שתף קטע נבחר

 

החיידק ששרד את הכפור

מדענים גילו חיידק שהצליח להתקיים עשרות אלפי שנים, במעמקי קרחון בגרינלנד. חקר החיידק והאופן שבו הצליח לשרוד בתנאים קיצוניים כל כך יכול לענות על השאלה, אילו צורות חיים עשויות להתקיים בחלל החיצון

החיידק הרמינימונס גליישי (Herminiimonas glaciei), שנתגלה לאחרונה על ידי מדענים מאוניברסיטת פנסילבניה, הוא קטן אפילו ביחס לחיידקים אחרים. גודלו קטן פי כמה עשרות מגודלו של החיידק המפורסם אשטריכיה קולי. אולי אלה מימדיו הקטנים שהופכים אותו לשורד הגדול של עולם החי, כפי שעולה ממחקר שהתפרסם היום (ב').

 

 

הרמינימונס נמצא שלושה קילומטרים במעמקי קרחון בגרינלנד, שהחוקרים משערים כי נוצר לפני כ-120 אלף שנה. מרגע שנמצאו הדגימות, מיהרו החוקרים להכניסן לאינקובטור, שם שהו למשך שבעה חודשים בטמפרטורה של 2 מעלות צלסיוס ולאחר מכן עוד ארבעה וחצי חודשים בטמפרטורה של 5 מעלות צלסיוס. לאחר השהות באינקובטור החלו להופיע על הדגימות מושבות סגולות כהות של חיידקים - המיקרואורגניזם חזר לחיים.

 

קישור למאמר

 

"הסביבה הקרה של גרינלנד היא האנלוגיה הטובה ביותר לתנאים הקיצוניים ששוררים בחלל החיצון", אמרה ד"ר ג'ניפר לובלנד קורטז, ראש צוות המחקר. "לכן, מיקרואורגניזמים כאלו הם הזדמנות טובה לחקור כיצד חיים יכולים לשרוד מחוץ לכדור הארץ. החיידק שמצאנו הוא הראשון שנתגלה בקרחונים של גרינלנד. אנחנו למדים ממנו שבטמפרטורות נמוכות, תאים וחומצות גרעין יכולים לשרוד תקופות ארוכות - אולי כמה מיליוני שנים".

 

חיידקים הם צורת החיים הקטנה ביותר על כדור הארץ, וגם הנפוצה ביותר. פעם אחר פעם מדהימים יצורים קטנים אלה את בני האדם, בכושר ההסתגלות שלהם לתנאים קיצוניים וקשים. החיידק החדש יעורר ודאי תשומת לב גדולה בקרב מדענים. שמו הפרטי, הרמינימונס, ניתן לו בשל הקרבה הגנטית הברורה שלו לחיידקים אחרים ממשפחה זו. שמו השני, גליישי, בא לציין כי הוא שייך למין אחר של אותם חיידקים, וההשראה לשם באה כמובן מהמילה קרחון באנגלית (Glacier).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיידק בגרינלנד
צילום: איי פי
מומלצים