סג'רה: המושבה שהתעוררה
באיחור קל ולרגל חגיגות 110 שנים למושבה, מצטרפת אילניה (או סג'רה בפי המקומיים) למחול התיירות השוטף את הארץ. מה מחכה למבקרים? קצת היסטוריה, שילוב של קרמיקה ואוכל, רכבי שטח, מחלבה אורגנית - ואפילו צימרים
מעטות הן ההזדמנויות לחשוף חבל ארץ בארצנו המיניאטורית שלא הצטרף עד כה למחול התיירותי. המאחרים בנשף הם דווקא בני המושבה סג'רה (אילניה) שהייתה בין הישובים הראשונים שעלו על הקרקע בתחילת המאה ה-20. למה הם חיכו עד עכשיו? הם מנצלים את חגיגות 110 של המושבה ואת חגיגות המאה להקמת ארגון השומר, שהקים את חוות השמירה הראשונה שלו בסג'רה.
אם כן, נפל דבר בס'גרה (כך מעדיפים המקומיים לקרוא למושבה שלהם) ולא רק שהם מוכנים לקלוט מטיילים אלא שהם נערכו עם אטרקציות, טיולי מיולים, סיורים מודרכים, צימרים, מחלבה קטנה ואפילו מרכז לאמנויות הקרמיקה.
בתי האבן העתיקים באילניה (צילומים: רונית סבירסקי)
סודות מימי השומר
הרוח החיה ואחד משלושת מדריכי הטיולים במושבה הוא אריה יצחקי, היסטוריון, מרצה וסופר. איש למוד חשאיות שעסק בצה"ל במשימות ומזימות. יצחקי, בן למייסדי סג'רה, עתיר סיפורים היסטוריים ושוזר לתוכם הערות על סקופים שאסורים לפרסום. הוא יודע מי אחראי על רציחתו של עלי בן צבי, בנו של נשיא המדינה. תולדות חייה של מניה שוחט נשמעים בפיו כמו סרט ריגול מהסוג האיכותי ושלא לדבר על הסודות הקטנים שהוא יודע על בן גוריון בתקופה שהתגורר בסג'רה.
הוא מוביל את המטיילים אל הברוש המרשים שגזעו המפוצל גדול המימדים ומעיד על שנותיו הרבות. הערבים שהגיעו לסג'רה לפני מאתיים שנים כבר סיפרו את נפלאותיו וקראו לכפר על שמו. מהברוש העתיק ישנה תצפית על חוות השומר שהוקמה בשנת 1899. יצחקי מספר שאחד הגורמים המרכזיים להקמת ארגון השומר שבסיסו היה בחוות השומר בסג'רה היה סיפורו של צלם בשם משה פחטר. הוא יצא לצלם את המושבה בהכנות לקראת פסח ובדרך פגש ערבים שניסו לשדוד אותו, הוא שלף אקדח והרג אחד מהם. החשש מנקמת דם היה היסוד להקמת ארגון השומר. כשמניה שוחט הגיעה למושבה רכובה על סוס ולבושה כמו גבר, ילדי המושבה צעקו שהגיע קוזאק.
חולפים על פני עץ שיזף רחב נוף ונכנסים לבית הבאר שבתוכו נובע מעיין סג'רה. מדרגות אבן מובילות אל תחתית מבנה מרשים שממנו שאבו את המים לכל האזור. ממשיכים לסייר במושבה ומגיעים לפתחו של בית פרטי שם ניצבים שני עמודים אבן מרשימים. יצחקי מציג אותם בארשת כבוד ומסביר שהם שרידים של בית כנסת עתיק שניצלו הודות לערנותו של ד"ר אריק גולד, המתגורר בבית. גולד, רופא שיניים וארכיאולוג, זיהה את שרידי המבנה המרשימים. לדעתו, בין חוות השומר לכפר הערבי הנטוש סג'רה, ניצב בעבר ישוב יהודי שכלל בית כנסת מפואר. ככל הנראה היה זה הישוב הגדול ביותר בגליל התחתון בתקופה הרומית הקדומה. אחד הממצאים החשובים הוא קבר שעליו חקוק סמל המנורה. ממצאים נוספים באזור שמחזקים את הטענה הם בתי בד עתיקים, גתות וכרמי ענבים וזיתים. (טל' אריה יצחקי 054-4497580).
שרידי העמודים של בית הכנסת
מה עושים?
קריקטוריסט ערביאסתר שמואלי-סטפמן, צאצאית למשפחה סובוטניקית ממתיישבי סג'רה הראשונים, עוסקת אף היא בהדרכות ועוצרת תחת השיזף הגדול לספר על סלבּ ערבי שנולד במושבה. אחד הקריקטוריסטים החשובים של העולם הערבי, נ'אגי אל עלי, שיש הטוענים כי חוסל על רקע פרסום קריקטורות לא מחמיאות של ערפאת.
סטפמן משלבת בסיוריה הצגה שמחזירה את המבקרים למאה הקודמת. היא מופיעה בלבוש של איכרה סובוטניקית עם נפת קמח ביד ובמבטא רוסי כבד היא מתארת את חיי היום יום במושבה.
טיולי מיול
הסיורים המודרכים יכולים להיות משולבים בטיול עם רכבי שטח. מיקי היימן, דור שני למשפחת חקלאים במושבה, חובב טבע וחיות, עבד שנים ברפת ובחוות הסוסים המשפחתית. לאחרונה רכש רכבי שטח מסוג מיול, פתח את "T מיול" ומארגן סיורים במושבה וביער קשת הסמוך (טל' 052-4625589).
טיול במיול
אוכל וקרמיקה
מרכז הקרמיקה באילניה קורם עור וגידים בימים אלה. המבנה הגדול כבר פתוח למבקרים ובחוץ מתכנסת חבורת קרמיקאים שמקימה מדורה מלוחות עץ על מנת ליצור שריפה בטמפרטורות גבוהות. ארבעה יזמים חברו להקמת המרכז: אילן בק, מרצה בבצלאל, שי אבידן, אנה מרקוביץ וזמירה מיטלמן. התוכנית היא להקים בית מלאכה שיהיה מעין "מפעל קטן" לייצור סדרות מוגבלות של מוצרי קרמיקה. אמנים וקרמיקאים מכל האזור יוכלו לעבוד וליצור במקום. החלל יכלול גלריה עם תערוכות מתחלפות של אמנים ויארח אמנים מהארץ ומחו"ל שירצו לעבוד במקום.
לקהל הרחב מציעים מפגש של אוכל וקרמיקה. האוכל נאפה בטאבון על גחלים בשיטות מסורתיות. בארוחה משתמשים בצמחי שדה ותבלינים שגדלים בשדות. המשתתפים מקבלים כלים מחמר וכלים בסגנון עתיק, מקשטים, צובעים ולאחר מכן משתתפים בתהליך השריפה. הפעילות נמשכת כשלוש שעות (פרטים בטל' 054-7930437).
מחלבה קטנה
"ירוק עז" היא חווה אקולוגית שבעליה, הדר ושחר ברקאי, מכנים אותה "חאן גלילי". בחזית הבית הכפרי ניצב דיר עזים, חמש חולבות וגדיים מקסימים. בכניסה למבנה, שמעוצב כמו בית בוץ מדברי, ממוקמת מחלבה קטנה וחנות לממכר גבינות. המבחר עדיין קטן וכולל גבינה צפתית בטעמים שונים, לבנה ויוגורט. הדר למדה את נושא האקולוגיה ומיישמת במקום את הכללים בגן ירק אורגני, מיחזור, קומפוסט, מים אפורים, אגירת מים וטיהור מים. את התורה היא גם מעבירה בסדנאות למטיילים: סדנה להכנת גבינות, סדנה לבנייה בבוץ, עבודה בערוגות הירק, בישולי שדה, חליבת עזים והאכלה, הובלת עדר במרעה וסדנאות יצירה מחומרים טבעיים וממוחזרים. הדר ושחר מארגנים גם ארוחות בוקר וערב לקבוצות מתוצרת המשק (טל' 054-2558791). אמא של הדר, ד"ר אסתי ינקלביץ', היא היסטוריונית ומדריכה סיורים למבוגרים באילניה ובכדורי
גבינות בחווה האקולוגית
איפה ישנים?
צימרים מול הנוף
בלי צימרים אי אפשר וגם לסג'רה יש מה להציע. "פינה בסג'רה" הוא מתחם בקתות עץ של נגה ומושון זיו-לור המשקיף אל השדות והמרחבים הפתוחים עם בריכת שחייה בלבו. יש כאן שלוש בקתות המתאימות לזוג עם שני ילדים, וגם וילה של ארבעה חדרי שינה וסלון שמתאימה לשמונה אורחים. הווילה נגישה לנכים. בית אבן משוחזר ניצב בינות לצימרים ושם מגישים בעלי הבית את ארוחות הבוקר שהם מכינים בעצמם.
מושון, שלא הכיר את מראה המטבח עד שיצא לפנסיה, הפך לטבח מוכשר. הוא מכין סלטי טונה עם בצל ירוק ומלפפונים, קישים אישיים, חצילים בתחמיץ, סלט קצוץ קטן ואפילו את שמן הזית. נגה מגישה גבינות, לחמים טריים ויש לה מתכון נהדר לעוגת מייפל. העיצוב כפרי ומוקפד עם חפצים ישנים בגומחות ומפות משובצות. הם מכינים גם ארוחות ערב חלביות בהזמנה מראש (טל' 052-2595055).
סוויטות יוקרה בבית עתיק
מתחם צימרים נוסף נקרא "נוסטלגיה בגליל" והוא הפרויקט האישי של רוזית ועמי פלח. בית האבן הישן, שמוגדר כבית לשימור, העסיק אותם במשך עשר שנים עד שהפך לסוויטות יוקרה. עמי פלח, חובב נוסטלגיה וחפצים ישנים, אסף במשך שנים קנקני חרס גדולים, קנקני יין ענקיים, אבני ריחיים שרואים כמותם במוזיאונים, פרימוסים, עששיות, כדי חלב, רגלי מכונת תפירה ומנורות עתיקות. הם השתמשו בפריטים כחלק מעיצוב הסוויטות וכל פריט נראה כמו פסל שמוקם במקום הנכון.
לבני הקיר השחורות, התקרות הגבוהות, פשפש אחורי נמוך - כל אלה משתלבים ברהיטים מפורזלים, מיטות עץ רחבות עם מצעי כותנה לבנים, חלוקים רקומים ואביזרי אמבט מפנקים. במבנה שתי יחידות שבכל אחת שתי סוויטות המתאימות למשפחה עם שני ילדים או לשני זוגות. במבנה קטן בחצר עם ריהוט מסוגנן וחפצים עתיקים רוזית מגישה ארוחות בוקר ביתיות ובחזית הבית אפשר להתרווח על כסאות שיזוף איכותיים תחת שמשיות לבנות לצד בריכת שחייה קטנה (טל' 052-3560621).
ג'קוזי בחצר
"זריחה בכפר" היא וילה בודדת שעוצבה ותוכננה לנופש משפחתי או זוגי. קפה ועוגה ממתינים לאורחים בבואם, גינה מטופחת עם ערסלים, נדנדה, ג'אקוזי גדול חיצוני ומנגל. הווילה ניתנת גם להשכרה לימי הולדת ומסיבת רווקות עד ל-8 אורחים (טל' 054-3137772).
וגם: בבית אבן היסטורי הוקם מרכז הוליסטי בשם "בית גשרים", שמציע סדנאות, טיפולים, אימונים אישיים וקבוצתיים ופעילות תרבותית. המרכז הוקם על ידי רונן מולדובן, מאמן אישי, מטפל בתטא הילינג ובעל תואר שני בהתנהגות ארגונית (טל' 054-4818159).
איך מגיעים: אילניה נמצאת כ-15 קילומטרים מערבית לטבריה, על כביש 65.
- רונית סבירסקי היא עורכת אתר photour