ניצי הליכוד: ראש הממשלה נכנע; יש"ע: אבן נגולה
המערכת הפוליטית לא יודעת איך לעכל את נאום ראש הממשלה. בבית היהודי סבורים כי מדובר בנאום מסוכן, ואילו במועצת יש"ע מרגישים הקלה - וחשש ממדינה פלסטינית. מפלגת העבודה: בבר-אילן ייסד נתניהו את מדינת העם הפלסטיני
נאומו המדיני של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, באוניברסיטת בר-אילן עורר הערב (יום א') תגובות מעורבות במערכת הפוליטית. גם בימין וגם בשמאל היה מי ששמח על הנאום ומי שתקף. בימין הביעו חשש מנכונותו להקמת מדינה פלסטינית, אך בד בבד הגיבו בחיוב ליחסו החם להתנחלויות.
אחרי הנאום התברר כי מפלגת השלטון לא התייצבה כולה לצד מנהיגהּ. ח"כ דני דנון קבע כי "הנאום מבריק, אך נתניהו נכנע ללחץ אמריקני. הוא אמר מדינה פלסטינית, ונפעל שזה יימחק מהנאום ולא יתממש. נפעל בסיעה ובמפלגה נגד הכיוון הזה", אמר דנון והוסיף כי במידת הצורך, יפעל לכינוס מרכז הליכוד.
נאום נתניהו - הסיקור המלא ב-ynet
- לבני: נאום בר-אילן הוא צעד בכיוון הנכון
- הפלסטינים: הנאום מכה אנושה לשלום
- הפגנות ימין ושמאל בפתח בר-אילן
- מדינה פלסטינית? חפש באנדורה
סגן השר איוב קרא, אף הוא מניצי הליכוד, הגיב בזעם לדברי נתניהו באשר למדינה הפלסטינית העתידית. "המשפט של ביבי עולה לנו בדם. צריך לעכל את מה שאמר ראש הממשלה, כי יש פה פגיעה באמינותו. צריך לראות איך אפשר לחיות יחד, כי אני לא רואה פרטנר בצד השני".
ח"כ יריב לוין מהליכוד הוסיף: "מדינה פלסטינית ושלום אלה שני דברים שעומדים בסתירה אחד לשני. אני מתנגד להקמתה של מדינה פלסטינית ואאבק כדי למנוע כל מהלך מהסוג הזה. בד ובבד, אני מצפה לחידוש מיידי של הבנייה ביהודה ושומרון בהתאם לקו שראש הממשלה הציג בנאום שלו".
טיבי: אש"ף לא חייב ולא יכיר בישראל כמדינה יהודית
בסיעת הבית היהודי הביעו עמדות דומות. ח"כ אורי אורבך אמר כי המפלגה תשקול את מהלכיה הפוליטיים "לאור ההשלכות המסוכנות של הנאום והסכמתו למדינה פלסטינית". ח"כ זבולון אורלב הוסיף: "חרף הנאום הטוב, יש לי צער עמוק שנתניהו שילם מס שפתיים בנכונתו להכיר במדינה פלסטינית מפורזת. הכרזתו מחייבת דיון בקואליציה".
במפלגת העבודה נשמעה שביעות רצון מנאום ראש הקואיליציה. ח"כ דני בן סימון אמר: "אני לא זוכר נתניהו כה מפויס כלפי הפלסטינים מאז שאני מכיר אותו. בבר-אילן הוא ייסד את המדינה הפלסטינית. זה תאריך היסטורי".
לעומת נימה אופטימית זו, במפלגות הערביות לא בטוחים כי מדובר בחזון של ממש. יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, תקף בחריפות את ראש הממשלה ואמר כי "נתניהו שוב בחר בשלום ההתנחלויות, אשר מתנגש חזיתית עם שלום האזור וכל העמים בו. נתניהו דיבר כמו זיקית על מדינה פלסטינית בממדים ובתנאים ששום פלסטיני אינו מוכן לשמוע עליהם".
יו"ר רע"מ-תע"ל, ח"כ אחמד טיבי: "הנאום הציג קיבעון מחשבתי שרוצה מדינה פלסטינית לא ריבונית עם המשך הבנייה בהתנחלויות. יש לקוות שהבית הלבן יחשוף את תרמית יחסי הציבור של ביבי. אש"ף אינו חייב ולא יכיר בישראל כמדינה יהודית. נתניהו הוכיח שהוא אינו פרטנר לשלום".
אנחת רווחה ביהודה ושומרון
בהתנחלויות היו רבים שחשו אנחת רווחה אחרי הנאום. מנכ"ל מועצת יש"ע, פנחס ולרשטיין, הדגיש: "ירד עול גדול מהלב. אני גאה ברמה הציונית הגבוהה שראש הממשלה הפגין. לא הוזכר פינוי של יישוב או הקפאה של התנחלות. אני מקווה שהדבר יאפשר את המשך ההתיישבות".
ראש מועצת גוש עציון, שאול גולדשטיין, בעת צפייה בנאום (צילום: AP)
במהלך כל הנאום ישב ולרשטיין בדריכות, לצד אשתו ושניים מילדיו. אחרי החצי הראשון של הנאום אמר ולרשטיין: "בינתיים זה יותר מבסדר. עד כה זה פגז. לא הייתי יכול לכתוב את זה יותר טוב בעצמי". כשהסתיים הנאום הוא הוסיף: "הנושא של המאחזים שלא עלה בנאום הוא בעצם ליטרת הבשר לאמריקנים". עם זאת, הוא הביע דאגה מסוגיית המדינה הפלסטינית.
במועצת יש"ע הבהירו כי הם "מצרים על הסכמתו של ראש הממשלה להקמתה של מדינה פלסטינית מפורזת. מי כמו נתניהו המסביר זאת שנים רבות, יודע שמדינה פלסטינית, גם אם תהיה מפורזת - תהפוך בהכרח למדינה חמושה ומאיימת על עצם קיומה של מדינת ישראל".
גם בקרב המתנחלים התגובה לנאום היתה מעורבות. ועד מתיישבי בנימין הודיע בעקבות דברי נתניהו: "מדובר בנאום חסר מעוף שכל כולו בגידה בבוחריו. במקום
להתייצב באומץ מאחורי הצהרותיו הלאומיות מלפני הבחירות, מעדיף נתניהו ניסוחים מעורפלים המשתלבים היטב עם המצע הפוליטי של מרצ. עצוב לראות את נציג המשפחה הלוחמת מאמץ את הטרמינולוגיה של יוסי ביילין ושמעון פרס".
ח"כ מיכאל בן ארי, שהפגין מחוץ לקמפוס בר-אילן בזמן הנאום, אמר: "נתניהו, שבגד ברצון הבוחר, צריך לפנות את מקומו. נאום הכניעה של נתניהו לתכתיבי אובמה מלמד שהבחירות בישראל מיותרות וההחלטות מתקבלות בוושינגטון. לשיטת נתניהו, אין ערך לעמדת הבוחר הישראלי".