נשיא אוניברסיטת ת"א קיבל אולטימטום ופרש
מבדיקת ynet מתברר כי נשיא אוניברסיטת תל-אביב, פרופ' צבי גליל, הודיע על התפטרותו רק לאחר שקיבל אולטימטום מהוועד המנהל - או שתתפטר, או שתפוטר. פרופ' צבי גליל בתגובה: "לא מאשר ולא מכחיש. אני עובר תקופה קשה"
נשיא אוניברסיטת תל-אביב, פרופ' צבי גליל, לא התפטר מרצונו - הוא נאלץ לפרוש בעקבות הצבעה דרמטית של הוועד המנהל באוניברסיטת תל-אביב אמש (יום ב'), שהציב לו אולטימטום - או שתתפטר, או שנפטר אותך. היום הודיע גליל שהוא "פורש מתפקידו" ונימק זאת ברצונו לשוב להתמסר למחקר האקדמי.
בשיחה עם ynet, הגיב צבי גליל לאולטימטום שהוביל לפרישתו: "אני לא רוצה להתייחס. מה שאני יכול להגיד לך זה, שבשורה התחתונה - אני התפטרתי. אני לא יכול לאשר או לא לאשר".
האם ביקשו ממך להתפטר? "לזה אני לא יכול להתייחס. תראי, יש כל מיני דברים פרטיים. אני החלטתי להתפטר ברגע מסוים. אני לא מאשר או לא מאשר שהופעל עלי לחץ. לא רוצה להתייחס לזה. אני עובר תקופה קשה".
פרופ' גליל נחשב לאחד מחשובי המדענים בעולם בתחום מדעי המחשב ואביו הוא אחד מששת מייסדיה של האוניברסיטה. הוועד המנהל יקים בימים הקרובים ועדת איתור מועמדים מיוחדת לחפש מחליף לגליל. התהליך ייארך כשלושה חודשים. שנתיים בלבד שימש בתפקיד נשיא האוניברסיטה. ועדת האיתור תורכב מאנשי סנאט וציבור, ובינתיים ממלא את תפקידו הרקטור פרופ' דני לויתן. פרופ' צבי גליל הודיע כי יפעל להעברה מסודרת של התפקיד למחליפו.
ברשימת המועמדים למשרה הבכירה: פרופ' אהוד טולידאנו מהחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה, דיקן מדעי הרוח, פרופ' שלמה בידרמן, אודי גזית, סגן הנשיא לענייני מחקר ופיתוח ודיקן הרפואה פרופ' יוסף מקורי.
המהלך להדחת גליל החל בשבוע שעבר - אז יו"ר הוועד המנהל של האוניברסיטה, ד"ר ליאורה מרידור, הודיעה לו שבעקבות לחץ הוועד המנהל הגיעו למסקנה, שעד יום ראשון עליו להתפטר או שהוועד יפעל להדחתו באופן רשמי. גליל הודיע כי יתפטר. מבדיקת ynet עולה כי בישיבת הוועד המנהל שנערכה אמש, שבה נכחו תשעה מבין 11 חברים, היתה תמימות דעים - או שיתפטר תוך 48 שעות או שיודח. עקב כך, החליט גליל לפרסם הודעת פרישה.
גורם בוועדה: "נאמר לגליל שהנימוקים להדחתו הם שהוא אינו יודע לנהל, שזו שנה גרועה מבחינת גיוס תרומות, ושיש לו בעיה ניהולית קשה".
טולידאנו: היה לי קשה לא לתמוך בגליל
גורמים בוועדה מספרים ל-ynet על סכסוכים אישיים של גליל, שאולי הצטיין פחות בפוליטיקה ארגונית, ושילם על כך בכסאו: "בשנתיים הללו רכש לעצמו הרבה אוייבים כמו דיקנים שונים. הדיקן למדעי החיים הסתכסך איתו, כי הנשיא הוביל מהלך לבניית בניינים נוספים של מדעי החיים, תוכנית שהדיקן התנגד לה. בנוסף, הדיקנית לאמנויות הסתכסכה איתו גם כן. כמו-כן, פרשת דב לאוטמן, שהיה יו"ר הוועד המנהל במשך 8 שנים ושהודח מתפקידו לפני שלושה חודשים".
חברי הוועד המנהל מורכבים מ-11 אנשי ציבור, אנשי סנאט, הרקטור והנשיא עצמו. אנשי הציבור הסתכסכו עמו בגלל הדחת לאוטמן.
פרופ' אהוד טולידאנו, המופקד על הקתדרה ללימודים עותומאניים בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה, חבר הוועד המנהל אוניברסיטת תל אביב, אמר כי "למרות שלפני שנתיים התמודדתי מול צבי גליל (לצד עוד ארבעה מועמדים), הרי שמרגע שנבחר, הייתי מהמקורבים והנאמנים לו ביותר, והתומך הבולט ביותר במאבקו מול לאוטמן על מעמד הנשיא מול יו"ר הועד המנהל. אתמול, לא קל היה לי לקבל את ההחלטה שלא לתמוך בו, אך דברים שהוא מגדיר בתשובתו כ'פרטיים', ואני הייתי אומר שהם קשורים לצנעת הפרט, מונעים מאתנו לפרט".
בעניין המועמדות לנשיאות האוניברסיטה אמר טולידאנו: "טרם החלטתי לכאן או לכאן, וכאשר הדבר יהיה רלוונטי במהלך השבועיים הקרובים, אצטרך לקבל החלטה".
במכתב הפרישה, שנשלח לחברי הוועד המנהל, הודה גליל על האמון שזכה לו במהלך כהונתו שהיוותה פסגה בחייו המקצועיים: "היה לי הכבוד להיות נשיאה השביעי של אחת מהאוניברסיטאות הטובות והחשובות בעולם", כתב, "אולם עקב רצוני לשוב ולהתמסר למחקר לא אוכל להשלים את המלאכה הרבה שעוד נותרה כדי לבצר את מעמדה של האוניברסיטה בעת הזו, המאתגרת מבחינה כלכלית. אני משוכנע כי אוניברסיטת תל-אביב תמשיך לדבוק ברוח המצוינות באמצעות טיפוחם של חוקרים מעולים, אשר יבססו את תהילתה והישגיה של האוניברסיטה".
הוא קרא לממשלת ישראל להכיר בעובדה שההון האנושי הוא המשאב החשוב ביותר שיש למדינת ישראל. על הממשלה והאקדמיה, "מוטלת החובה להשיב ארצה כל חוקר ישראלי הפועל מחוץ לישראל ולהיאבק כדי לאפשר את קליטתו בין כתלי האקדמיה הישראלית", כתב.
למרות הסערה מאחורי הקלעים, מנסים לשמור חברי הוועד על נימה חיובית כלפי חוץ - יו"ר הוועד המנהל של האוניברסיטה, ד"ר ליאורה מרידור, הביעה הערכה עמוקה לפעולתו ולאישיותו של פרופ' גליל. בהודעה שפרסמה, ציינה את תרומתו הרבה לשמירת מעמדה האקדמי האיתן של אוניברסיטת תל-אביב בתקופה כה מורכבת. לדבריה, הצליח פרופ' גליל לתרום תרומה משמעותית לקידומה של מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. כעת, הוסיפה ד"ר מרידור, תוכל האוניברסיטה ליהנות מפירות מחקריו של מדען נחשב ובעל יוקרה.
לזכותו של פרופ' גליל ייזקפו מכוני מחקר שהוקמו בשנים האחרונות, דוגמת המכון לחקר אבטחת מידע, שהוקם בשיתוף צ'ק פוינט. גם פרויקט קריית סטודנטים יצא לדרך. בשנת 2008 דורגה אוניברסיטת תל אביב במקום ה-114 בעולם, מתוך כ-18,000 אוניברסיטאות. בפרמטר של מספר ציטוטי מאמרים אקדמיים יחסית לגודל הסגל, דורגה האוניברסיטה במקום ה-20 בעולם, ובמקום הראשון בישראל.