שתף קטע נבחר

ת"א: עצי הסיסם באבן-גבירול "יעברו דירה"

תושבים באזור, שראו איך העירייה כורתת את העצים כדי לשפץ את חלקו הדרומי של הרחוב, ניסו למנוע את כריתת העצים גם מחלקו הצפוני. מומחים של משרד החקלאות מתחו ביקורת חריפה על העירייה שהתעלמה מהעצים בתוכנית השיפוץ, אך קבעו שכעת אין מנוס אלא להעתיקם למקום אחר

פשרה הושגה היום (ג') במאבק של תושבים מתל אביב נגד פגיעה בעצי הסיסם הוותיקים ברחוב אבן-גבירול: משרד החקלאות הורה לעיריית תל-אביב להעתיק את רוב העצים מחלקו הצפוני של הרחוב למקום אחר, אך גם מתח עליה ביקורת חריפה על שהתעלמה מקיום העצים וחשיבותם בבואה לתכנן את השיפוץ ברחוב. 

 

המאבק המתוקשר של התושבים החל לפני כשנתיים, עת התחילה העייריה לשפץ את הרחוב הראשי לקראת חגיגות המאה. עבודות השיפוץ כללו הרחבת מדרכות, הוספת מסלולי אופניים ושיקום התשתיות, ולצורך כך תיכננה העירייה לכרות מרבית מ-450 עצי הסיסם שעיטרו את נוף הרחוב במשך עשרות שנים.

 

בעירייה הסבירו כי מדובר בעצים ותיקים וחולים, שלא יישרדו במשך שנים רבות ושהטיפול בתשתיות מחייב את כריתתם. כשהחלו העבודות, בחלקו הדרומי של העיר, אכן נכרתו רוב העצים, ורק חלקם הועתקו לאתר אחר בצורה שלא איפשרה עוד את שיקומם.

 

 

העבודות בחלק הדרומי של הרחוב הסתיימו, ועובדי העירייה החלו לסמן גם את העצים המיועדים לכריתה בחלקו הצפוני, אך התושבים נזעקו להגן עליהם. הם החתימו אלפים על עצומה וניהלו מאבק ציבורי ותקשורתי למען 25 עצים שנותרו ברחוב.


העצים שסומנו לכריתה בחלקו הצפוני של הרחוב (צילום: אילן גולדשטיין)

 

ההד הציבורי הביא להתערבות של משרד החקלאות, האמון על שימור העצים. מומחה של המשרד בחן את טענות הצדדים וקבע כי אכן יש חשיבות עליונה לשימור העצים.

 

"העתקת העצים מרחוב אבן גבירול תוכננה על ידי העירייה ברמה המינימלית ביותר, ללא התחשבות בנוף העצים", כתב פקיד היערות הארצי של משרד החקלאות. עם זאת, הוא ציין כי נוכח העובדה שרוב עבודות השיפוץ כבר התבצעו, לא ניתן לשנות את התוכניות ולהשאיר את העצים במקומם. יתרה מזאת, הוא ציין כי ניסיון להשאיר את העצים במקומם במצב הנוכחי יפגע בהם.

 

"שמירה על עצי הרחוב והשארתם במקומם כנדרש מחייבת תהליך שאורכו כשנה ובנקודת הזמן הנוכחית, לאחר שכ-90 אחוז מעבודת שיקום הרחוב כבר נעשתה, אין אפשרות חזרה אחורה, ושינוי תוואי השבילים והתשתיות התת-קרקעיות שתכננה העירייה", נכתב.

 

העצים הוותיקים יתועדו - למען המורשת

לפיכך התקבלה החלטה לפיה 15 מתוך 25 העצים בחלקו הצפוני של הרחוב - המוגדרים כעצים המשמעותיים והבריאים ביותר - יטופלו ויועתקו למקום אחר בפיקוח מלא ובהנחיית פקיד היערות במשרד החקלאות. מספר עצים נוספים יועתקו על-פי ההחלטה לכיכר מילנו הסמוכה, שם יתועד עברם במסגרת שימור מורשת הנוף של הרחוב.

 

פקידי היערות של משרד החקלאות, ישראל גלון וחגי שניר, אשר היו מעורבים בתהליך אמרו: "לא התרשמנו שבתהליך התכנון נשקלו חלופות המתחשבות בעצים הוותיקים. לאור חשיבות העצים ותרומתם היה מקום לשקול חלופות אחרות, מבלי לגעת כלל בעצים".

 

התושבים: העירייה שיקרה לציבור

אילן גולדשטיין, מוועד הפעולה שניהל את המאבק בעירייה, אמר לאחר ההחלטה שחוות הדעת של משרד החקלאות היא כתב אישום חמור על התנהלות העירייה, ששיקרה והטעתה את הציבור לכל אורך הדרך בשל רצונה להתקדם בשיפוץ.

 

"העירייה טענה תחילה שהעצים חולים; הוועדה אמרה שהעצים בריאים ויכולים לחיות עוד שנים רבות. העירייה טענה כי ניסתה להשאיר את העצים; הוועדה טענה שלא נעשה כל מאמץ כזה. העירייה טענה שהיה בכוונתה להעתיק את העצים; הוועדה קבעה שהעירייה התכוונה מלכתחילה לכרות אותם. העירייה טענה כי תעתיק את העצים בצורה מקצועית; הוועדה קבעה כי האופן שהעירייה התכוונה לעשות זאת כמוהו כגזר דין מות לעצים. העירייה אמרה כי היא מכירה בחשיבות העצים בעיר; הועדה קבעה כי העירייה לא ייחסה שום משקל לתרומת העצים".

 

"זהו מקרה בוחן בו העירייה הבינה שאינה יכולה לעשות בעצים כבשלה. שימור אינו רק שיפוץ מבנים, אלא גם שימור העצים. המסר החשוב לכל תושב בישראל הוא שצריך ואפשר אפשר למנוע כריתת עצים. אפשר לערער על כוונה לכרות עצים בפני פקיד היערות של משרד החקלאות".

 

מעיריית תל-אביב נמסר בתגובה: עיריית תל-אביב-יפו השקיעה רבות בעשור האחרון בתחום הגינון ושתילת העצים, והפכה את העיר לירוקה כפי שלא היתה מעולם. עצים שהוצאו ממקומם הועברו לחורשות מיוחדות להמשך צמיחתם ועצים אחרים חולים, טופלו ושומרו.

 

רחוב אבן גבירול נמצא לקראת סיום תהליך של התחדשות ושיקום כולל שהחזיר את הרחוב לחיים, והכל מברכים על כך. במסגרת העבודה הושקעה מחשבה רבה, מתוך ראיית עתידו של הרחוב, לשתילת עצים מתאימים רחבי עלווה ומצילים כמו עצי מייש גשר הזיו וסיגלון. בכל מקרה, העירייה תפעל על פי הנחיות משרד החקלאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יועתקו ויתועדו למען המורשת. עצי סיסם ברחוב
צילום: אורית קלפיש
מומלצים