קופות החולים יוכלו להחזיק בחברות שירותים
קופות החולים יוכלו להיכנס כשותפות בחברות המספקות שירותים למרפאות ולבתי החולים שבבעלותן. זאת, לאחר שוועדת הכספים אישרה תיקון לחוק המסמיך את שרי הבריאות והאוצר לאשר שותפויות אלו אם יביאו לחסכון כספי ניכר בתפעול
קופות החולים יוכלו להיכנס כשותפות עסקיות לחברות המספקות שירותים עסקיים למרפאות ובעיקר לבתי החולים שבבעלות הקופות. ועדת הכספים אישרה היום (ב') תיקון לחוק ביטוח הבריאות, שמסמיך את שרי הבריאות והאוצר לתת לקופות היתרים לרכוש אמצעי שליטה בחברות אלה, במטרה להביא לחסכון כספי ניכר בתפעול מוסדותיהן.
מדובר בחברות המספקות שירותי כביסה, ניקיון ומזון, בעיקר לבתי החולים שבבעלות הקופות. הממשלה הביאה את תיקון החוק לאישור הכנסת, במסגרת חוק ההסדרים, או כפי שקראה לו הממשלה - חוק ההתייעלות.
החשש - שימוש לא תקין במשאבים ציבוריים
התיקון נדרש בעקבות מחלוקת משפטית שנוצרה סביב הסעיף בחוק הבריאות האוסר על קופת חולים להחזיק או לרכוש אמצעי שליטה בתאגיד אחר, שעיסוקו איננו בתחום הבריאות. זאת מחשש כי הקופה תפנה את המשאבים הציבוריים שהיא מקבלת למטרות זרות או תיחשף לסיכונים פיננסיים שיפגעו ביכולתה לספק את שירותי הבריאות למבוטחים.
המחלוקת נוצרה בעקבות עתירה לבג"צ של שתי מכבסות לפני שלוש שנים נגד קופת חולים הכללית, בטענה שהקופה מחזיקה בבעלותה בחברת "תל-בר תעשיות בריאות בע"מ" שעוסקת במתן שירותי כביסה וגיהוץ למוסדות בריאות – בניגוד לחוק. המדינה השיבה לעתירה כי על-פי פרשנותה שירותי הכביסה למוסדות הבריאות נכללים במושג "תחום הבריאות" שבחוק ועל-כן יש לאפשר לכללית להיות שותף בתאגיד שלפעילותו יש זיקה ישירה לקידום מטרות הקופה והוא לא חושף אותה לסיכון פיננסי מיוחד.
כל מקרה לגופו
אולם בג"צ קיבל את עתירת המכבסות המתחרות ובפסק דינו נקבע כי ההגדרה "תחום הבריאות" כוללת אך ורק פעילויות בעלות זיקה ברורה וישירה לאספקת שירותי בריאות וכן פעילויות בעלות זיקה מקצועית ברורה לתחומים רפואיים. לפיכך שירותי גיהוץ אינם נכללים בהגדרה זו, ובית המשפט קבע כי הכללית חייבת למכור את שליטתה בחברה עד פברואר השנה.
ח"כ גפני ציין בדיון כי הייתה לו שיחה עם מנהל בית החולים של הכללית, שנהנה מן השותפות עם החברה המספקת שירותי כביסה, וגילה לו כי השותפות הזאת חוסכת לו 50% מהוצאות הכביסה לו נמסרה לחברה חיצונית שאין לקופה קשר עסקי איתה. החוק הסמיך את שרי הבריאות והאוצר לתת אך ורק היתרים פרטניים לגופו של עניין, לרכישת אמצעי שליטה מלאים או חלקיים בחברות המספקות שירותים משקיים קבועים.
הממשלה ביקשה להעביר את התיקון בהליך המהיר של חוק ההסדרים לנוכח בקשת קופת חולים הכללית מבית המשפט להאריך את מועד הביצוע של פסיקת בג"צ מעבר לפברואר השנה - עד שיתקבל התיקון לחוק. בית המשפט דחה את הבקשה ונקבע כי מועד ביצוע פסק הדין לא יוארך. לפיכך הייתה דחיפות לתיקון החוק, מה שהמריץ את יו"ר ועדת הכספים לאשר את החוק בהקדם, עוד השבוע.