כיצד ניתן להיערך לעליית המע"מ?
המע"מ עומד לעלות ב-1%, וההתייקרות תשפיע על הרבה מההחלטות הכלכליות שאנחנו מקבלים בחיי היום-יום. יש החלטות שעשויות לעלות, או לחסוך, הרבה כסף
בעוד כשבוע ימים, בתחילת חודש יולי, יעלה, כנראה, שיעור מס הערך המוסף באחוז אחד, מ 15.5% ל 16.5%. לעליית המע"מ יש השלכות רבות ומשמעותיות המתייחסות לכל תחומי החיים. מה יעלה לנו יותר? האם כדאי לרכוש כעת נכס, או מכונית? מה יקרה אם תשלמו מקדמה לקבלן? טור זה סוקר את התחומים המרכזיים ועונה על השאלות הקשורות לעליית המע"מ. וכן, יש גם טיפים לצרכנים. יתכן שבפעולות פשוטות שייעשו בימים הקרובים תחסכו לעצמם הרבה מאד כסף.
כיצד משפיעה העלייה בשיעורי מס ערך מוסף על מכירת מוצרים?
המועד הקובע לעניין חישוב שיעור מס ערך מוסף הוא מועד המסירה ללקוח. לכן, סחורה שתסופק עד למועד עליית שיעור מע"מ תחויב לפי השיעור הישן 15.5%. לדוגמא, אם אתה מתכוון לרכוש רכב חדש במחיר של 160 אלף שקלים - הרי שעליית שיעור המע"מ תוסיף למחיר הרכב כ-1,400 שקלים. חשוב לדעת, שלא די בהזמנת הרכב, אלא חשוב לקבלו לפני מועד העלייה בשיעור המע"מ. המועד הקובע לעניין חישוב המע"מ הוא מועד מסירת הרכב, או כל מוצר אחר לידי הקונה.
מה השפעת העלייה בשיעורי המע"מ על מכירת שירותים?
המועד הקובע לעניין חישוב שער המע"מ הוא מועד השלמת השירות. שירות שיסתיים לפני היום הקובע, יחויב במע"מ לפי השיעור הישן - 15.5%. אם, לדוגמא, קיבלתם שירות במוסך לפני עליית שיעור המע"מ - יש לחשב אותו לפי 15.5%. גם אם המוסך מנפיק חשבונית לאחר עליית המע"מ עבור תיקון שהסתיים לפני שעלה המע"מ, החישוב הוא לפי האחוז הנמוך: 15.5%.
מה קורה בשירותים מתמשכים?
שירותים מתמשכים - כמו דמי שכירות חודשיים לעסקים ודמי אחזקה, מחולקים, בדרך כלל, לחלקים תקופתיים חודשיים. לכן יש להתייחס לכל תקופה כשירות נפרד. אם, לדוגמא, אתם משלמים דמי אחזקה לחברת ניהול בבית בו אתם מתגוררים אז אין דרך לחסוך את שיעור העלייה במע"מ, והוא יחושב מדי חודש בחודשו.
מה מועד החיוב למי שמדווח למע"מ על בסיס מזומן?
למי שמדווח על בסיס מזומן, מועד החיוב במע"מ הוא מועד התשלום, ולא מועד מתן השירות. אם, לדוגמא, חתמתם חוזה לרכישת דירה ועליכם לשלם לעורך הדין את שכר טרחתו, המועד הקובע הוא מועד התשלום לעורך הדין, גם אם זה טרם השלים את השירות. דוגמאות לסוגי שירותים שמדווחים על בסיס מזומן: עורכי דין, רופאים, רואי חשבון ועוד.
מה המועד הקובע לחיוב במע"מ בעסקאות מקרקעין?
דוגמא עסקאות נפוצות של עסקאות נדל"ן שיושפעו מעליית המע"מ הן רכישת נכסים עסקייםף כגון משרדים. המועד הקובע בעסקאות האלה הוא המוקדם מבין השלושה: מועד העמדת המקרקעין לרוכש, מועד העמדת המקרקעין לשימושו של הרוכש או רישום בטאבו על שם הרוכש. אם את/ה עוסק מורשה בעל עסק, אין משמעות לעלייה במע"מ מאחר ותוכל/י לקבלו בחזרה.
מה השפעת העלייה במע"מ על רכישת דירות?
אם רכשתם דירה חדשה מקבלן ואתם משלמים מקדמות על החוזה, עליכם לדעת שעליית המע"מ תשפיע על מחיר הדירה. אצל קבלנים חישוב המע"מ הוא במועד קבלת המקדמה או אם מסרו לכם כבר את הדירה. לכן אפשר לחסוך את העלייה במע"מ אם משלמים לקבלן מקדמה לפני עליית המע"מ. לדוגמא, אם עליכם להעביר לקבלן 400 אלף שקל. עליית המע"מ ל-16.5% תוסיף כ 3,400 שקלים למקדמה זו. ברכישת דירה מיד שנייה לא כלול, בדרך כלל, מע"מ במחיר העיסקה.
כיצד צריכים להיערך בעלי עסקים לעליית המע"מ?
אנו ממליצים להיערך להנפקת מלוא החשבוניות עבור טובין שנמסרו ושירות שהסתיים לפני היום הקובע, שהוא יום עליית המע"מ. חשוב להדגיש כי גם אם החשבונית תונפק לאחר עליית שיעור המע"מ, והיא מתייחסת למסירת טובין או סיום שירות לפני עלייתו, יחול מע"מ לפי השיעור הישן שחל ביום המסירה.
האם ניתן להיערך לחסכון במע"מ?
השינוי באחוז המע"מ אמור להשפיע בעיקר על ציבור הצרכנים הסופי ועל מי שאיננו עוסק מורשה ואינו יכול לקזז מע"מ (מס תשומות). צרכנים סופיים, מלכר"ים, מוסדות כספיים, גופים שאינם עוסקים מורשים (כגון עוסק פטור, יהלומנים) שיקדימו את רכישותיהם יחסכו את העלייה הצפויה בשיעור המע"מ. עוסקים מורשים שסיכמו מחיר סופי ללקוח כולל מע"מ, יטיבו עם עצמם ויחסכו כסף אם יקדימו את אספקת הטובין או קבלת השירות.
כפי שניתן לראות, ניתן לחסוך הרבה כסף אם ניערך כמו שצריך לשינוי בהעלאת המע"מ. ההפרשים, בהתאם לסכום הקנייה, עשויים להיות משמעותיים. יש לזכור שייתכנו שינויים בחוק עד לרגע האחרון כך שהעלייה במע"מ עשויה להיות גבוהה אף יותר מ-1%. בכל אופן, כדאי לזכור שהמע"מ צפוי לרדת בחזרה בתום 2010, כך שבמקום להקדים רכישה - תמיד אפשר לנסות גם לדחות אותה.
כותב הטור הינו רואה חשבון בקבוצת רואי החשבון אליוט גרופ ישראל