שתף קטע נבחר
 

כלכלת סין מתאוששת אך המטבע עדיין חלש

הצמיחה בסין מזנקת וצפויה גם להשפיע על התאוששות הכלכלה העולמית. אולם תהליך זה הוא בתחילת דרכו וחולשתו של המטבע הסיני צפויה להימשך כל עוד לא נראה שיפור משמעותי בכלכלה המקומית

הנתונים הכלכליים המעודדים בסין, המתפרסמים בתקופה האחרונה, מושכים את תשומת ליבם של הכלכלנים והאנליסטים בעולם. בעוד כלכלת ארה"ב וכלכלת גוש האירו נמצאות בשיעור צמיחה שלילי כלכלת סין צמחה ב 5.7% ברבעון הראשון של השנה צמיחה שכנראה מסמנת את נקודת השפל של הכלכלה הסינית במשבר הכלכלי האחרון.

 

קרן המטבע העולמית מעריכה שהכלכלה העולמית תתכווץ בשיעור של 1.3% בשנת 2009 ההתכווצות הראשונה מאז מלחמת העולם השנייה והשאלה הנשאלת בפי רבים היא, האם התאוששות הכלכלה הסינית תוביל גם להתאוששות הכלכלה העולמית?

 

נכון, אין ספק שכלכלת ארה"ב, גוש האירו ויפן, גדולות בשיעור ניכר מכלכלת סין, אך התאוששות הכלכלה הסינית יחד עם עזרה מהודו, ישחקו תפקיד ראשי בהתאוששות הכלכלה העולמית.

 

קרן המטבע העולמית מעריכה שבשנת 2009 כלכלת סין תצמח ב-6.5% וכלכלת הודו ב-4.5% בעוד הכלכלה האמריקנית תתכווץ ב-2.8% וכלכלת גוש האירו תתכווץ ב-4.2% .

 

התאוששות הכלכלה הסינית תשחק תפקיד ראשי גם בהתאוששות הפסיכולוגית של המשקיעים בעולם ותשפיע לחיוב על מחירי הסחורות.

 

נתוני הצמיחה במגמת עלייה

למרות ירידה רצופה בצמיחה של שלושת הרבעונים האחרונים בסין מצמיחה של יותר מ-10% ברבעון השלישי של 2008 ועד לכמעט מחצית מכך ברבעון השני של 2009, ישנם סימנים המעידים שאנו נמצאים בנקודת השפל.

 

פרסום נתוני הצמיחה בסין ברבעון האחרון היו הראשונים שפורסמו לפני שיעורי הצמיחה בארה"ב ואירופה והתפוקה התעשייתית בסין לא רק שלא ירדה לתחום השלילי, אלא נרשמה התאוששות מוקדם מהצפוי.

 

ישנם חברות דירוג אשראי כדוגמת מודיס, שמעריכות שכלכלת סין תצמח ברבעון השלישי של השנה בין 7%-7.5% ונראה שהתמיכה הממשלתית במשק הסיני מתחילה לשאת פירות.

 

גם היצוא הסיני שנחשב למנוע הצמיחה העיקרי של כלכלת סין מראה על שיפור משמעותי: משיא של 128 מיליארד דולר יצוא בחודש, שנשרשם ביולי 2008, ירד קצב היצוא כמעט בחצי לשפל שנרשם בפברואר 2009 - 68 מיליארד בלבד. אך במרץ ובאפריל נרשמה עליה משמעותית של קצב היצוא לרמות של מעל ל-90 מיליארד דולר מה שנותן אינדיקציה נוספת לשיפור במצבה של סין.

 

ממשלת סין הזרימה לשווקים הפיננסיים כ-600 מיליארד דולר שהוקצו לתשתיות, חקלאות, עזרה סוציאלית ושיפור מערכת הבריאות ובעזרת מטבע מקומי חלש הצליחו הסינים למתן את המשבר הכלכלי.

 

המטבע הסיני עדיין חלש

המטבע הסיני נחלש מול הדולר ברבעון הראשון של השנה בפעם הראשונה מאז 2005 בכדי לתמוך בכלכלה הסינית וכל עוד אנו נמצאים רק בתחילת ההתאוששות של הכלכלית המקומית, לא נראה את המטבע הסיני מתחזק, כך מעריכים הכלכלנים הסינים.

 

מכיוון שאי אפשר לסחור במטבע הסיני באופן חופשי, לאלו המעוניינים להשקיע במטבע הסיני בדרך עקיפה כדאי לשם לב לדולר הסינגפורי.

 

הכלכלה הסינגפורית חופשייה יותר מכלכלת סין ופתוחה הרבה יותר לעולם מאשר סין היבשת, הדולר הסינגפורי נסחר באופן חופשי שלא כמו היואן הסיני, כך שבמידה וכלכלת סין תראה סימני התאוששות, המצב בסינגפור ישתפר גם כן, והתחזקות המטבע הסיני או היחלשותו ישפיעו על ערך הדולר הסינגפורי.

 

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר איזי-פורקס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ממשלת סין וון ג'יאבאו מבקר פועלים
צילום: רויטרס
מומלצים