למליאה: חוקים המקדמים התארגנויות עובדים
ועדת העבודה והרווחה אישרה 2 חוקים המטילים סנקציות של עד 200 אלף שקלים נגד מעסיקים המונעים מעובדים התארגנות או שמונעים מנציגי ארגון עובדים להיכנס לעסק
ועדת העבודה והרווחה אישרה היום (ד'), במסגרת חוק ההסדרים, שני חוקים שמקדמים את יכולת ההתארגנות של עובדים במקומות עבודה לא מאורגנים, בעיקר מול קבלני כוח אדם. מדובר בתיקונים לחוקי עבודה אותם דרשה ההסתדרות, שהתקבלו כחלק מ"עסקת החבילה" בין ההסתדרות, המעסיקים והאוצר במסגרת התקציב הדו-שנתי. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, נכח בדיון.
- אושר בוועדה: הקלות למובטלים שהפכו לעצמאים
אחד החוקים שאושרו קובע סנקציות נגד מעסיק שמנע מעובדיו את ההתארגנות. החוק השני מעניש מעסיק אשר מנע מנציגו של ארגון עובדים להיכנס לעסק כדי לסייע לעובדים את מימוש זכותם להתארגן. העונשים הצפויים הם קנס של עד 200 אלף שקלים. החוק הקיים היום אוסר על המעסיק לטרפד ניסיונות התארגנות של העובדים במקום העבודה, אבל זהו חוק חסר שיניים, שאינו מטיל סנקציה כספית על המעסיק.
תיקון אחד מסמיך את בית הדין לעבודה לאשר פיצויים לעובד או לארגון עובדים שנמנע מהם להתארגן, או שהמעסיק נקט נגד העובדים בסנקציה כלשהי, כגון פיטורים או שלילת תנאים. במקרים אלו יהיו העובדים זכאים לפיצויים ללא הוכחת נזק בסך של בין 50 אלף ל-200 אלף שקלים.
עד כה, ללא הסנקציה הכספית, לא היססו מעסיקים להתנכל לעובדים שניסו להתארגן, וחסמו את דרכם של ארגוני העובדים להיכנס למפעלים. ההסתדרות ציינה כי עצם ההתארגנות איננה התרסה כלפי המעסיקים, והחוק איננו חל רק עליה, אלא גם על שני ארגוני עובדים קיימים נוספים.
לין: החוק המוצע הוא שגיאה חמורה
במהלך הדיון הביע נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין, את התנגדותו העקרונית לחוק. לדבריו, "אף אחד מאיתנו לא כופר בזכות העובד להתארגן, אבל החוק המוצע הוא שגיאה חמורה. לא ייתכן לתת לארגון עובדים כוח בלתי מוגבל להיכנס פיזית לעסק מתי שהוא רוצה וכמה שהוא רוצה, דבר שאין לו דוגמה במשפט הישראלי. אפילו למשטרה אין כוח שכזה".
ארז וגנר מעמותת "מען" המסייעת לעובדים טען בתגובה כי "אוריאל לין מתנגד כי הוא לא רוצה שיהיו לחוק שיניים. ההסתדרות לא מגיעה לעובדים שבאמת צריכים את עזרתה, כגון עובדי חברת כוח אדם שמפחדים להתאגד, וזו המציאות שעימה יש להתמודד, ולכן יש להקשיח את החוק".
עו"ד דן אורן ממשרד המשפטים הגיב על טענות לין, ואמר: "טעות לומר כי יש פה חקיקה בלתי מידתית. יש כאן איזון. יצרנו הגנה לעובדים שמתנכלים להם. החוק מעניק יכולת ותמריץ לעובדים להתלונן על מעסיקים שמפרים את חוקי העבודה ומתנכלים לעובדים שמבקשים להתאגד".
היועץ המשפטי של הממונה על השכר באוצר, עו"ד קובי אמסלם, הוסיף: "מדובר בהצעת חוק ממשלתית אשר מנסה לשכלל את כל השיקולים במטרה לאזן את המצב הקיים. העובדה שהחוק נכלל בעסקת החבילה בשל הצורך להקים קואליציה לא פגם בערכו המקצועי."
את קובץ חוקי העבודה שבעסקת החבילה תשלים ועדת העבודה בשבוע הבא בחוק המחייב מעסיקים להיכנס למשא ומתן עם נציגות העובדים ותיקונים המיועדים לצמצם את תופעת הלנת השכר.