מהליכוד, שהשמיעו דברים נגד פתרון שתי המדינות, ואמר להם כי "יש אתגרים גדולים לעתיד המדינה, וצריך לפעול לקיומה של ישראל כמדינה יהודית לדורי דורות. זו לא רק האחריות שלי, אלא גם האחריות של כולנו. מאיימים עלינו, ועלינו לעשות איזונים".
שרים: "גם לנו בליכוד ברור שתהיה מדינה פלסטינית"
במפגש עם נתניהו, שהיה בלשכת ראש הממשלה בירושלים, השתתפו חברי כנסת, בהם ציפי חוטובלי, דני דנון, אופיר אקוניס ומירי רגב. חברי הכנסת אמרו לנתניהו כי הם מתנגדים להגדרה "שתי מדינות לשני עמים" וכן להקמת מדינה פלסטינית. הם הביעו
תמיכה וחיזקו אותו, אולם לדבריהם, הליכוד נבחר לשלטון על סמך מצע שונה מהמצע של קדימה. "עד כה רק נתנו ולא קיבלנו דבר", אמרו הח"כים. נתניהו שאל אותם: "מה אתם מציעים? מה האלטרנטיבה?"
כמה חברי כנסת הביעו מורת רוח מכך שנשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, לא התייחס בנאומו לזכותו ההיסטורית של העם היהודי למדינה עצמאית.
הח"כים אמרו לנתניהו שהם שמעו את נשיא המדינה שמעון פרס, שר הביטחון אהוד ברק, ונשיא מצרים, חוסני מובארק, מדברים על שתי מדינות. נתניהו השיב: "יש להם תחושות, אין להם ידיעות". הוא אמר להם ש"המציאות מורכבת".
ראש הממשלה שאל את הח"כים: "מה אתם מציעים כפתרון". ח"כ דני דנון השיב: "אוטונומיה, שליטה, אך לא מדינה". הח"כים קראו לנתניהו לא להשתמש בביטוי "שתי מדינות לשני עמים או מדינה פלסטינית", שכן לדבריהם זה יהיה ניצחון של השקפת השמאל. נתניהו הבטיח: "אקח את הדברים לתשומת לבי, אולם יש שיקולים שאינכם מודעים אליהם".
במקביל, שוחח אמש נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, עם עבדאללה מלך ירדן בעקבות ביקורו בשבוע שעבר במזרח התיכון. בהודעה שפרסם הבית הלבן נמסר כי הנשיא שב באזני המלך על מחוייבותו לקדם את המגעים בין ישראל לפלסטינים באמצעות פתרון של שתי מדינות, וכי שני המנהיגים דנו בדרכים להבטיח שכל הצדדים יעמדו בהתחייבויותיהם.
בני בגין: הפלסטינים רוצים רק מדינה אחת
אמש הבהיר גם השר בני בגין כי הוא מתנגד לפתרון שתי המדינות. הפלסטינים, לדבריו, אינם מוכנים להודיע שבחתימת הסכם יסתיימו דרישותיהם, ומכך הוא מסיק כי כוונת שני השלבים היא "שתי מדינות בדרך למדינה אחת - פלסטין". לדבריו, "אם שתי מדינות הוא הפתרון היחיד, אז אין פתרון".
גם בקהיר מחכים לשמוע את נאומו של נתניהו. נשיא מצרים מובארק אמר בעקבות שיחה עם ראש הממשלה כי "ישראל תסכים לפיתרון של שתי מדינות". מובארק אמר שהבהיר לנתניהו שאין ברירה מלבד שתי מדינות - ונתניהו לא דחה את הדברים.
ברמאללה נשמעו אופטימיים אחרי הפגישה בין השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, לנשיא הפלסטיני, אבו מאזן. ברשות הפלסטינית אומרים כי המשא-ומתן עם ישראל יתחדש בקרוב על בסיס ההבנות שהושגו עד כה בשיחות בין הצדדים. ייתכן שהמשא ומתן יתחדש כבר בתוך מספר שבועות על בסיס מפת הדרכים ועיקרון שתי המדינות.
לדברי הבכיר הפלסטיני, לאחר נאום נתניהו בשבוע הבא, ייקבע לוח זמנים ברור לתחילת המשא ומתן. לטענת הפלסטינים, כל הסוגיות כולל ההתנחלויות, הגבולות וירושלים יעלו על השולחן, "האילוצים הקואליציוניים לא מעניינים אותנו וזה מה שהבנו ממיטשל, לכן ניתן להיות מעודדים כי הנאום של אובמה יהפוך ליסוד מעשי למשא ומתן".