בפריפריה מזהירים מקיצוץ: מכה קשה למשפחות
ב-1 בספטמבר יפוג תוקף החוק המעניק תקציב נוסף לכ-40 יישובים יהודיים בפריפריה. ראשי הרשויות מבטיחים מאבק חסר פשרות כדי למנוע פגיעה באמהות, בילדים במעונות וגם בעובדים הסוציאלים
בעוד חודשים אחדים יקוצץ תקציב הרשויות המקומיות בפריפריה. ראשי יישובים בפריפריה מתכוונים לצאת למאבק עקב קיצוץ צפוי בתקציביהם בעוד כשלושה חודשים. "ראשי ערים רבים פנו אלינו וקיבלנו החלטה לצאת למאבק בלתי מתפשר, יחד עם כל ערי הפריפריה שצפויות להיפגע", אמר ל-ynet יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט.
מדובר בראשי יישובים בעדיפות לאומית, אשר לפני כמה שנים החליטה הממשלה להשקיע בהם תקציב נוסף לפיתוח. אחר-כך קבלה עמותת "עדאלה" על כך שאת תוספת התקציב מקבלים רק יישובים יהודיים, ובג"ץ החליט כי הכנסת והממשלה צריכים לחוקק חוק חדש. מכיוון שלא נחקק חוק כזה ותוקפו של החוק הקיים מסתיים - מ-1 בספטמבר כ-40 יישובים בדרום ובצפון לא יקבלו תקציב נוסף עבור מעונות יום וצהרונים.
בשיחה עם ynet אמר בוחבוט כי מאות מיליוני שקלים יקוצצו. "המדינה רוצה לפגוע בערי הפריפריה החלשות, בכך שבחלקן המעונות ייסגרו ואמהות רבות לא תצאנה לעבוד. זו מכה בלתי אפשרית. במקום שהממשלה תחוקק - יותר קל להם לקצץ. זו מכה קשה לאלפי ילדים ומשפחות, אני מעריך שיותר מ-350 גננות ועוזרות יפוטרו".
"אחרי שהוחלט להשקיע - פתאום חוזרים אחורה"
שלומי, מעלות, שדרות ואופקים הם בין היישובים שייפגעו מההחלטה. ראש מועצת שלומי, גבריאל נעמן, סיפר בשיחה עם ynet כי ביישוב שלו מדובר ב-270 משפחות שלא יצליחו לעמוד בתשלום למעון. "היום הם משלמים 680 שקלים בחודש והם יצטרכו לשלם יותר מאלף שקלים. הם פשוט לא יעמדו בזה, אחרי שהוחלט להשקיע בפיתוח הפריפריה, עכשיו פתאום אנחנו חוזרים אחורה".
הקיצוץ צפוי לפגוע גם בתנאי ההעסקה של העובדים הסוציאליים ברשויות. זה יתבטא באי-קבלת הלוואות,
אי-סבסוד מעונות יום עבור ילדיהם וכן ביטול מימון חלקו של העובד בקרנות השתלמות, החזרי הוצאות נסיעה, קידום ותק, השתתפות בשכר דירה וסיוע בשכר לימוד. יש לציין כי גם כך משכורתם של העובדים הסוציאליים היא מהנמוכות במשק - ועומס העבודה רב.
ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "בימים אלה בוחן שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן-אליעזר, מול הגורמים השותפים בממשלה את האפשרות להארכת תוקפן של ההחלטות בנושא סבסוד למעונות יום, על מנת להבטיח יציבות לתושבים. בכוונת המשרד לקדם החלטת ממשלה בנושא ולאחר אישור ההחלטה יפרסם המשרד פרטים".
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "לפני מספר שנים 'ועדת ליברמן' המליצה להוריד את ההטבות לעובדים סוציאליים אשר גרים ועובדים ברשויות בעדיפות לאומית. לאחר דיון שהתקיים במשרד הרווחה הוחלט להשאיר את ההטבות על כנן למרות המלצת הועדה. בעקבות פסיקת בג"ץ, כל משרדי הממשלה הונחו לבטל את ההטבות לרשויות באזורי עדיפות לאומית, על כן משרד הרווחה פועל על פי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה. חשוב להדגיש שרשויות ב'עוטף עזה' אשר נמצאות עדיין במצב חירום ממשיכות לקבל הטבות ממשרד הרווחה".