פעילות "אמנות לעם" הוקפאה
מנכ"ל העמותה התפטר מתפקידו. במקביל, דו"ח חמור שעוסק בפעילות העמותה במגזר הערבי מצביע על תקצוב בניגוד לקריטריונים, גיוס עובדים ללא מכרז ותכתיבים ממשרדו של שר התרבות דאז, ראלב מג'אדלה
מנכ"ל עמותת אמנות לעם, אמיר עשבי, הודיע אמש (ג') על התפטרותו בישיבה סוערת של הוועד המנהל בה הוצג דו"ח חשב מלווה שמוּנה לעמותה מטעם משרד האוצר ומשרד התרבות, בעקבות חשד לליקויים חמורים בהתנהלותה. עשבי טוען כי במשרד התרבות סגרו לעמותה את הברז מסיבות לא ענייניות ושהמצב בו שרויה העמותה אינו מאפשר את המשך פעילותה.
"מסוף 2008 משרד התרבות מסרב להעביר לעמותה כספים למרות התחייבויות שלטוניות קודמות", אומר עשבי. "כל שיתוף פעולה מול המשרד פסק. ביקשנו להיפגש עם השרה לימור לבנת מספר פעמים מאז כניסתה לתפקיד. דחו אותנו שוב ושוב. במשך שבעה חודשים עבדה העמותה עם חשב מלווה. הובלנו שינוי בכל הנהלים. גם החשב דרש מהמשרד העברת הכסף לעמותה. התפטרתי כי אנחנו לא יכולים להמשיך ולתפקד כך. איני יודע לנהל עסק בצורה שכזו בלי תזרים מזומנים או שיתוף פעולה של המשרד הממונה".
אמנים במקלטי הדרום. הממשלה לא עמדה בהתחייבויותיה
במכתב לשרה לבנת, עליו ממוענים גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, ופקידים בכירים במשרד התרבות, מודיע יו"ר הוועד המנהל של "אמנות לעם", ישראל גל, על הקפאת הפעילות. "פעילות העמותה מוקפאת לאלתר עד להודעה חדשה", כותב גל. "כל העובדים הוצאו לחופשה מרוכזת ובהמשך נאלץ להפסיק את עבודתם". במקביל הוקפאו גם תוכנית ההתייעלות שנדרשה על ידי החשב המלווה, עבודת היועצים המקצועיים החיצוניים לעמותה, הפרויקטים המתמשכים משנים עברו וכל תשלומי העמותה.
חברי הדירקטוריון טוענים כי הפסקת הפעילות היא פועל יוצא של ייבוש העמותה על ידי משרד התרבות ואי עמידתו בהתחייבויות קודמות כלפי העמותה. בין ההתחייבויות מקדמות לתקציב השנתי השוטף וסכום של 986 אלף שקל שהמשרד התחייב להעביר לטובת פעילות אמנים במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ביישובי עוטף עזה. לטענת ההנהלה, מדובר בחובות של כ-2.8 מיליון שקל. "הדבר חמור מאוד, לא מוסרי ומהווה הפרה בוטה של כל הבטחה ומחויבות שלטונית של ממשלת ישראל", כותב גל לשרת התרבות.
מג'אדלה. הפעיל לחצים והתערב בפעילות העמותה (צילום: חגי אהרון)
במשרד התרבות מדברים על מסקנות חמורות של דו"ח החשב המלווה אך פניות חוזרות ונשנות של ynet לקבלת הממצאים נענו בשלילה. בתגובה הרשמית של המשרד נכתב: "בדצמבר 2008 החליטה סגנית החשב הכללי במשרד האוצר לעצור את כספי התמיכה לעמותה בשל מידע על אי סדרים חמורים. חידוש התמיכה הותנה במינוי חשב מלווה ולאחר מינויו, שוחררו כספי התמיכות לשנת 2008 בסכום 14.5 מיליון שקל.
"מתחילת 2009, החשב המלווה הממונה, רו"ח איתן שפיר, לא זכה לשיתוף פעולה מצד מנכ"ל העמותה, אמיר עשבי.
טיוטת דו"ח הביקורת מצביעה לכאורה על ניהול כושל וליקויים חמורים. במצב שנוצר לא ניתן היה להעביר כספים קודם להשלמת הדו"ח הסופי. הגשת הביקורת הסופית מצביעה על כשל מתמשך בקבלת החלטות ובמתן שרות לישובי הפריפריה, במיוחד במגזר הערבי".
דו"ח הביקורת של החשב המלווה שנחשף ב-ynet לראשונה סותר חלק מטענות המשרד. כך למשל, בכל הנוגע להתנהלות ראשי העמותה מול החשב: "לא היו כל מגבלות בביקורת והמבקר זכה לשיתוף פעולה מלא מנציגי העמותה, מנהליה, עובדיה ורואה החשבון שלה", כותב רו"ח איתן שפיר.
ליקויים, חריגות ובזבוזים
עם זאת, יש להדגיש כי הדו"ח, שמתייחס לפרויקטים במגזר הערבי במחצית השנייה של 2008, חמור ביותר ואכן מצביע על ליקויים בקבלת החלטות, ניהול לכאורה לא תקין, שימוש בכספי תמיכה באופן שחורג בעשרות אחוזים מהקריטריונים שהציב משרד התרבות ובמקביל נהלי עבודה חריגים בין השר, המשרד, המנכ"ל והיו"ר לשעבר, גיורא רוזן. עוד מצביע הדו"ח על העסקת עובדים ללא מכרז כתכתיב של משרד התרבות. עובדים אלה, כך עולה מן הממצאים, פעלו ישירות מול לשכת שר התרבות ומנכ"ל אמנות לעם.
הדו"ח מציין גם תמיכה של מאות אלפי שקלים בפעילות שאינה זכאית לתמיכה כמו פסטיבל בפארק המים באשקלון (תמיכה של כ-110 אלף שקל), רכישת חולצות, כובעים וזיקוקים והוצאות חריגות על כיבודים. פעילות נלווית בהיקף כספי חריג למרכיב התרבותי באירועים נרשמו לצילום, הדפסה, שיווק, יחסי ציבור, פרסום, שכירת מתקנים ושכירת גמלים. "סדרי העדיפויות בעריכת התקציב לקויים", נכתב בדו"ח, שמציין חריגות תקציביות במרבית הפרויקטים.
הדו"ח מרמז על לחצים שהופעלו על הנהלת אמנות לעם מצד משרד התרבות והשר הממונה דאז, ראלב מג'אדלה. "נמצא שתוכנית העבודה (על פרויקטים במגזר הערבי – מ.י) לא נידונה במסגרות העבודה הרגילות של אמנות לעם. לדברי העמותה, היוזמה לתכנית ותכניה, בחירת הספקים, האמנים ואתר האירוע הוכתבו ממשרד התרבות", כותב החשב. "על פי הממצאים עולה כי בהחלטה על ביצוע, תכנים וספקים לרבות המסגרת התקציבית, היתה מעורבות רק של מנכ"ל אמנות לעם או היו"ר כשהגורמים המקצועיים בעמותה לא היו מעורבים כלל בדבר".
החשב ממליץ לשנות את הנהלים ולקבוע שלא תתבצע פעולה של אישור תוכנית או הוצאת כספים בהחלטה של אדם אחד אלא על ידי ועדת תמיכות. כמו כן ממליץ הדו"ח לשנות את סדרי העדיפויות בעריכת התקציב ולתקצב ראשית את היישובים ולאחר מכן הוצאות כלליות ומנהלתיות.
מהדו"ח עולה כי חלק מהאמנים והספקים בתוכנית המיועדת למגזר הערבי לא אושרו כלל ברפרטואר. גם תעריפי שירותיהם לא זכו לאישור ולא נידונו בהסתמך על הקריטריונים. "בעמותה היו קיימים ברפרטואר רק חמישה אמנים במגזר הלא יהודי", הגיבה העמותה לטענות המבקר. "אישור טבלת מחירי האמנים נעשה ביוזמת המנכ"ל עם תחילת עבודתו על ידי ועדה שהוקמה לצורך העניין וכללה נציגי משרד התרבות, עובדים והנהלת העמותה".
בניגוד לנהלים, מנהלי התחום האמנותי בעמותה לא היו מעורבים באירועים ולא נועצו בהם בקביעת שמות האמנים שאת שירותיהם שכרה העמותה. "מנכ"ל העמותה אישר התקשרות עם אמנים וספרים על פי הנחיות שקיבל ממשרד התרבות", נכתב בדו"ח שמדגיש כי המנכ"ל ושר התרבות החליטו, ללא אישור מדור משרד התרבות ובניגוד לנהלים, על קיומם של אירועי תרבות.
בתגובה לדו"ח אומר עשבי: "כל המלצות הדו"ח שמתייחס למחצית השנייה של 2008 יושמו. יש עדיין דברים שדורשים תיקון אבל ההנהלה החדשה עשתה דרך כדי לתקן את הליקויים. מישהו מנסה להשתמש בדו"ח כדי לחנוק את העמותה".
במסדרונות משרד התרבות אומרים היום שלא לייחוס כי "עמותת 'אמנות לעם' היא עמותה חשובה ויש בה צורך אמיתי. השר מג'אדלה עשה עליה סיבוב. מנכ"ל העמותה, שהוא מינה, שרת אותו. הוא הביא פרויקטורים שיבצעו את הפעילות בשטח והם פעלו לפי הוראותיו הישירות מבלי לערב את מנהל תרבות. הדברים נעשו גם מעל לראשם ומאחורי גבם של אנשי העמותה. כל מי שמעורב בזה צריך ללכת הביתה. זה ביזוי של המוסד ושל הקופה הציבורית".
אל תתנו לעמותה לגווע
במכתב למשרד התרבות עליו חתומים עובדי אמנות לעם דורשים העובדים המודאגים את התערבות המשרד. "מזה שלוש שנים עוברת העמותה סדרה של משברים שנגרמו על ידי הנהלות כושלות. המשברים הגיעו לשיא בשנה האחרונה עקב התנהלות לקויה וחמורה של המנכ"ל וההנהלה הנוכחית. בשנה האחרונה חל תהליך של פוליטיזציה בהנהלת העמותה, תהליך מסוכן שגורם נזק רב לעמותה. המנכ"ל, שמונה ללא מכרז ומשיקולים פוליטיים בלבד, ביצע באופן בוטה ובחריגה מכללי העבודה בעמותה את דרישות השר הקודם. בעקבות זאת מונה שוב חשב מלווה לעמותה.
"בחודשים האחרונים לא הועבר כל תקציב לעמותה ובנוסף מתקבלות החלטות שגויות וחסרות אחריות המובילות לנקיטת צעדים בלתי הפיכים הכוללים פיטורי עובדים מהדרג המקצועי והפסקת פעילות בישובים וכל זאת בלי לשתף וליידע את העובדים במתרחש. אנו פונים אליכם בבקשה להציל את הגוף החשוב הזה".
בתגובה לכך אומר המנכ"ל המתפטר: "העובדים מבקשים להציל את מקור פרנסתם וזה ברור ומובן. הם חברו נגדי ונגד ההנהלה ומציגים כמציאות דברים שלא היו ולא נבראו". בוועד המנהל ניצבים לימינו של עשבי ומדגישים כי הדו"ח אינו מדבר על מסקנות אישיות. איריס אברהם, סגנית ראש עיריית גבעתיים וחברה בוועד המנהל של העמותה, אומרת כי "ההתפטרות של המנכ"ל היתה טקטית, על מנת לעורר את השרה לבנת למתן תמיכה ולתקשורת מחודשת עם העמותה. אין להתפטרות כל קשר לתכני הדו"ח.
מרבית חברי ההנהלה ביקשו מעשבי לחזור בו מהתפטרותו.
"השרה לבנת עשתה שימוש מזעזע בעובדים והטענה לפיה מדובר בהנהלה פוליטית היא מרושעת. אין לנו בעייה לוותר על מקומנו כל עוד יתנהל דיון אמיתי בנחיצותה וחשיבותה של העמותה. קשה להימלט מהתחושה שהסיפור האמיתי הוא מי יהיה בעל השליטה בתפקידי מפתח בעמותה. השרה מטילה רפש בחברי הנהלה שעושים עבודה התנדבותית. הביקורת מתייחסת לתקופה קצרה מאוד בזמן הסתגלות לנהלים חדשים. נעשה פה שימוש ציני בעובדים כדי לסייע למינוי פוליטי".
יו"ר הוועד המנהל של העמותה, ישראל גל: "ההנהלה הנוכחית שלחה את בעלי התפקידים הבכירים מההנהלה הקודמת הביתה בשל התנהלות חריגה. אנחנו היינו אלה שהכנסנו לעמותה את החשב כדי להטמיע נהלים חדשים. אנחנו הארנו את הבעיות ואימצנו את המלצות הביקורת. להפנות אלינו את הדו"ח זה תכסיס פוליטי זול שמטרתו להסית את האש ולתת לה סיבה לא להעביר את הכספים שמגיעים לעמותה".