שתף קטע נבחר

ריבלין: לא נרשה הקמת מדינה שתאיים עלינו

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אמר לנשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ימי קרטר, כי "לא נוכל להרשות בשום פנים הקמת מדינה שכנה שתהווה איום ממשי על קיומנו". קרטר הגיב בחמיצות לנאום נתניהו: "הוא העלה בנאום מכשולים רבים לשלום שלא העלו ראשי ממשלות לפניו"

תגובות בעקבות נאום נתניהו : שרי הליכוד נמנעו הבוקר (יום ב') מלתקוף חזיתית את פתרון שתי המדינות שהציג אמש ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בנאום בר-אילן. את "העבודה השחורה" עושה עבורם יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, שאמר לנשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ימי קרטר: "לא נוכל להרשות בשום פנים הקמת מדינה שכנה שתהווה איום ממשי על קיומנו". מנגד - קרטר מתח ביקורת על המכשולים הרבים שהציב נתניהו בדרך לשלום.

  

ריבלין הביע הערכה למאמציו של קרטר להשיג הסכמה באזור: "חזרנו לכאן ב-200 השנים האחרונות כדי להישאר. ערב הקמת המדינה לא חלמנו שנגיע לאוכלוסיה של שבעה מיליון. איננו רוצים לשלוט באף אוכלוסיה אחרת, אך אנחנו נלחמים כדי להגן על עצמנו. אנחנו רוצים לקדם שלום ממשי ולא שלום לטווח הקצר, 'שלום עכשיו', שעלול להיות אשליה".  

  

ריבלין העלה באוזני קרטר את סוגית שליט, ומתח ביקורת על כך שחמאס אפילו אינו מאפשר לאיש ביקור אצל שליט. לשאלתו של קרטר מדוע אין ביקורים בכלא הישראלי של אמהות לאסירים מעזה, השיב ריבלין כי "אין כל מקום להשוואה. אלו הם טרוריסטים מסוכנים שנעצרו באופן חוקי לאחר שביצעו או ניסו לבצע מעשי טרור ברחובותינו".  

 

קרטר הביע בפני יו"ר הכנסת את רצונו לפגוש את מרואן ברגותי בכלאו. ריבלין הבהיר שמבחינת ישראל ברגותי הוא טרוריסט מורשע, אך השניים סיכמו כי קרטר יעביר אליו פניה מסודרת וריבלין יבדוק כיצד ניתן לסייע.

 

קרטר אמר כי לדעתו "נתניהו העלה בנאום מכשולים רבים לשלום שלא העלו ראשי ממשלות לפניו. נתניהו מתעקש על הרחבת התנחלויות, דורש שהפלסטינים יכירו במדינת ישראל כמדינה יהודית, למרות שכ-20 אחוז מאזרחי ישראל אינם יהודים".


קרטר וח"כ הנגבי בועדת חוץ וביטחון (צילום: גיל יוחנן)

 

מלבד הדרישה מהפלסטינים להכיר בישראל כמולדתו של העם היהודי הציב ראש הממשלה, בנימין נתניהו, דרישות נוספות לפני הסכם שלום: דרישה שהמדינה הפלסטינית תהיה מפורזת, יישוב הפליטים לא יהיה במדינת ישראל וירושלים תישאר מאוחדת בשלטון ישראלי.

 

קרטר ציין כי במספר סוגיות, בהן עניין ירושלים, קיימים חילוקי דעות בין אובמה לנתניהו. "למרות ההבדלים, אני רוצה לציין שבשעתו היו ביני לבין מנחם בגין הבדלים הרבה יותר משמעותיים - אבל בסופו של דבר הגענו להסכמות שהובילו לשלום עם מצרים".

 

הוא חזר על דברים שאמר אתמול בגוש עציון, לגבי האפשרות שמתנחלים יישארו לגור בגדה, גם אחרי הסכם שלום: "אם יהיה הסדר קבע, הוא יהיה דומה למתווה של הסכמי ז'נבה, שפירושו כי ייתכן שמחצית מהמתנחלים יישארו במקומם".

 

מחר יבקר קרטר - שסייר אתמול בגוש-עציון - ברצועת עזה וייפגש עם נציגים של החמאס: "אנסה להעביר לחמאס מכתב לגלעד שליט שמסרו לי הוריו. אני מקווה שאנשי החמאס יעבירו את המכתב ליעדו".

 

אובמה: צעד חשוב קדימה

התגובה הרשמית של ארצות-הברית היתה שונה. דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, אמר כי אובמה "מקדם בברכה את הצעד החשוב וההתקדמות שעשה נתניהו בנאומו. הנשיא מחויב לרעיון שתי המדינות לשני עמים - המדינה היהודית ישראל ולצידה מדינה פלסטינית עצמאית - בערש הולדתם ההיסטורי של שני העמים. הוא מאמין שרק פתרון זה יוכל להבטיח את ביטחונה של ישראל ואת הגשמת שאיפותיהם הלגיטימיות של הפלסטינים למדינה בת-קימא, והוא מברך על כך שראש הממשלה נתניהו הביע תמיכה במטרה זו".

 

באירופה היו תגובות מעורבות. שבדיה, הנשיאה התורנית הבאה

 של האיחוד האירופי, הביעה מרמור על ההתניות הרבות שהציב רה"מ למדינה הפלסטינית העתידית בנאום בר-אילן. שר החוץ, קרל בילדט, אמר כי "מדינה אינה יכולה להיות מוגדרת כשום דבר".

 

צרפת בירכה על הנאום. בהודעה שפרסם שר החוץ, ברנאר קושנר, נאמר כי "צרפת, השותפות שלה באירופה וארה"ב פועלות יחד לחידוש תהליך השלום והקמתה בהקדם של מדינה פלסטינית בת-קיימא, שתחיה בשלום וביטחון לצד מדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאום נתניהו
צילום: רויטרס
לא לשתי מדינות. ריבלין
צילום: עופר עמרם
ג'ימי קרטר. עם בגין היו הבדלים גדולים יותר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים