שתף קטע נבחר

 

סקר מלפני הבחירות באיראן ניבא ניצחון לנשיא

על רקע מחאות שכמוהן לא נראו באיראן שנים וטענות לזיופים בבחירות, פורסם בארה"ב סקר שנערך שלושה שבועות לפני ההצבעה. הממצאים עולים בקנה אחד עם התוצאות שהוכרזו

ברחבי איראן ובעולם המערבי רבים הטילו ספק בתוצאות הבחירות לנשיאות איראן, אך לפי סקר שפורסם היום (ב') בארה"ב, עולה שייתכן מאוד שהן דווקא משקפות נאמנה את רצון הבוחרים. הסקר, שנערך באיראן שלושה שבועות לפני הבחירות, ניבא לנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד תמיכה גדולה פי שתיים מזו של יריבו, מיר-חוסיין מוסווי, בדומה לתוצאות שפורסמו בפועל.

 

הסוקרים קן באלן ופטריק דוהרטי כתבו בטור בעיתון "וושינגטון פוסט" שמהסקר עולה שהבחירות עשויות לשקף את רצון העם ואינן "תוצר של הונאה נרחבת". המחאות על רקע הבחירות מהוות ביטוי נדיר של אי שביעות רצון ציבורית מהתנהלות המדינה, שכמוהו לא נראה זה שנים רבות.

 

"בעוד שדיווחי החדשות במערב, בימים שלפני הבחירות, הציגו את התמיכה הנלהבת של הציבור האיראני ביריבו העיקרי של אחמדי-נג'אד, המדגם המדעי שלנו, שכולל נשאלים מכל 30 המחוזות של איראן, מראה שאחמדי-נג'אד הוביל בפער ניכר", כתבו הסוקרים.

 

34 אחוזים מהנשאלים אמרו כי יצביעו לאחמדי-נג'אד, בעוד ש-14 אחוזים הביעו תמיכה במוסווי ו-27 אחוזים אמרו כי טרם החליטו למי להצביע. "היקף התמיכה באחמדי-נג'אד ניכר מהסקר שנערך לפני הבחירות", קבעו הסוקרים. הם דחו את הטענות שהסקר אינו מהימן, בשל חשש הנשאלים להסגיר את דעותיהן הפוליטיות האמיתיות.

 

רוצים לבחור גם את המנהיג העליון

עוד עלה מהסקר כי קרוב לארבעה מתוך כל חמישה איראנים, מעוניין לשנות את שיטת הממשל, באופן שיעניק לציבור את הזכות לבחור את המנהיג העליון במדינה. זאת, במקום מינויו על-ידי מועצת חכמי דת כפי שנהוג כיום. האיראנים גם הביעו תמיכה, לפי הסקר, בקיום בחירות חופשיות ובקיום חופש עיתונות מלא.

 

"אלו הן לא התשובות 'הנכונות מבחינה פוליטית' שהייתה

מצפה לשמוע בפומבי בחברה סמכותנית", אמרו הסוקרים. "ייתכן שהעובדה הפשוטה היא שבחירתו מחדש של הנשיא אחמדי-נג'אד היא מה שהעם האיראני רצה".

 

הסקר נערך על-ידי הארגונים "מחר ללא טרור: המרכז לדעת קהל" ו"התוכנית לאסטרטגיה אמריקנית בקרן אמריקה החדשה", בין התאריכים 11 ו-20 במאי ומומן על-ידי קרן האחים רוקפלר. מדובר בסקר השלישי בסדרה של סקרים שנערכו בשנתיים האחרונות, והוא הקיף 1,001 נשאלים שרואיינו טלפונית בפרסית, בשיחות שמקורן במדינה שכנה. טעות הדגימה בסקר: 3.1 אחוזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדי-נג'אד. ניצח ביושר?
צילום: AFP
מוסווי. אולי העם פשוט לא רוצה בו?
צילום: AP
אש ברחובות טהרן, אתמול
צילום: AP
מומלצים