מגרד שם למטה באמצע הלילה: על תולעי מעיים
כשליש מאיתנו אירח בגופו בשלב זה או אחר בחיים את תולעת המעיים, שלעיתים מכאיבה ובעיקר מגרדת בדיוק באמצע הלילה. הטיפול יעיל ופשוט. עובדות רפואיות
ההורים לרוב כבר יודעים בעצמם שלילד יש תולעים, גם מבלי שראו את התולעת מבצבצת מפי הטבעת. התולעת הזו נפוצה מאוד בישראל ובעולם כולו, וגורמת לגרד וכאב עז. עם זאת, בטיפול פשוט אפשר לפתור את הבעיה. הנה עובדות שלא ידעתם על תולעת המעיים.
1. אחד מכל שלושה
רוב מקרי ההדבקה תוקפים ילדים בגילאי 5 עד 14 שנים. ההדבקה בתולעים כה שכיחה עד כי כ-30 אחוז מהילדים ברחבי העולם סבלו לפחות פעם אחת מזיהום בתולעים.
2. איפה זה קורה
ההדבקה בתולעי מעיים, כמו מרבית ההדבקות בזיהומי ילדים, שכיחה בעיקר במשפחתונים, מעונות, גני ילדים ומקומות בהם ילדים ישנים ומשחקים יחד. זיהום חוזר שכיח במיוחד אצל ילדים המוצצים אצבע.
3. נא להכיר: אוקסיאוריס
קיימים אלפי מיני תולעים בעולם, אולם רק בודדים מהם גורמים לתחלואה באדם. התולעת הנפוצה ביותר הגורמת לבעיה בקרב אוכלוסיית הילדים היא תולעת התוקפת בעיקר את אזור פי הטבעת ומכונה אוקסיאוריס, או enterobius vermicularis.
4. מסתדרים לבד
התולעים הטפילים נחשבות להרמפרודיטים, אשר אינם זקוקים לבן המין השני כדי ליצור צאצאים. הזיווג נעשה אצל התולעת אם על-ידי היצמדות של תא זרע וביצית היוצרים ביצית מופרית או על-ידי יצירת ביציות מופרות באיבר שהוא גם זכרי וגם נקבי.
5. מהמעיים אל פי הטבעת
תולעת האוקסיאוריס היא לבנה ואורכה כסנטימטר. היא שוכנת לרוב בתריסריון, במעי הדק והגס. נקבת התולעת נודדת בלילה לאזור פי הטבעת שם היא מטילה עד 15 אלף ביצים. ביצי התולעת בוקעים בתוך 6 שעות ונותרים חיים למשך 20 יום.
6. מהלכלוך עד הבקיעה
הדבקה בתולעת מתרחשת דרך בליעה של ביצים שהועברו דרך ציפורניים מלוכלכות, ביגוד, מצעי מיטה וגם מזון מזוהם. הביצים עוברות דרך מערכת העיכול. לאחר בליעת הביצים בוקעות תולעים הגדלות בתוך הגוף כחודש.
7. מה זה עושה
הדבקה בתולעת אוקסיאוריס גורמת לגרד עז ואי שקט בלילה. הסיבה לכך היא התגובה האלרגית לה גורמת התולעת. לעתים נדירות עלולה התולעת לגרום לדלקת באזורים נוספים במערכת העיכול ובהן דלקת התוספתן.
8. מספיק הסיפור שלכם
אבחון הדבקה בתולעי מעיים מבוצע באמצעות דגימת צואה הנשלחת למעבדה אך רק בכמחצית מהבדיקות אכן מאותרת התולעת. ברוב הפעמים מספיק הדיווח של ההורים המתארים את התולעים שנראו בפי הטבעת כדי להתחיל בטיפול.
9. לטפל ולכבס
הטיפול בתולעי המעיים הוא פשוט מאוד וקצר, וכולל את התרופה ורמוקס (ובשמה הרפואי מבנדאזול) אותה נותנים במינון של 100 מיליגרם פעם אחת, ופעם נוספת לאחר כשבועיים. יש כאלה הממליצים לתת את התרופה במשך שלושה ימים עוקבים, לאחריהם שבועיים הפסקה, ואחר כך שלושה ימים נוספים. במקביל יש צורך להחליף את המצעים, המגבות והביגוד עמו היה הילד במגע ולכבס את המצעים בהרתחה כדי למנוע זיהום מחדש.
10. היגיינה מונעת
הדבקה מחודשת בתולעי המעיים היא שכיחה, אולם דרך הטיפול הטובה ביותר היא הקפדה על היגיינה מקסימלית: חינוך לשטיפת ידיים לפני אוכל ולאחר ביקור בשירותים והחלפה יומית של בגדים.