האוצר ויו"ר ההסתדרות סיכמו: 51% מתעש יונפקו
לאחר ארבע שנות גישושים נפגשו יו"ר ההסתדרות, שר הביטחון ונציגי האוצר והחליטו שהפרטת תעש תתבצע על ידי הנפקה של מחצית מהמניות כמקשה אחת, ולא לפי חטיבות הייצור. הוועד הסכים סופית למהלך בתנאי שייחתם הסכם קיבוצי לטווח ארוך
התקדמות משמעותית נרשמה לאחרונה בהליך הפרטת תעש. ל"כלכליסט" נודע כי לפני כשבועיים נפגשו צוותי עבודה של רשות החברות, תעש וההסתדרות, בהובלת משרד הביטחון, וערכו ישיבה ראשונה במשא ומתן להפרטת החברה. זאת לאחר שהתקבלו שתי החלטות חשובות בנושא: ההפרטה תיעשה על ידי הנפקה של 51% מהמניות, ולא במכרז המיועד לחברות; ונוסף על כך, תעש תימכר כמקשה אחת, כולל החברה־הבת עשות אשקלון, ולא לפי חטיבות הייצור כפי שתוכנן מלכתחילה.
פריצת הדרך הושגה לאחר שלפני חודשיים הסכים ועד העובדים סופית להליך של הנפקה, בתנאי שיגיעו איתו להבנות על הסכם קיבוצי תואם שיבטיח את זכויות כל 3,400 העובדים לטווח הארוך. ככל הנראה ידרוש ועד העובדים פיצויים במקרה של הנפקה, כפי שנעשה בהסכם עם נמלי הים, וחלק מהעובדים ייפרוש בתנאים מועדפים.
גורם בכיר המעורב בהליך ההפרטה אמר כי הדרך להשגת הבנות על אופן הפיצוי לעובדים עוד ארוכה, וכי "יש עוד ויה דולורוזה לעבור עד סיום ההנפקה". בין היתר על צוותי העבודה להחליט מה לעשות עם הקרקעות של תעש ומהו שיעור החלק שיונפק בכל אחד מהשלבים עד ש־51% מהחברה תהיה בידי הציבור והשאר בידי המדינה.
רוב המניות יוחזקו ע"י ישראלים
כמו כן, רשות החברות צריכה לקבוע את הקריטריונים לרכישת המניות, היות שמדובר במפעל ביטחוני. כך, כאשר הוחלט על ההפרטה בממשלה ב־2005, נקבע כי החלק הארי של המניות יוחזק על ידי ישראלים. לדברי גורם בכיר בתעשיות הביטחוניות, בעוד כשלושה חודשים יציגו צוותי העבודה המתכנסים בימים אלו את המלצותיהם לשאלות שנותרו פתוחות.זה ארבע שנים מנסה רשות החברות לקדם את הפרטת החברה, אולם קשיים שונים, בין השאר התנגדות חריפה של העובדים, מונעים את השלמת ההפרטה. עם זאת, גורמים באוצר אומרים כי גם העובדים מבינים שהמשך המגמה הנוכחית של החברה תוביל להתרסקותה, ולכן נוצר פתח שאולי יאפשר את הצלחת ההליך. ב־2007 הפסידה החברה כ־111 מיליון שקל - סכום נמוך יותר משנים קודמות. המדינה מחזיקה במלוא המניות בתעש ששוות כ־2.6 מיליארד שקל, לפי דו"ח רשות החברות לסוף 2007.
העובדים, מצדם, אינם מתרגשים. יו"ר הוועד איציק יהודה כבר ישב בעבר מול נציגי ההנהלה ורשות החברות. בשיחה עם "כלכליסט" הוא אומר כי התחזיות השחורות על עתידה של החברה אינן חדשות לו: "כל הזמן מנסים לנגח אותנו ולהגיד שתעש מתמוטטת, אבל יש לנו הזמנות ועבודה".
מתעש נמסר כי בחודשים האחרונים מנסה הנהלת החברה, בראשות היו"ר אבנר רז, להוביל מהלך של הפרטת החברה בכמה שלבים, אולם מדובר בשלבים ראשוניים בלבד. ממשרד האוצר נמסר: "אכן הוקמו צוותי עבודה לבחינת ההפרטה".
השתתפו בהכנת הכתבה: מיקי פלד ונעמה סיקולר