פיצוץ בקבר חומייני: תעמולה בשידור חי?
לא מן הנמנע שהמשטר האיראני שתל את הידיעה על פיצוץ בקבר של חומייני ברגע הקריטי כדי לעורר זעם עממי מצד תומכי השמרנים נגד הרפורמיסטים. כך עובדת בימים אלו מכונת התעמולה של המשטר, וכך מנסים הרפורמיסטים לפגוע בה
הדיווח ברשת הטלוויזיה הממלכתית בשפה האנגלית על פיצוץ במקדש הקבר של מנהיג המהפכה האיסלאמית, רוחאללה חומייני, שודר לראשונה בערוץ הטלוויזיה "פרס טי-וי". לא מן הנמנע שהמשטר "שתל" את הידיעה על פיצוץ במקדש הקבר של חומייני - דיווח שאותו לא ניתן לאשר בדרכים עצמאיות - ברגע כה קריטי כדי לגרום להסטת תשומת הלב התקשורתית באיראן ובעולם כולו לאירוע אחר, ואולי אף לעורר זעם עממי מצד אלה הרואים בחומייני קדוש באיראן, נגד תנועת המחאה של הרפורמיסטים.
"פרס טי-וי" הוא ערוץ טלוויזיה ממלכתי, ומהווה חלק מרשות השידור האיראנית, שהוקם לצרכי תעמולה בסוף 2007. בשונה משאר כלי התקשורת של המשטר האיראני, הוא מכוון כלפי חוץ, לעולם הרחב ודובר את השפה האנגלית.
אנשי כוחות הביטחון בטהרן (צילום: רויטרס)
במהלך השנה וחצי שהוא פועל, הוא הוכיח את עצמו ככלי תקשורת תעמולתי, המשדר את מה שהשלטונות היו רוצים שישדר, וחשוב מכך - לא משדר את מה שעלול להזיק לאיראן.
לעומת הדיווח על הפיצוץ במקדש הקבר של חומייני, רשת הטלוויזיה "פרס טי-וי" לא דיווחה כלל על העימותים בין המפגינים לכוחות הביטחון בכיכר אנקלאב (המהפכה) ולא נתנה לכך כל ביטוי בשידוריה. במקום זאת משודרים בה חדשות אחרות, חדשות מהעולם, או סרטים דוקומנטריים.
הציבור האיראני כמעט ולא צופה ברשתות הממלכתיות ומעדיף רשתות לוויין עצמאיות כמו בי.בי סי בפרסית, שזכתה לגינוי חריף מהמשטר השבוע. בין יתר המחאות שהעביר משרד החוץ האיראני לשגריר הבריטי שזומן אליו השבוע היתה אחת על הערוץ הזה ועל החדשות "הבלתי מציאותיות" שהוא משדר. במקביל לדברים הללו, מאז החלו המהומות - הגבירו השלטונות את החרמת צלחות הלווין מהבתים.
גם סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" שדיווחה על ה"פיגוע" בדרום טהרן, היא סוכנות ידיעות חצי רשמית, הנאמנה לזרם השמרני של אחמדי-נג'אד. בקרב האיראנים היא ידועה בדיווחים חד-צדדיים ואף בדיווחים שקריים בנוגע ליריבי השמרנים מהזרם הרפורמיסטי. מאז פרצו המהומות, קשה עד כמעט בלתי אפשרי להיכנס לאתר שלה. הסיבה: האקרים איראנים, שנעזרים בגולשים מכל העולם, עושים הכל כדי להפיל את האתר שלה. הפעולה נעשית באמצעות שיגור אלפי בקשות לשרתים שלה מה שגורם לעומס עליהם ולהפלתם.
מנגד, כלי התקשורת הרפורמיסטים, מטעם המועמדים או המקורבים להם, מדווחים בהרחבה על הודעותיהם, כוונותיהם ועל הקריאות שלהם לציבור לצאת להפגנות.
בשל כך חסם המשטר האיראני את רוב האתרים הרפורמיסטים ואיראנים רבים אינם יכולים לקבל את המידע הזה. חלק קטן מהם, בעיקר צעירים המתמצאים בתחום המחשבים, משתמש בשרתי פרוקסי, המאפשרים לעקוף את החסימה שמטיל המשטר ולגלוש באינטרנט דרך שרת בחו"ל. בצורה כזאת הם יכולים לעדכן את הבלוגים ולשלוח מסרים ברשתות החברתיות לעולם.
האיראנים מודעים לכך שכלי התקשורת של המשטר מוטים ומחויבים לשדר רק מה שמתאים לרוח המשטר וצורכים תקשורת מרשתות חדשות בינלאומיות, כולל מקול ישראל בפרסית ומכלי תקשורת לא רשמיים כמו בלוגים ורשתות חברתיות.