שתף קטע נבחר

העין האבודה של ינשוף העצים

ינשוף עצים בוגר שהתנגש באזור בנימינה בחלון של מכונית נוסעת, איבד את ראייתו בעינו הימנית. רופאי בית החולים לחיות בר נלחמו להציל את העין, אך לבסוף נאלצו להוציאה בניתוח. הינשוף שיבלה את השנה הקרובה בשיקום ברמת הנדיב, צפוי לשוב לטבע

התנגשות חזיתית: ינשוף עצים בוגר התנגש לפני כחודש בשמשת רכב נוסע באזור בנימינה. אזרחים מודאגים מיהרו לדווח על החיה הפצועה לרשות הטבע והגנים, ולמקום הגיע ביל וודלי, אחראי שימור חיות בר ברמת הנדיב, שאסף את הדורס הפצוע.
 
לאחר טיפול ראשוני הובא הינשוף לבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. "הוא ספג פציעה קשה בעינו הימנית, ובמשך מספר שבועות נלחמנו כדי להציל אותה", סיפר ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים. "האישון והרשתית נפגעו כתוצאה מההתנגשות".
 
 
הורוביץ וד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים, ערכו לינשוף בדיקת אולטרה-סאונד ואף הזריקו לו חומר זרחני לעין כדי לוודא את חומרת הכיב שהתפתח על הקרנית הפגועה. "קיווינו תחילה שהוא יוכל עדיין להשתמש בעין, אך ככל שחלף הזמן הבנו שהפציעה חמורה מדי, ואפילו מסכנת את בריאותו", הסביר הורוביץ.

 

למרות מאמצי המטפלים הוחלט להוציא את עינו של הינשוף בניתוח. מספר ימים לאחר מכן, הינשוף הפגין יכולת התאוששות מרשימה. הוא עלה במשקל ואף הסכים לאכול מידי המטפלים. 

 

בשבוע שעבר, בדקה רוזנצוויג את הינשוף והתרשמה מהשיפור במצבו הפיזי. "העין נפגעה כל כך קשה שבלתי אפשרי היה לשקם אותה. עצם הימצאותה רק הפריעה והכאיבה לינשוף, מאחר שהפצע נפתח כל פעם מחדש, והכיב לא החלים". 


(צילום: רועי גזית)
 
ינשופי העצים הם דורסי לילה קטנים בעלי כנפיים ארוכות וצרות. הם מקננים בעיקר באזורים יערות פתוחים, בחורשות ובאזורים חקלאיים. הם פעילים בלילה וצדים מכרסמים קטנים. בדרך כלל הם מקננים בקינים ישנים בעצים והפרטים הבוגרים נחשבים לשקטים למדי.
 

אחרי השיקום - יחזור לטבע

רוזנצוויג העריכה שהינשוף יוכל לשוב לטבע ולשרוד גם עם עין אחת. "אם היה מדובר בפרט צעיר יותר וחסר נסיון, זה היה סיפור אחר לגמרי. דורסי הלילה לא מסתמכים כל כך על ראייה כדי לצוד, מאחר שהם פעילים בעיקר בשעות הלילה ונעזרים בחושי השמיעה החדים שלהם. אני מקווה שכשהוא יחזור לטבע, לא נראה אותו שוב אצלנו ושהוא ישרוד בכוחות עצמו".
 
בשבוע שעבר, לאחר שהוסרו התפרים, הועבר הינשוף לשיקום ברמת הנדיב, אצל ביל וודלי - הראשון שטיפל בו. "הינשוף נמצא עכשיו בכלוב תעופה מיוחד עם ינשופי עצים צעירים וליליות. אני בוחן כעת את יכולות הציד שלו, ומאמין שהוא יוכל להסתדר בלעדיה", סיפר וודלי.

 

לדבריו, ממחקרים שנערכו בעולם בשנים האחרונות עם תנשמות ודורסי לילה אחרים, מסתבר שהם לא צריכים לראות כדי לצוד. "כל הציד שלהם מסתמך על יכולות השמיעה המצויינות שלהם לאיתור הטרף בתנאי חושך", הוא מציין.

 

"עיקר הבעיה של הינשוף כעת היא שנוצותיו שבורות, וצריך לתת להם לצמוח מחדש". בתקופה הקרובה יעבור הינשוף הוצאת נוצות תחת הרדמה בבית החולים לחיות בר, כדי לאפשר להן לצמוח במהירות. עד אז - וגם לאחר מכן ובמשך כשנה - הוא יבלה בכלוב כדי לשקם את יכולת התעופה והציד שלו. וודלי מעריך שלאחר צמיחת הנוצות, כושר התעופה של הדורס הקטן יחזור לקדמותו, ובעתיד הוא יוכל לשוב לטבע.  

 


 

רוצים עוד סיפורי חיות? בואו לבקר בבלוג "בית החולים לחיות בר"  

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> שמוליק לנדאו: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הינשוף לפני הוצאת העין הפגועה
צילום: רועי גזית
הורוביץ ורוזנצוויג מטפלים בינשוף בבית החולים
צילום: רועי גזית
מומלצים