שתף קטע נבחר

 

סוף עידן בצֹהר: אין יותר חתונות חינם

כ-3,000 זוגות נישאים בכל שנה במיזם הנישואין של הארגון, הזוכה בשבוע הבא באות הנשיא. ל-ynet נודע: נוכח המשבר הכלכלי הפסיקה קרן "אבי-חי" את תמיכתה בצֹהר והארגון יתחיל לגבות דמי רישום. ראש המיזם, הרב קנוהל: "האפשרות היתה לקחת כסף - או לסגור את הבסטה"

מתחתנים הקיץ? הכניסו לרשימת ההוצאות גם את הרב: למעלה מעשור לאחר שיצא לדרך מיזם הנישואין של ארגון רבני צֹהר, הנחשב ל"פרויקט הדגל" של העמותה, החליטה ההנהלה לראשונה לגבות תשלום מזוגות הנישאים על ידי רבניה. בשל המשבר הכלכלי, שפגע באחרונה גם בארגון, נדרש מעתה כל זוג המבקש את השירות לשלם 180 שקל "למימון חלקי של הוצאות המשרד".

  

במסגרת הפרויקט מלווים עשרות רבני צֹהר את הזוגות בהכוונה דתית-רוחנית לקראת חתונתם ועורכים בה את החופה. על פי נתוני הארגון, משיאים רבניו כ-3,000 זוגות בשנה, שהם כחמישית מכלל הזוגות החילונים המתחתנים בישראל. עד כה ניתן השירות ללא תשלום, ולאחרונה אף זכה צֹהר בשל כך ב"אות הנשיא למתנדב", אותו יקבל בשבוע הבא. כעת, כאמור, החליטה ההנהלה לראשונה לגבות תמורתו סכום סמלי. 

 

ל-ynet נודע כי בתום כמה שנות ליווי הפסיקה קרן "אבי-חי" את תמיכתה הכלכלית בארגון, כפי שהיא נוהגת בכל גוף הנתמך על ידה, ונוכח המשבר הכלכלי מתקשים בצֹהר לאתר גורמי מימון אחרים. בשל כך הוחלט לפטר כמה עובדים ולקצץ בפרויקטים נוספים, כמו כתב העת התורני שמוציאה העמותה כמה פעמים בשנה – שהוקפא.

 

ראש מיזם הנישואין, הרב אלישיב קנוהל, אישר בשיחה עם ynet את הפרטים, אך הדגיש: "הרבנים המחתנים ממשיכים בהתנדבות, אבל כדי לקיים את המשרד יגבו מכל זוג 180 ש"ח. אפשר לפטר פה ושם עובד או שניים, אבל הפקידות שיושבות, מקבלות את הפניות ומשבצות את הזוגות - להן צריך לתת משכורת. אין מה לעשות".

 

קנוהל הוסיף כי ההחלטה על כך התקבלה בצל החשש כי זוגות מתחתנים חילונים יפסיקו לפנות לארגון, אולם "לא הייתה ברירה". לדבריו, "במצב שנוצר האפשרויות היו להתחיל לגבות כסף או לסגור את הבאסטה. זה ממש להיות או לחדול".

 

האם צריך לחתן בחינם?

הרב משה קליין, רב שכונה בפתח תקווה, שהיה בין הרבנים שהתנגדו עם הקמת צֹהר לעריכת חופות בחינם, אמר: "להערכתי זוגות יסכימו לשלם תשלום הוגן, ריאלי ומידתי כדי לאפשר לארגון שלא לקצץ בתחום עשייה כל כך חיוני". את התנגדותו העקרונית לאי-גביית תשלום עבור השירות הסביר: "הניסיון להאהיב שם שמים ולרכוש לעיתים את אהדת הציבור החילוני במתנת חינם אינה מקובלת עליי. מה הפופוליזם הזה? אני בכלל נגד לנדב רבנים באגרסיביות".

  

קליין אינו רואה פסול בקבלת כסף על ידי הארגון, משום ש"רופאים עושים כסף מידיעתם ורבנים מהתמחותם, ואני לא רואה הבדל מהותי בין רופא פרטי שמטפל שלא במסגרת תפקידו בבית החולים, לרב פרטי שלא קשור לזוג המתחתן ולא גר ברדיוס מגוריהם. החלב של הרב במכולת עולה פחות משל הרופא? הפכו את הרבנים לקבוצה כזו שכל מעשיה צריכים להיות רק לשם שמים". 

 

עם זאת, גם מההחלטה האחרונה הרב קליין אינו מרוצה, ולדעתו "צריך לקחת גם סכום של 1,000 שקל ממי שיש לו וכלום ממי שאין לו". לדבריו, "מי שזקוק לעזרה – צֹהר בהחלט יכולה לשלוח אליו רבנים מתנדבים. ברגע שהוא אינו זקוק - אני נגד תשלום לרב, נגד מעטפות ונגד תשלומים עמומים, אבל אני בעד לשים על השולחן, לשלם לארגון ולקבל קבלה, והארגון עצמו יכול להחליט שקבוצת רבנים הנצרכת לתגבור משכורתם תשתכר מזה".

 

דובר צֹהר, מוני מרדכי, מסר ל-ynet בתגובה כי בארגון מקווים שגביית התשלום תהיה זמנית, עד שימצאו תורמים ו"נעמוד על הרגליים". עוד אמר הדובר כי מדובר בסכום סמלי משום ש"אצל רבנים אחרים מדובר במאות רבות של שקלים". לדבריו, 180 השקלים אינם מכסים אפילו את העלויות, אך הם נחוצים מאוד לצֹהר, שאינה נהנית מתמיכה ממשלתית כלשהי. 

 

"שירתנו עשרות אלפי זוגות לאורך השנים ומעולם לא ביקשנו תרומות", הוסיף מרדכי, "עכשיו אנחנו מצפים לפרגון מצד הציבור שנהנה מהשירות הזה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רבני צהר. משבר כלכלי
צילום: גיל יוחנן
חתונה. אילוסטרציה
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים