התפטר יו"ר ההנהלה של הסימפונית ירושלים
אחרי כשנתיים בתפקיד אמנון נדב עוזב את התזמורת בתחושת החמצה, מתריע על מצבה ומאשים את הנהלת רשות השידור והשר הממונה בהפרת הבטחות. מנכ"ל התזמורת, חיים שחם: "העסק הרבה יותר יציב מכפי שהיה בעבר"
אמנון נדב, יו"ר הוועד המנהל של התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור, הודיע היום (א') על התפטרותו. ההודעה הדרמטית ניתנה במהלך הישיבה המסכמת של עונת המנויים החולפת, שנערכה בנוכחות חברי הוועד המנהל בשעות אחר הצהריים המאוחרות בירושלים. נדב הדגיש כי הסיבות להתפטרות הן אישיות, אך בשיחה עם ynet הוא מדבר על הבטחות שלא קוימו ומשווה את הכיוון אליו הולכת הסימפונית ירושלים לזה בו הלכה התזמורת האנדלוסית הישראלית שהתפרקה.
בעקבות ההודעה נערכה הצבעה חשאית בין חברי הוועד המנהל אשר קבעו כי את נדב יחליף בתפקיד באופן זמני יאיר שטרן, לשעבר מנהל הטלוויזיה הישראלית. בתזמורת מנסים לשדר עסקים כרגיל אך הסיבות לעזיבתו של נדב מהדהדות ובמוסד שידע בשנים האחרונות לא מעט טלטלות והגיע כמעט עד לכדי פירוק, מחכים בזהירות לבאות.
הפגנת עובדי התזמורת לפני שנה. הלכה הרפורמה (צילום: גיל יוחנן)
"אני חושב שהעסק הרבה יותר יציב מכפי שהיה בעבר", אומר מנכ"ל התזמורת, חיים שחם, שנכנס לתפקידו לפני כשבעה חודשים. "אנחנו משלמים משכורות בזמן, הנגנים מחייכים על הבמה וגם זה חשוב, יש לנו עוד חמישה קונצרטים עד לסיום העונה הנוכחית ורק לפני שבוע חזרנו מסיור מוצלח מאוד בלייפציג, שם פתחנו את פסטיבל באך. נכון, היו"ר שלנו התפטר אחר הצהריים והוועד המנהל בחר ביאיר שטרן כממלא מקום זמני. ברשות השידור יש כעת ליקוי מאורות כך שאני מניח שייקח קצת זמן, אבל בסופו של דבר ימונה לנו יו"ר של קבע".
"תרבות היא עולם שהולך ונכחד"
נדב יוצא מהתפקיד שמילא בשנתיים האחרונות עם בטן מלאה. "לא רציתי לסיים את התפקיד כשהתזמורת מגיעה למצבה של התזמורת האנדלוסית ואנחנו על הסף", הוא אומר, "עשיתי הרבה פשרות לאורך הדרך, בלעתי צפרדעים, למרות שמדובר בתפקיד התנדבותי, אבל האמנתי שבתום ההתרסקות תבוא המראה. היום אני יודע שכל האנשים שהבטיחו לי הבטחות והיו המשענת שלי כמו בוז'י הרצוג, שהיה השר הממונה על חוק רשות השידור, או משה גביש, לא עמדו במילתם. הם נתנו לי להאמין שהתזמורת תעבור תוך שנה משלב הקרטוע למקום שיאה וראוי לה בצמרת התזמורות בארץ. זה לא קרה".
לדברי נדב, הרצוג בתפקידו הקודם הבטיח תוספת תמיכה ממשלתית של 2.5 מיליון שקל על תקציב כולל של 15 מיליון שקל בשנה. "זה היה אמור להיות הדלק המניע את התזמורת", אומר נדב. גם גביש, לדבריו, הבטיח תוספת תקציב במסגרת הרפורמה שתושת על רשות השידור. "הלכה הרפורמה ובוז'י הרצוג עסוק כעת בענייני רווחה", אומר נדב, "אני לא חושב שהתזמורת צריכה לעבור לסעד והישרדות היא לא אתגר בשבילי". נדב מרמז במקביל על מלחמת כוחות פנימית בין התומכים האמריקניים בתזמורת להנהלה. "את מלחמות היהודים האלה אפשר היה לראות גם בישיבה היום", הוא אומר, "אני מקווה שבהליכה שלי השגתי לתזמורת שקט בחזית הזו לפחות עד העונה הבאה".
התזמורת הסימפונית ירושלים. "לא ניתן לה להגיע למצב של האנדלוסית"
כאילו שבזה לא די, אכזבה נוספת נרשמה מצדה של עיריית ירושלים שהבטיחה לסייע משמעותית ורשמה גידול של 50%, שלדברי נדב אינו מספק. "דיברו איתנו על תוספת משמעותית למוסדות התרבות בבירה", הוא אומר, "ניר ברקת דיבר על הגדלת התקציב אבל היום התבשרתי על תוספת עירונית של 300 אלף שקל לתקציב המצחיק שהם נותנים לנו - 600 אלף שקל. הכסף הזה אפילו לא ישלם את החובות לתיאטרון ירושלים".
נדב הסיק את המסקנות והחליט לצאת למלחמה דון קישוטית משלו. "תרבות היא לא בדיוק הנושא שמעסיק את מקבלי ההחלטות במדינה הזו", הוא אומר, "מפעם לפעם הם משלמים מס שפתיים אבל אינם מממשים את הבטחותיהם וזה חבל. רואים את זה בממשלה, רואים את זה גם ברשות השידור שבה גדלתי. התזמורת קשורה בטבורה לרשות השידור אבל ברוממה לא מבינים ששידור ציבורי זה קודם כל תרבות. אין לתרבות אוזן קשבת ולב פתוח במדינה בכלל וברשות השידור בפרט. תרבות היא עולם שהולך ונכחד מהמסך שלנו, למרות שהשטח מדבר אחרת ואנשים בהחלט צורכים תרבות. אני מקווה שמישהו שם יתעשת ויעלה את הנושא לסדר היום במסגרת הרפורמה".
בינתיים הוא לוקח פאוזה ומשנס מותניים לקראת הג'וב הבא. "15 שנה כמנהל הרדיו יצאתי מדי בוקר השכם לירושלים וחזרתי הביתה מאוחר בלילה. אני מוצא את עצמי עושה מזה שנתיים את אותו המסלול. הגיע הזמן לקחת נשימה", הוא אומר ומבטיח, "תוך חודש אני חוזר לעשייה, בין אם זה בשידור הציבורי או בתחום התרבות, לא משנה. אני לוקח על עצמי להיות המטיף בשער".
"יותר מזל משכל"
מנכ"ל התזמורת, חיים שחם, אמר בתגובה לדבריו של נדב: "בכל הנוגע לטענות על יחסים לכאורה בעייתיים עם המממנים האמריקנים ורמיזות לגבי ליאון בוטשטיין, חשוב לומר שהתזמורת הזו תמשיך לנגן עם בוטשטיין או בלעדיו. כרגע הוא המנהל המוזיקלי ואנחנו חיים איתו לטוב ולרע. זה נכון שיש בעיה מסוימת שקשורה להסתבכות כלכלית של המממנים האמריקנים בכל סיפור מיידוף, אבל הכסף מועבר לתזמורת גם אם לא בקצב שאנחנו רוצים או צריכים ובכל זאת. רק לאחרונה קיבלנו סכום נאה של יותר מ-100 אלף דולר. אנחנו שורדים מבחינה תזרימית. צריך לומר שיש לנו יותר מזל משכל.
"הנתונים לגבי סכום התמיכה של עיריית ירושלים אינם נכונים. בחצי השני של יולי תעביר עיריית ירושלים לתזמורת סכום של 1.1 מיליון שקל, כך שלמעשה הם כמעט מכפילים את התמיכה. ביחד עם הכנסות ממנויים שהתחלנו למכור לפני כשבוע, אנחנו אמורים לבנות את התזרים כדי להיות פחות תלויים בכספים האמריקניים. אני לא מחפש מלחמות, יש לי תזמורת לנהל ואני רוצה לעשות את זה בשקט תעשייתי כדי שאוכל ליהנות מהנגנים שלי מחייכים על הבמה. התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור לא תגיע למצבה של האנדלוסית פשוט כי לא ניתן לה. זה לא אותו מקרה".