שתף קטע נבחר
 

עיני איים, האוצר נסוג, וקיצוץ דמי ההבראה אושר

ההצעה לקיצוץ אחיד של 50% בדמי ההבראה במגזר הציבורי בשנים 2009-2010 אושרה בוועדת הכספים. זאת, לאחר שהאוצר חזר בו מתמיכתו בהפחתה דיפרנציאלית בדמי ההבראה, בהתאם לשכר - בשל התנגדות יו"ר ההסתדרות

הצעת החוק הממשלתית להפחתה אחידה בשיעור של 50% בדמי ההבראה במגזר הציבורי בשנים 2009-2010 אושרה בוועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית. קודם לכן נדחו ברוב קולות ההסתייגויות של נציגי האופוזיציה, לביצוע ניכוי דיפרנציאלי לפי גובה השכר, לאחר שהאוצר חזר בו מתמיכה בהצעה - עקב התנגדות יו"ר ההסתדרות, עופר עיני.

 

ההצעה אושרה ברוב של 9 תומכים מול 4 מתנגדים. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), אמר כי הוא נאלץ לתמוך בהצעה, על אף שאינו מסכים לה - משום שהיא פוגעת בחלשים.

 

האוצר חזר בו הבוקר מתמיכתו בהצעה שעלתה בוועדת הכספים לבצע הפחתה דיפרנציאלית בדמי ההבראה, לפי גובה השכר, במגזר הציבורי. נסיגת האוצר מתמיכתו באה לאחר שעיני, לא הסכים לאופן החלוקה לרמות שכר. עוד התברר כי עסקת החבילה לא סגורה לגמרי, כיוון שארגוני המעסיקים אינם מסכימים למעבר לשימוש במתן חשבוניות מקוונות.

  

ההודעה על נסיגת האוצר מתמיכתו נמסרה הבוקר בוועדת הכספים מפי יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), אליו פנה האוצר בבוקר בבקשה שלא להעלות את עניין החלופה. נזכיר שגפני הוא שהעמיד את ההצעה לניכוי דיפרנציאלי כחלופה מחייבת של הוועדה להצעת החוק הממשלתית בדבר הפחתה אחידה של דמי ההבראה בשיעור של 50% בשנים 2009 ו-2010. וועדת הכספים מכינה את הצעת החוק הממשלתית לקריאה שנייה ושלישית ומוסמכת להכניס בה שינויים שאינם חורגים ממהות ההצעה.

 

עיני: ההצעה הייתה פוגעת במעמד הבינוני

הרעיון להחליף את הצעת החוק בניכוי דיפרנציאלי עלה בישיבה קודמת של הוועדה, על ידי ח"כ חיים אורן (מר"צ) ויו"ר הוועדה, וח"כ משה גפני (יהדות התורה), אימץ אותה כעמדת הוועדה. לאחר מכן נמסר מהאוצר שהם תומכים בחלופה המוצעת  - שהייתה קרובה לעמדת האוצר במשא ומתן על התקציב. הוויתור על מחצית דמי ההבראה נקבע בעסקת החבילה במקום הקפאה של השכר הציבורי.

 

יחד עם ההודעה על תמיכת האוצר בהצעה נמסר כי הממונה על השכר, אילן לוין, הנחה את אנשיו עוד קודם לכן להציע נוסחה חלופית, דיפרנציאלית, לפיה ניכוי דמי ההבראה יתבצע באופן מדורג ב-3 קבוצות. כ-40% לבעלי השכר הנמוך (עד 3,900 שקלים לחודש - שכר המינימום), כ-70% לבעלי השכר הבינוני (עד 6,500 שקלים) וכ-90% לבעלי השכר הגבוה (מעל ל-6,500 שקלים).

 

עופר עיני התנגד לחלוקה הזו בטענה שהיא פוגעת בעיקר במשתכרים בקבוצה הבינונית. הוא הציע חלוקה לפיה לבעלי שכר של עד כ-7,000 שקלים ינוכו 25% מדמי ההבראה. 50% ינוכו מבעלי שכר של עד 16 אלף, ולמשתכרים מעל ל-16 אלף ינוכו 75% מדמי ההבראה. הממונה על השכר טען שחלוקה זו לא תביא את הסכום שנקבע בסך 1.2 מיליארד שקלים ועל כן נותרה ההצעה על ניכוי אחיד בעינה.

 

לנוכח השינוי בעמדת האוצר, חזר גפני להצעת החוק המקורית אבל קיבל את הצעת הח"כ אורון שחברי הוועדה יעלו את חלופת הניכוי הדיפרנציאלי בהסתייגויות להצעת החוק הממשלתית עליהן תצביע מליאת הכנסת בקריאה שנייה.

 

עוד אמר עופר עיני, שכרגע אין עסקת חבילה, כשבמשך הדיון התברר כי מדובר במחלוקת בין האוצר לארגוני המעסיקים ולא להסתדרות. מנכ"ל האוצר, ירום אריאב, גילה שכל סעיפי עסקת החבילה סגורים בעצם, למעט דרישת האוצר שהעוסקים יעבירו למע"מ חשבוניות מקוונות. דרישה זו נתקלת בהתנגדות שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, ויו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיני עשה שרירים
צילום: דנה קופל
האוצר התקפל
צילום: דודי ועקנין
מומלצים