שתף קטע נבחר
 

הרפורמה במנהל: שלי יחימוביץ פנתה לרב הראשי

שיתוף פעולה בלתי שגרתי נרקם השבוע בין ח"כ שלי יחימוביץ לרב הראשי שלמה עמאר, במסגרת מאבקה ברפורמה: הח"כית נפגשה עם הרב והוציאה ממנו מכתב אזהרה מ"הליכים חפוזים" שיפגעו בציווי ההלכתי למכירת קרקעות הארץ

ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה), מהמובילים במאבק נגד חוק הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל, נפגשה עם הרב הראשי הראשון לציון, שלמה עמאר, והוציאה ממנו מכתב ובו אזהרה מ"הליכים חפוזים" הכרוכים ברפורמה המוצעת כפי שהיא הציגה אותה לפניו.

 

עם זאת, הרב עמאר הדגיש במכתבו כי הוא לא בקי בפרטי הרפורמה ולכן איננו יכול לפסוק "הלכה חלוטה" בשאלה אם יש ברפורמה כוונה למכור את קרקעות המדינה תוך פגיעה בציווי ההלכתי ש"הארץ לא תימכר לצמיתות", בו השתמשה יחימוביץ לחיזוק טענותיה.

 

יחימוביץ נפגשה עם הרב הראשי לפני מספר ימים במטרה לערער את עמדת שר השיכון אריאל אטיאס (ש"ס) המוביל את החוק בהרשאת הרב עובדיה יוסף. היא טענה לפני הרב הראשי הספרדי כי השר אטיאס "הוא בעל הברית הפעיל ביותר של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעניין הפרטת הקרקעות". תגובתו של הרב עמאר הגיעה ליחימוביץ לאחר מכן.

 

עם זאת הוויכוח בסוגיה ההלכתית הופך להיות מיותר נוכח הפתרון שהחל מסתמן אתמול בוועדת הכלכלה (ופורסם לראשונה ב-ynet) לפיו בחוק הרפורמה תוחלף הבעלות ב"חכירה לצמיתות" כך שהקרקעות יישארו רשומות על שם המדינה אבל המחזיקים יוכלו לנהוג בהן מנהג בעלים ללא תלות באישור מנהל המקרקעין (למעט מכירה למי שאינם תושבי ישראל שחוק השבות לא חל עליהם).

 

יו"ר ועדת המשנה לחוק הרפורמה, ח"כ כרמל שאמה (ליכוד), ציין בהקשר זה כי בכל מקרה, גם החוק המוצע לא משנה את המעמד המשפטי הקיים לגבי שטחים בנויים או פתוחים מעל 5 דונם, כך שהביקורת על "מכירת קרקעות המדינה" מופרכת מהיסוד.

 

עוד ציין שאמה, כי השינוי המוצע נועד במפורש לעלות בקנה אחד עם האיסור ההלכתי ש"הארץ לא תימכר לצמיתות". בירורים ראשונים שערך העלו כי המעבר ל"חכירה לצמיתות" עשוי להדוף את הביקורת שמוביל ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי), שלא קיבל את ההיתר של הרב עובדיה יוסף.

 

"שלא תעבור נחלתנו מידינו בהיסח הדעת"

פגישת יחימוביץ עם הרב הראשי נמשכה כשעה. היא הדגישה בפניו כי מעבר על האיסור ההלכתי של מכירת אדמות הארץ, ו"הפיכת המדינה לבנק לסחר בקרקעות היא מזיקה בכל היבט אפשרי, ציוני, חברתי, סביבתי ולאומי". היא ציינה גם את "המהלכים החפוזים והשטחיים בסד הזמן של חוק ההסדרים שבהם עוברת הרפורמה" שלדעתה היא "הדרמטית ביותר בתולדות המדינה".

 

במכתב תגובתו ליחימוביץ הזהיר הרב עמאר: "מצווה על כל איש בישראל ושבעתיים ראשי הציבור ומנהליו שיהיו זהירים במעשיהם... שלא תעבור נחלתנו מידינו בהיסח הדעת או בקלות ראש חס וחלילה... הניסיון מלמד שבדברים כאלה ראוי להתמתן ולחקור בשבע חקירות ודרישות מפי מומחים רבים... לבחון כל דבר בדעת ותבונה ולהינצל מן הפזיזות שהיא אם לחטאות רבות".

 

הרב הזהיר גם מפני "טענות של מומחים גדולים שהזמן הוכיח שבהבל יסודם ומה שהיה נראה לטוב ולמועיל, התברר שהוא רחוק מן התועלת וקרוב להפסד ואף ליותר מכך".

 

יצויין בהקשר זה כי חוק הרפורמה כבר איננו חלק מחוק ההסדרים. הוא פוצל למסלול החקיקה הרגילה ללא הגבלת זמן. יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד) אמנם התעקש בראשית השבוע כי מדובר ב"פיצול וירטואלי" והודיע שהחוק יושלם בוועדה עד ה-7 ביולי כך שיעבור בצמוד לחוקה הסדרים ולתקציב עד 14 ביולי. אבל מאוחר יותר הוא חזר בו לאחר הביקורת שנשמעה.

 

גם יו"ר ועדת המשנה ח"כ שאמה, אותו מינה אקוניס לעבוד על החוק, אמר אתמול בישיבת הוועדה כי "הדיונים לא יהיו קצובים בזמן כלשהו כפי שנאמר, אלא יימשכו מעבר למועד זה והרפורמה לא תאושר עד שנמצה את הדיון עד גרגיר האדמה האחרון. לא נהיה חותמת גומי של הממשלה".

 

עוד התחייב שאמה כי "יש בחוק סעיפים שבהחלט ישתנו". לאחר הישיבה אכן החלו המגעים לגיבוש הפתרון שיחליף את הבעלות ב"חכירה צמיתה". המגעים צפויים להסתיים בשבוע הבא בפגישה עם נציגי משרדי המשפטים, האוצר ומנהל מקרקעי ישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב הראשי שלמה עמאר
צילום: ניסים לב
ח"כ שלי יחימוביץ'
צילום: גיל יוחנן
ח"כ כרמל שאמה
צילום: יוסי גל
מומלצים