האם מאבק כוחות מנע את קידום "חוק החסכמים"?
רשות המים התנגדה לחוק שרצה לחייב מוסדות ציבור בהתקנת חסכמים, בטענה שבקרוב תפרסם כללים באותו נושא ושהחוק מיותר. אך פשרה שהושגה - ועיקרה הרחבה של סמכויות הרשות - הובילה להסרת ההתנגדות
פשרה שהושגה אמש (ג') בין ראש רשות המים פרופ' אורי שני לח"כ יוחנן פלסנר (קדימה) סביב "חוק החסכמים" עשויה לסלול את הדרך לקידום הצעת החוק בכנסת.
החוק, שיזמה החברה להגנת הטבע והוגש על ידי פלסנר וח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), ביקש לחייב את כל מוסדות הציבור לחסוך מים על ידי התקנת וסתי ספיקה (חסכמים) בברזים. פלסנר הסביר שאם המדינה דורשת מהציבור לחסוך במים, עליה לתת דוגמא ולהראות לציבור שהיא עצמה עושה מאמצים לחסוך במים במוסדותיה.
אלא שכאשר הובא החוק לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, בטרם עלה להצבעה בקריאה טרומית בכנסת, דחו אותו השרים (למעט ארדן והרצוג). עיקר ההתנגדות באה מכיוון משרד התשתיות ורשות המים, שטענו כי ישנן תקנות קיימות בנושא, ושהרשות מגבשת כללים רחבים יותר בנושא, ולכן אין צורך בחוק נוסף.
לאחר הדחייה ערער השר ארדן על ההחלטה ודרש להביא את החוק לדיון נוסף בפני הוועדה. אך רגע לפני הדיון הנוסף החליט פלסנר לנסות ולהגיע לפשרה בנושא עם רשות המים, כדי שתסיר את התנגדותה.
עוד על חוק החסכמים:
במסגרת הפשרה שהושגה הוחלט כי יוכנסו מספר שינויים בחוק. בין היתר הוחלט כי מי שימנה את מפקחי החוק תהיה רשות המים - ולא שר התשתיות כפי שהוצע בנוסח המקורי. כמו כן נקבע כי רשות המים תהיה מוסמכת להעניק פטור לגוף ציבורי מסוים מהתקנת האביזרים חוסכי המים - צעד שיצטרך להיות מגובה בנימוק בכתב.
בעקבות הפשרה אמר ח"כ פלסנר כי כעת, משהוסרה ההתנגדות העיקרית, הוא מקווה שוועדת השרים תאשר את ההצעה. בתמיכת הממשלה יש לחוק סיכויים טובים להתקדם במהירות יחסית.
גורמים המכירים את הנושא ברכו על הפשרה, ואמרו שקידום החוק הוא אכן בשורה טובה למשק המים, שתניב חיסכון משמעותי. עם זאת, הם ציינו בביקורת את המניע לדחיית החוק במתכונתו המקורית. הם אמרו שהשינויים שהושגו אינם משמעותיים, והדבר מוכיח שהרקע לדחייה לא היה ענייני אלא סוג של מאבק כוחות בין הרשויות השונות - המחוקקת והמבצעת.
החוק של פלסנר והורוביץ מרחיב הוראה ממשלתית שקובעת שכל מבני הציבור החדשים מחוייבים להתקין חסכמים. הוראה זו הועברה לכל הרשויות המקומיות ונמצאת בתוקף מזה מספר שנים. בנוסף להוראה זו, הודעה רשות המים זה מכבר שהיא מגבשת כללים חדשים - רחבים ומקיפים - שיחייבו את מוסדות הציבור לפעול לחיסכון במים.
הגורמים הדגישו שבנימוקים להתנגדות לחוק המקורי ציינו אנשי רשות המים את אותם כללים, ואמרו שהם מייתרים את החוק. "אם יהיו כללים אין צורך בחוקים. הכפילות מיותרת", הסביר דובר רשות המים, אורי שור. לפיכך, אמרו הגורמים, לא נותר אלא לתהות מדוע הסכימה כעת רשות המים לנוסח החדש, כשכל התיקונים שהוכנסו בו עוסקים בהרחבת סמכויותיה ולא בכפילויות שעשויות להיווצר במערכת הכללים החדשה?
מרשות המים נמסר: "הצדדים הגיעו להבנה ולנוסח מוסכם, אשר אמור לעלות שוב לדיון בוועדת שרים לענייני חקיקה ולקבל את האישור הסופי שם. מבחינת רשות המים, טובת משק המים קודמת לכל".