שתף קטע נבחר

 

"עדכוני הטוויטר מאיראן הם מזימה ישראלית"

אתר אינטרנט פופולרי בארצות הברית העלה מאמר בו נטען כי חשבונות הטוויטר מאיראן הם בעצם זיוף, שמקורו בישראל. בכיר ב-TED בדק והבהיר: 'יש גבול לכל קונספירציה, הם כותבים מאיראן'. במקביל, ביקש הממשל לדחות עבודות תחזוקה בשירות - כדי לאפשר למתנגדים להמשיך להשמיע את קולם

ההפגנות הסוערות באיראן, יחד עם היד הנוקשה בה נוקט ממשלו של הנשיא, מחמוד אחמדיניג'אד, בנוגע לדיווחים בתקשורת, הובילו לכך שהדרך הטובה ביותר להתעדכן בנעשה במדינה היא באמצעות הרשת החברתית היחידה שלא חסומה לגמרי – טוויטר.

 

חשיבותו גדולה כל כך, שהערב נודע כי הממשל האמריקני ביקש ממפעילי השירות לדחות את עבודות התחזוקה, על-מנת לאפשר לאיראנים לדווח. זאת, לאחר שכמעט כל אמצעי התקשורת האחרים מאיראן - נחסמו.

  

 

נכון, גם הודעות ספאם לא חסרות, ובכל זאת,#iranelection הפך לנושא הנצפה ביותר בימים האחרונים. אבל מי הם אלה השולחים את העדכונים? בעוד ניתן לאמת כי חלקם של העדכונים אכן נשלח מאיראן, ישנם גם כאלה שחושבים אחרת. כך למשל עורכי האתר האמריקני הפופולרי "צ'רטינג סטוקס", העוסק בכלכלה וטכנולוגיה, שפרסמו מאמר בו נטען כי חשבונות המשתמש הפופולאריים ביותר נוצרו בעצם על-ידי פעילי ימין ישראלים. זאת, במטרה ליצור אי-יציבות פוליטית באיראן.

  

"האם אלה אזרחים איראנים לגיטימיים, או יצירים של מכונת תעמולה?" נשאל במאמר, וכותבו, שלא ציין את שמו, הסביר כי ביצע בדיקה שנושאה משתמשי הטוויטר שפרסמו את המספר הגבוה ביותר של עדכונים על הנעשה באיראן. את טענתו כי מדובר בתעמולה ישראלית הוא ביסס על הנתונים הבאים:

  

1. כל החשבונות נוצרו ביום שבת, ה-13 ביוני.

2. כל אחד מהם פרסם עדכונים רבים מאוד מאז פתח את חשבונו.

3. מילת המפתח הנפוצה ביותר שלהם היא iranelection.

4. מלבד כמה מקרים יוצאי דופן, רובם כתבו באנגלית.

5. למחציתם יש את אותה תמונת פרופיל.

6. לכל אחד מהם יש אלפי עוקבים, אבל רק כמה חברים. על-פי רוב, הם חברים האחד של השני.

  

למה כולם אובססיביים?

"למה כל העדכונים באנגלית?" תוהה הכותב. "למה כולם אובססיביים בנוגע לאיראן? ברור כשמש שמדובר בעבודה של קבוצת אנשים בעלי מטרה לזרוע חוסר יציבות באיראן. החשבונות האלה מזויפים ונוצרו במטרה אחת, לזרוע חוסר יציבות ולהשפיע על דעת הקהל בנוגע ללגיטימיות של הבחירות באיראן.

 

ומה הקשר הישראלי? הכותב החליט להתמקד בשניים מהמעדכנים הפופולאריים ביותר, @StopAhmadi ו-@IranRiggedElect. כאשר הריץ חיפשו בגוגל, גילה כי התוצאה הראשונה בחיפוש היא אתר הג'רוזלם פוסט, אותו הגדיר כ"עיתון ימני פרו-ישראלי". ואכן, מתברר כי העיתון פרסם כתבה שעניינה חשבונות הטוויטר שנפתחו מאיראן וגררו אלפי עוקבים. מכאן, מסקנתו של הכותב ברורה: למה לעיתון ישראלי לכתוב על חשבונות שנפתחו לא מזמן? כנראה כי הם מזויפים.

 

מומחה רשת: זו לא קנוניה

"נו באמת", הגיב כריס אנדרסון, מאוצרי TED ואחת מאוטוריטות הרשת המפורסמות בעולם. "אפשר לבנות תיאוריית קונספירציה על כל דבר, אבל זה באמת מוגזם". את טענותיו של כותב המאמר הוא מפריך אחת-אחת. "ה-13 ביוני הוא התאריך בו היה ברור שמשהו לא בסדר עם הבחירות, ברור שהחשבונות נפתחו אז", כתב בתגובה לטענה הראשונה. "גם ברור שנעשה שימוש בשמות כלליים, בדויים. זה מסוכן מאוד לכתוב בשמך באיראן".

  

"העדכונים רבים?" המשיך אנדרסון להסביר, "גם זה ברור. הרי כל העיקרון מאחורי יצירתם היא לעדכן את שאר העולם בדבר המתרחש. למה דווקא IranElection? כי הם כותבים על איראן. ולמה באנגלית? וכי באיזו שפה הייתם אתם משתמשים לא הייתם רוצים לעורר בשאר העולם מודעות למצבכם?"

  

גם לטענות ה"טכנולוגיות" בדבר תמונותיהם ועוקביהם של המשתמשים השיב אנדרסון. הוא הסביר כי התמונות היו בתחילה צלמית ברירת המחדל של טוויטר, וכי לאחר מכן הן הוחלפו באייקון הירוק המסמל את האופוזיציה באיראן. בנוגע לכך שהם חברים האחד של השני, השיב אנדרסון כי גם זה מובן מאליו, שהרי הם מתעניינים בנעשה באיראן, ולכן התחברו זה לזה.

  

ומה עם הטענה בדבר הדיווח ב"פוסט"? אנדרסון הסביר כי אומנם העיתון הישראלי היה הראשון לדווח על החשבונות, אך הוא עשה זאת לאחר שהם צברו אלפי עוקבים, שהקלידו #Iranelection וגילו את החשבונות שצירפו את ההאש-טאג המדובר. "אני הייתי 'רק' העוקב ה-1,100 של אחד מהם, אבל עדיין הקדמתי את העיתון", הבהיר.

 

לסיכום, כתב אנדרסון כי "הכוח והחשיבות של העדכונים שלהם ברורים, והם גם אמיתיים. ניתן לראות זאת כי העדכונים שלהם כללו הרבה ספקות, שגיאות הקלדה וניתוקים מהרשת, בנוסף לתיאורים שוברי לב על המתרחש, בזמן אמת". אבל אנדרסון, טכנולוג בכיר ואיש שבודק את מקורותיו, פנה למנכ"ל טוויטר, אוון וויליאם, שאישר כי העדכונים אכן נשלחו מכתובת איראנית. 

פורסם לראשונה 16/06/2009 23:15

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזימה ישראלית? תומכי מוסאווי
צילום: AFP
מומלצים