שתף קטע נבחר

 

פשרה של פרס לנתניהו? מדינה בגבולות זמניים

שלושה ימים לפני נאום בר אילן של ראש הממשלה נועד הנשיא עם הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חאבייר סולאנה, שהבהיר מצדו כי האיחוד מגבה את הלחץ האמריקני: "מקווה שישראל תתרום למציאות חדשה"

שלושה ימים לפני נאום נתניהו באוניברסיטת בר-אילן, המתח ניכר בזירה המדינית וכל התבטאות נבחנת כאות לעתיד לבוא. הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חאבייר סולאנה, נפגש הבוקר (יום ה') עם נשיא המדינה, שמעון פרס במשכנו בירושלים.

 

פרס, שצפוי להיפגש עם נתניהו מאוחר יותר היום, הציע בפגישה פתרון יצירתי משלו, בניסיון אולי לרכך את ההתנגשות בין עיקרון "שתי מדינות לשני עמים" לדרכו של ראש הממשלה. סוגייה זו עומדת במרכז הלחץ הבינלאומי על ישראל לקראת נאום נתניהו: "באופן בסיסי, אפשר להשתמש בשלב השני של מפת הדרכים - מדינה פלסטינית עם גבולות זמניים, תחת הבטחה שזה לא יהיה סוף המשא ומתן - והזמניים יוחלפו בקבועים".

 

האורח סולאנה הבהיר כי האיחוד רואה עין בעין עם העמדות התקיפות שהפגין נשיא ארה"ב ברק אובמה בעניין התביעות המדיניות מישראל: "אנחנו מדברים על כך עם האמריקנים כמעט מדי יום ביומו. אני מאוד מקווה שנשמע מממשלת ישראל שתתמיד ותתרום ליצירת מציאות חדשה באזור".

 

"חשוב שנשמור על ההמשכיות בדרך לשלום ויציבות באזור" (צילום: AP)

 

בפתח הפגישה שוחחו השניים על ההתפתחויות האחרונות במזרח התיכון, בהם תוצאות הבחירות בלבנון והבחירות מחר באיראן, אותן הגדיר פרס "פתח אמיתי לשלב חדש". סולאנה הסכים עם הדברים, ואמר: "אני מאוד מקווה שהנאום של ראש הממשלה ביום ראשון יכלול את האלמנטים שייצרו פתח אפשרויות לנצל את היתרונות עליהם דיברת. חשוב שנשמור על ההמשכיות בדרך לשלום ויציבות באזור". הוא הסיף כי "המרכיב האזורי לפתרון יכול להתפתח מיוזמת השלום הערבית, יש לה מכניזם טוב לכך".

 

פרס התייחס גם לבחירות הצפויות באיראן ואמר כי "אחמדי-נג'אד תרם לא מעט לפיצול במזרח התיכון, על ידי כך שהפגין תיאבון לא בריא לשלוט בו.

בכך הוא הדליק אור אדום אצל מדינות ערביות שלפתע פיתחו גישה ופרופורציה חדשה, ולפיה ישראל אינה בהכרח בצד השלילי, אלא בחיובי. כולם הבינו כי הבעיה האמיתית היא מצד איראן. אולי זה גם יעזור לצד הפלסטיני בכך שיהיה שיתוף פעולה גדול יותר מצד מדינות ערביות".

  

הנשיא התייחס גם לנושא השני המהווה כיום מקור למחלוקת בין ישראל לקיהלה הבינלאומית - סוגיית ההתנחלויות: "גידול באוכלוסייה לא מביא לגידול בכלכלה", הסביר. "גידול בכלכלה אינו תלוי בגודל הקרקעות, אלא מתבסס על החידושים במדע ובטכנולוגיה. גם אם הדברים יגיעו להתנחלויות, כפי שאני רואה זאת, ממשלת ישראל התחייבה שלא לבנות חדשות והתחייבה לפרק 22-23 מאחזים לא חוקיים. העניין עליו עדיין לא הגענו להסכמה הוא לגבי הגידול הטבעי, ועלינו לשבת ולפתור את העניין".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס וסולאנה, הבוקר בירושלים
צילום: AP
מומלצים