שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

ארה"ב: למרות אי-היציבות, רוצים לדבר עם איראן

דובר הבית הלבן הבהיר כי מדינתו עדיין מעוניינת לנהל עם איראן שיחות על תוכנית הגרעין. אובמה אמר כי הוא מודאג "מהטון והמגמה" של דברי חמינאי, ואילו דיווחים בלתי-רשמיים טוענים כי מוסווי וכרובי הזניקו את תומכיהם להפגנת ענק מחר - בהשתתפות חאתמי

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אמר הלילה (יום ו') כי הוא מודאג מ"הטון והמגמה" שעלו בנאומו של המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, בדרשתו . את הדברים אמר אובמה בראיון לרשת הטלוויזיה CBS. אובמה הוסיף כי "הדרך שבה הממשל האיראני מתמודד עם אנשים המנסים להשמיע את קולם ללא אלימות תראה לעולם מהי איראן ומה היא לא".

 

עם זאת, מוקדם יותר הערב הבהיר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, כי ארצות הברית אינה סבורה שאי-היציבות באיראן, שנוצרה כתוצאה מהבחירות הכלליות במדינה, תקשה על המאמצים לדון עם טהרן על תוכנית הגרעין שלה.

 

מהומות באיראן - סיקור נרחב ב-ynet:

 

כאשר נשאל מהי עמדת הבית הלבן בנוגע לאמירתו של מנהיגה הרוחני של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, שקרא לסיים את ההפגנות, אמר גיבס כי "אובמה מאמין שאלה הרוצים להשמיע את קולם צריכים להיות מסוגלים לעשות זאת, ללא פחד מאלימות".

 

עוד הוסיף הדובר כי הנשיא מודע לכך שהאלימות נגד המפגינים מופעלת על-ידי השלטונות. הוא אף אמר כי תנועת המחאה ההמונית שקמה באיראן היא יוצאת מן הכלל, אמיצה ומפתיעה. "אין ספק שאנחנו עדים היום למשהו מיוחד", אמר גיבס. "קשה לי להאמין שמישהו ציפה לפני שבוע שנראה מחזה אמיץ כל כך באיראן".

 

מוקדם יותר הערב אמר מהדי כרובי, ממנהיגי המחנה הרפורמיסטי באיראן ובן בריתו של מיר-חוסיין מוסווי, כי יש לבטל את תוצאות הבחירות לנשיאות, בהן זכה מחמוד אחמדי-נג'אד. זאת, למרות שהמנהיג העליון של איראן, האייתוללה חמינאי, הזהיר את פעילי האופוזיציה שלא לקיים הפגנות נוספות. חמינאי אף הבהיר כי אנשי האופוזיציה יהיו האחראים לשפיכות דמים שעלולה לבוא.

 

זמן קצר קודם לכן אמר גורם בכיר במחנה הרפורמיסטי בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס כי מוסווי עוד לא קרא לתומכיו לצאת להפגין מחר. בניגוד לדברי הבכיר, בדיווחים לא רשמיים קוראים אנשי מוסווי וכרובי לתומכיהם להגיע לכיכר אנקלאב מחר בארבע ומבטיחים שמוסווי, כרובי ומוחמד חאתמי יהיו שם. ההיענות צפויה למשוך לפחות שלושה מיליון מפגינים מכל רחבי איראן. עם זאת, לא התקבל אישור רשמי לכוונת מוסווי להיות שם.

 

נראה כי מחנה מוסווי מכין לעצמו אליבי לקראת האפשרות שמחר תיערך הפגנת ענק בטהרן. ביום רביעי קרא גוף של אנשי דת רפורמיסטים, "מועצת אנשי הדת הלוחמים", למשרד הפנים להעניק לו אישור להפגנה אליה יבוא מיליונים מכל רחבי המדינה למחות על תוצאות הבחירות בצורה שקטה. הגוף מאגד בתוכו אנשי דת רפורמיסטים בולטים כמו הנשיא לשעבר מוחמד חאתמי, שגיבה את מוסווי בבחירות ואנשי דת נוספים שליוו את מוסווי בבחירות.

 

כרובי, יושב ראש הפרלמנט לשעבר וממנהיגי הרפורמיסטים, אמר בהודעה שפרסם באתר האינטרנט שלו כי ימשיך בניסיונותיו לבטל את הבחירות. זאת, למרות שהמנהיג העליון קרא למועמדים שהפסידו להפסיק את המחאה ולקבל את תוצאות הבחירות.

 

בדרשת יום השישי בטהרן שב ובירך חמינאי על תוצאות הבחירות ושיבח את אחוז ההצבעה הגבוה. חמינאי דחה כל אפשרות כי הבחירות זויפו ואמר כי דווקא דרישות האופוזיציה "הן הן תחילתה של דיקטטורה" במדינה. האייתוללה הוסיף כי לאור הפער של 11 מיליון קולות בין המקום הראשון לשני לא ייתכן שהיה זיוף. כרובי האשים את הממשלה "בהרג אנשים" במהלך אירועי המחאה בשבוע האחרון.


ההפגנות ייפסקו? פעילי אופוזיציה בטהרן, השבוע (צילום: חאמד סבאר)

 

"הם תוקפים אנשים עם אלות וסכינים בהפגנות שקטות, מעוררים מתח ואז מאשימים את הציבור", כתב כרובי. "אם הממשלה נבחרה בבחירות לגיטימיות מדוע היא צריכה ליצור אווירה של פחת וטרור", הוא אמר בהתייחס לצנזורה החמורה שהטיל המשטר על רשתות הסלולר ואתרי האינטרנט וכן להתקפות על מעונות הסטודנטים ברחבי המדינה.

 

במכתב למועצת שומרי החוקה כתב כרובי כי "זו אינה דרישה של אדם אחד אלא דרישה של אומה". הוא פנה למפגינים באומרו כי "יש רק דרישה אחת והיא ביטול הבחירות לנשיאות ועריכת בחירות שקטות וחופשיות בלי שימוש לרעה במנגנונים הממשלתיים". לדבריו, "הבחירות האלה ייערכו בפיקוח של הגופים הקיימים ולא ייקבע בהן דבר פרט לנשיא ואין להן שום משמעות מעבר לכינון משטר בהתאם לבחירת הציבור".

 

הסנאט מתייצב לצד הרפורמיסטים

במקביל, שלח הערב בית הנבחרים האמריקני מסר חד-משמעי של גינוי המשטר האיראני ותמיכה בהליך הדמוקרטי במדינה. 405 צירים הצביעו בעד ורק אחד (רון פול, רפובליקני מטקסס), התנגד להחלטה המגנה את המשטר האיראני על הפעלת כוח נגד מפגינים וחסימת אמצעי תקשורת אלקטרונים לציבור הרחב, כמו גישה לאינטרנט ושימוש בטלפונים ניידים.

 

הרפובליקנים, שמתחו ביקורת על התגובה הזהירה של הנשיא, ברק אובמה, למתרחש באיראן, הם אלה שיזמו את ההחלטה, אליה הצטרפו גם הצירים הדמוקרטים.

 

אובמה הבהיר כי מבחינת ארה"ב אין הבדל גדול בין אחמדי-נג'אד לבין מוסווי, וכי אסור לארה"ב להיראות כמי שמתערבת בעניינים הפנימיים של איראן. גורמי מודיעין אמריקנים אף הזהירו את אובמה כי כל התערבות שלו תלכד את האיראנים מאחורי ההנהגה האסלאמית.

 

אולם בית הנבחרים, שבו יש רוב מסיבי לדמוקרטים, החליט לנהוג באופן שונה מהנשיא ולהביע תמיכה "בכל האזרחים האיראנים התומכים בערכי חופש,

זכויות אדם, זכויות אזרחיות ושלטון החוק", ובכך להביע עמדה בנושא ההליך דמוקרטי הפגום באיראן. ההחלטה מגנה את "האלימות המתמשכת" של הממשלה והגורמים הצבאים נגד שוחרי הדמוקרטיה ואת "הדיכוי של התקשורת האלקטרונית החופשית על-ידי הפרעה לאינטרנט והטלפונים הניידים".

 

יו"ר וועדת החוץ של בית הנבחרים, היהודי הדמוקרטי הווארד ברמן, אמר כי "אנחנו לא צריכים להחליט מי ינהל את איראן ולא לקבוע מי ניצח בבחירות שהיו ב-12 ביוני. אבל אנחנו חייבים לאשרר את האמונה החזקה שלנו שלאזרחים האיראנים יש זכות בסיסית לבטא את דעתם לגבי עתיד ארצם, בחופשיות ובלי הפחדה".

 

דובר הבית הלבן אמר בתגובה לקבלת ההחלטה כי "נוסח ההחלטה עקבי ותואם את הנוסח בו השתמש הבית הלבן. אנחנו מסכימים על זה, אני חושב שהנשיא היה מאוד ברור בעניין".


פורסם לראשונה 19/06/2009 19:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מוותר. כרובי
צילום: AP
מה יעשה? מוסווי
צילום: AP
מפגינים באיראן
צילום: רויטרס
מומלצים