שתף קטע נבחר

מתנ"סים נסגרים לפני החופש: "הפריפריה קורסת"

ברשויות העניות, הפעילות החברתית חשובה עוד יותר. הקיצוצים מאיימים להשבית גם אותה - כמו שכבר קרה בחצור הגלילית. "שיעבירו אותנו למגדלים בהרצליה פיתוח, יהיה יותר זול לכולם", אומר ראש הרשות שפתח מאהל מחאה בירושלים

הפערים החברתיים מתעצמים כבר מגיל צעיר - והקיצוצים התקציביים מאיימים לחסל את הפעילות במתנ"סים. כך מזהירים היום (א') ברשויות בפריפריה, שמודאגים מהמשך קיום השירותים לילדים, לנוער ולקשישים. בחצור הגלילית כבר נסגר המתנ"ס, ובתל-מונד זה עומד לקרות בקרוב. "מדינת ישראל הורסת את עתידה במו ידיה", מאשים יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש העיר מעלות תרשיחא, שלמה בוחבוט.

 

"לצערי אנו מתבשרים יום יום על מקרים נוספים שמעידים כי הפריפיריה קורסת", מוסיף בוחבוט, שמבטיח שבשבוע הבא הרשויות "ייצאו למאבק על חייהן".

לטענת מרכז השלטון המקומי, קיצוץ מתמשך בתקציבים ממשרד הפנים אמור להתווסף להפחתת 2 מיליארד שקלים באופן רוחבי. בניגוד לחברות בפורום 15 הרשויות הגדולות, יישובי הפריפריה לא יכולים לממן בעצמם את הפעילויות.

 

לדברי בוחבוט, "לאנשים שחיים בפריפריה אין אלטרנטיבה אחרת מלבד מתנ"סים ופעילות אחר הצהריים. לסגור להם את המתנ"ס פירושו להפקיר בני נוער וילדים לשוטטות אחר הצהריים ללא מעש". פרט לפעילות לנוער, שירותים כמו ספריות עירוניות ומרכזי טיפול בקשישים מאוימים אף הם.

 

חשיבות המרכזים מתבטאת ביתר-שאת במצבי חירום - כמו בזמן מבצע "עופרת יצוקה", אז נפתחו כל המתנ"סים באזור המרכז וצפונה כמחסה לתושבי הדרום המתארחים. בנוסף חולקו במתנ"סים ספרים וצעצועים למקלטים בדרום.

 

במרכז השלטון המקומי אומרים כי מלבד חצור הגלילית ותל-מונד, בין היישובים הנמצאים במשבר כלכלי, על סף פגיעה בשירותים החברתיים נמנים בית שאן, מצפה רמון, קריית שמונה, נצרת עלית, מיתר, אילת, אופקים, וכן יישובים שמוגדרים "פריפריה שנייה" כמו מודיעין עילית, דימונה, נהריה, מטולה, עמנואל ושלומי. כמעט כרגיל, במגזר הערבי והדרוזי הבעיות קשות - למשל בחורפיש, דבוריה, ינוח-ג'ת, מג'דל שמס, מסעדה ועוד.

 

"הגליל והנגב בקריסה"

לדברי דוד לוי, יועץ ורכז נושא הפריפריה במרכז השלטון המקומי, "אם המתנ"סים נפגעים סימן שזו בעיה אמיתית. הגליל והנגב בקריסה, הבעיות חמורות מאוד - נטישה של צעירים אחרי צבא, תיכוניסטים מצליחים עוברים למוסדות החינוך של הקיבוצים, וערי הפריפריה נותרת עם תלמידים בינוניים ומטה".

  

בין הסיבות למצב הקשה - שינוי בסדרי העדיפויות של חלוקת כספי מפעל הפיס, שעליהם מחליטה המדינה. בשונה מבעבר, הקצבות שיועדו בחלקן עבור המתנ"סים, מופנות כעת לטובת בניית כיתות ומתקני ספורט.

 

ראש מועצת חצור הגלילית, שמעון סויסה, הקים עם אנשיו מאהל מחאה מול משרד ראש הממשלה בירושלים. בשבוע הבא אמור מרכז השלטון המקומי להצטרף, ולהקים מאהל משלו שיאוכלס בכל יום על ידי מספר רשויות בסבב.

 

סויסה מספר על הקושי שבניהול רשות מקומית קטנה ונטולת אמצעים: "אנחנו יישוב נטול הכנסות, אין בשטחנו בסיסי צה"ל, משרדי ממשלה או גופים גדולים עם הכנסה. לכן, מענקי האיזון של משרד הפנים קריטיים עבורנו. קיצצנו לנו 4 מיליון שקלים מאז 2008. משרד החינוך מקצץ קיצוץ רוחבי, ואין לנו יכולת לספוג את זה.

 

"ביישוב כמו שלנו יש משפחות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך ומשפחות מרובות ילדים, והשתתפות המדינה קטנה מדי שנה. אם אנחנו יקרים מדי למדינת ישראל, שיעברו אותנו לשלושה מגדלים בהרצליה פיתוח יהיה יותר זול לכולם. המדינה חייבת לתת מענה ליישובי פריפריה, אנחנו לא יכולים לחיות רק מגביית ארנונה", הוא מוחה.

 

לדברי יו"ר פורום ערי הפריפריה וראש עיריית שדרות, דוד בוסקילה, "משרד החינוך אינו תומך תקציבית במתנ"סים. יחד עם הקיצוץ הרצחני של מענקי הממשלה בתקציבי האיזון - זה גורם לכך שמתנ"סים, בתי ספר, בתי תלמיד וספריות ייסגרו. לישובים החלשים מגיע גם לחיות, אבל אם המדינה לא רוצה לעזור לתושבים בפרפריה, אולי באמת כדאי להם לעבור למרכז הארץ".

 

משרד הפנים: ממשיכים בדיונים

ממשרד החינוך נמסר כי "תקצוב פעילותם של המתנס"ים נעשה על ידי הרשויות המקומיות,

בעוד שמשרד החינוך מתקצב אך ורק את משרתו של מנהל המתנ"ס. בעניין זה יצוין, כי אין בכוונת המשרד לפגוע בהקצאה תקציבית זו".

 

עוד לפני כשבועיים, לאור סכנת סגירת המתנ"ס בחצור הגלילית, ממשרד הפנים נמסר כי "באוגוסט 2008 קיצץ משרד הפנים כ-8% מתקציבו וכעת הוא נאלץ לקצץ ב-6.5% נוספים. אין ספק כי עבור רשויות בפריפריה כמו חצור הגלילית, מדובר במכה קשה ועל ראשי הרשויות לנווט בניסיון לא לפגוע בשירותים הניתנים לאזרח. במשרד הפנים ממשיכים בדיונים על מנת לנסות ולהלחם בהחלטה לפגוע במענקי איזון הניתנים לרשויות המקומיות".

 

גורמים במשרד האוצר מסרו בתגובה כי מדינת ישראל, כמו כל העולם, מצויה במשבר כלכלי החמור ביותר שידע העולם ב-80 השנים האחרונות. "זה לא סוד שמשרד האוצר חושב שצריך לקצץ משמעותית בתקציב הביטחון ובשכר במגזר הציבורי, אולם לא הצלחנו לעשות זאת לכן נאלצנו לקצץ קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה ובין היתר נפגע גם תקציב הרשויות. אנו מנהלים מזה כמה שבועות משא ומתן עם נציגי השלטון המקומי בניסיון לפתור את המשבר בדרכים יצירתיות ולמזער את הקיצוץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
בוחבוט. "הורסים את העתיד"
צילום: ניב קלדרון
סויסה. אנחנו יקרים מדי?
צילום: אביהו שפירא
בוסקילה. אולי שיעברו למרכז וזהו?
צילום: חמוטל בן שיטרית, sderot media center
מומלצים