נשיא קזחסטן לפרס: הגרעין שלנו לא יזלוג לאיראן
הביקור באזרבייג'ן הסתיים בהצלחה, והנשיא המשיך לקזחסטן, לפגישה חמה עם הנשיא נזרבייב - שהרגיע את החששות שממדינתו יזלוג אורניום: "ויתרנו על הפוטנציאל הגרעיני שלנו. אני תמיד מסביר גם לאיראנים שנשק גרעיני לא יתרום לביטחונם"
"מצדנו לא תהיה זליגה של שום חומר גרעיני לשום מקום" - כך מבטיח הבוקר (יום ג') נשיא קזחסטן נורסולטאן נזרבאייב, במסיבת עיתונאים משותפת עם נשיא המדינה שמעון פרס בבירה באסטנה. הבטחה מפורשת ברוח זו ניתנה לפרס גם בפגישתם של המנהיגים בארבע עיניים, מוקדם יותר.
פרס הגיע לביקור רשמי במדינת הענק, בראש משלחת גדולה ובה שלושה שרים וכ-60 אנשי עסקים, לאחר ביקור בן יומיים באזרבייג'ן. המסע בן ארבעת הימים הוא הביקור הראשון של אישיות ישראלית בכירה בשתי המדינות המוסלמיות, מאז מיסוד היחסים עמן.
במסיבת העיתונאים נשאל הנשיא המארח אם הוא יכול להתחייב שארצו לא תעביר אורניום מועשר או כל חומר גרעיני אחר לידי איראן. תשובתו היתה פסקנית: "אני מבין שאתם מודאגים, וגם אנחנו מודאגים מהנושא. מאצלנו לא תהיה זליגה של שום חומר גרעיני לשום מקום. היו אצלנו ניסויים במתחם גרעיני במשך 49 שנים (כשהמדינה היתה חלק מברית המועצות - ר.ע). סגרנו את המתחם בשנת 1991 לאחר שמיליון בני אדם סבלו ממנו. בקשר לזליגה - זהו דבר אקוטי וחשוב. קזחסטן ויתרה על פוטנציאל גרעיני הרביעי בגודלו בעולם, אולם לדאבוננו צעד זה לא משך אחריו מדינות רבות אחרות. אנו רואים שהאמנה לאי הפצת נשק גרעיני היא חסרת שיניים".
פרס ונזרבייב סוקרים מסדר כבוד, הבוקר באסטנה (צילום: AFP)
בהתייחסות נוספת לאיראן, אמר נזרבייב כי נשק גרעיני בידיה לא בהכרח יתרום לביטחונה. "אני מקיים קשרים עם איראן ואף נועדתי לאחרונה עם הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד", אמר. "אני תמיד מסביר להם שאפשר לרכוש חומר לעשר פצצות גרעין, אבל הדבר לא יתרום לביטחון המדינה. כל פיצוץ וכל חומר גרעיני ימשוך תגובה. לדעתנו חיזקנו את ביטחוננו אחרי שוויתרנו על הנשק הגרעיני. אנחנו נגד נשק גרעיני ונגד הפצתו".
"אנחנו מבינים מה המצב של ישראל. לדאבוננו, מסביב לישראל ישנם שכנים שאינם כל כך שוחרי שלום", אמר נזרבייב, אך מייד הוסיף בנימת ביקורת קלה: "אבל לחפש בעיות אצל אחרים זה דבר קל. צריך לחשוב מה אנחנו יכולים לעשות. אנחנו בקזחסטן שוחרי שלום ותמיד תמכנו בהידברות. שמענו את היוזמות של נתניהו ואובמה - ואנחנו תומכים ביוזמות הללו". גם במהלך הפגישה בין השניים שב נזרבייב והביע תמיכה בנאום בר-אילן של ראש הממשלה, ובעיקר בהתייחסות שלו לסוגיית שתי המדינות לשני העמים.
בהמשך הדברים נדרש הנשיא פרס למשמעות הכנס הבין-דתי שייפתח מחר באסטנה, ושבו הוא צפוי לנאום. לדבריו, מדובר בכנס שיכול לקרב בין הדתות. גם לנושא זה נמצא קישור לעניין האיראני: "אנחנו לא מוכנים שמישהו יעטה על עצמו גלימה דתית, ייקח פצצה ויהרוג אנשים חפים מפשע", אמר פרס.
הסכם שיתוף פעולה בתחום הלוויינים
גם בפגישתם של שני הנשיאים בארבע עיניים, העלה הנשיא את סוגיית הגרעין ואיראן. נזרבייב אמר כי כפי שהתחייב בעבר, אין בכוונתו למכור לאיראן שום מוצר גרעיני, ובכלל זה אורניום מועשר.
פרס העלה בין היתר בפני עמיתו את עניינו של בוריס שנקמן, אזרח ישראלי העצור בקזחסטן, וביקש לברר כיצד ניתן לשפר את מצבו. כן שוחחו השניים על הרחבת שיתוף הפעולה הביטחוני והכלכלי בין שתי המדינות. נזרבייב אמר לפרס כי בכוונתו לתת הוראה לשריו לסגור עסקאות בין שתי המדינות בשורה של תחומים, כבר במהלך היומיים הקרובים.
במסיבת העיתונאים הזמין הנשיא פרס את הנשיא נזרבייב לבקר בישראל. "נשמח אם הנשיא יבקר אצלנו וינאם בפני הכנסת", אמר. "נראה בכך התקרבות נוספות".
אחר הצהריים צפויות שתי המדינות לחתום על הסכם שיתוף פעולה בתחום הלוויינים.
"יש לקזחסטן עניין רב ביכולות של ישראל בתחום הלוויין", אמר שר המדע דניאל הרשקוביץ, המתלווה לפרס. יוזכר בהקשר זה כי את לוויין התקשורת "עמוס 3" שיגרה ישראל לפני שנה מאתר שיגור בעיר בייקונור שבקזחסטן.
בתוך כך, הנשיא פרס יצא מעודד מאוד מביקורו באזרבייג'ן שהסתיים אמש. במסיבת עיתונאים שהתקיימה אתמול עם הנשיא האזרי, אילהם אלייב, אמר הנשיא המארח: "זו עליית מדרגה ביחסינו הכלכליים, המדיניים והביטחוניים עם מדינת ישראל, שהיא בגדר נכס אסטרטגי לאזרבייג'ן". הנשיא פרס יכול לשאוב סיפוק מהעובדה ששני הביקורים מתקיימים חרף לחץ שהפעילה איראן, על שתי המדינות בניסיון למנוע את הביקור. במסגרת זאת, אף החזירה אתמול את שגרירה מאזרבייג'ן, הגובלת עמה.