שתף קטע נבחר
 

מפרץ הפיראטים נמכר - המורידים לא בלחץ

אתר שיתוף הקבצים The Pirate Bay נמכר ויהפוך ככל הנראה לחוקי. למרות החששות של משתפי הקבצים, זה ממש לא מסמן את סוף עידן הפיראטיות ברשת

האינטרנט במהומה. אחד האתרים הגדולים ביותר לחיפוש קבצי torrent, שהפך במהרה לאתר החביב ביותר על מורידי הקבצים הפיראטיים, הודיע על סיום פרק בחייו. מי שהתרגלו להוריד את כל הסרטים והדיסקים הכי חדשים במהירות הבזק אובדי עצות: מה הם יעשו עכשיו? האם הפיראטיות באינטרנט נגמרה?

 

הפיסקה העליונה לא מתארת את התגובות שהתקבלו אתמול (ג') אחרי שפורסמה הידיעה על מכירת The Pirate Bay תמורת קצת פחות משמונה מליון דולרים, והפיכתו המתוכננת לאתר המספק תכנים חוקיים, אלא דווקא לסגירתו של אתר אחר, Suprnova, שהתרחשה בשנת 2007. סופרנובה היה אחד מאתרי ההורדות הפופולרים ברשת, בתקופה ש-torrent עוד הייתה טכנולוגיה חדשה. הוא נסגר בעקבות איומים משפטיים, והשאיר את קהילת המורידים בתדהמה.

 

אך למרות ההרגשה שהתחוללה אז, של סופו של עידן, המציאות הוכיחה אחרת: אתרים חלופיים צצו כפטריות אחרי הגשם. המורידים אולי איבדו אתר אחד, אך הרוויחו במקומו עשרות. כך גם במקרה Pirate Bay - האתר הגדול ביותר, נכון לעכשיו, עומד כנראה להשיל מעצמו את הקונוטציות הלא חוקיות, אך המורידים הדואגים יכולים להמשיך לישון בשקט.

 

הטורנטים ימשיכו לחיות

טכנולוגית ה-torrent, שעליה התבסס האתר Pirate Bay, מבוססת על שיתוף קבצים: משתמשים רבים הורידו את אותו הקובץ, ועזרו להפיץ אותו הלאה. כך, קבצים פופולרים נהנו בכל רגע נתון מרבבות מקורות ששיתפו את הקובץ. משתמש חדש שהתחיל להוריד את הקובץ התחבר במקביל (בעזרת תוכנה תואמת) למספר מקורות

כאלה - מה שתרם למהירות הורדה גבוהה. ברגע שאותו משתמש הוריד חלק מסויים מהקובץ - הוא כבר התחיל לשתף אותו בעצמו, עוד לפני שסיים להוריד את הקובץ המלא.

 

אתר Pirate Bay סיפק מנוע חיפוש לקבצי torrent - שהן למעשה "שער הכניסה" לקבצים. הוא לא איכסן את הקבצים עצמם, אלא רק מעין פתחות שאיפשרו למורידים להתחבר למאגר המקורות ולהתחיל להוריד בפועל את הקובץ.

 

לפיכך, סגירתו של אתר מסויים לא אומרת שהטכנולוגיה עומדת למות. הקבצים עדיין ישותפו, פשוט יהיה צורך באתרים אחרים כדי לאתר ולהוריד את המפתחות. אתרים כאלה כבר קיימים, מה גם שתמיד ניתן לחפש בגוגל קבצי torrent, ולמצוא בקלות קישורים שמובילים אליהם.

 

הטכנולוגיות ימשיכו להתפתח

גם אם סגירתו של Pirate Bay כן הייתה מסמלת את מותו של ה-torrent - זה עדיין לא אומר שאין תחליפים. אתרי איחסון קבצים, כדוגמת Rapidshare, מאפשרים היום להעלות אליהם קבצים ולשתף אותם עם משתמשים נוספים, כמעט ללא הגבלה. אמנם, כדי להנות מהמהירות המקסימלית של שירותים אלה יש להרשם אליהם בתשלום,

אך הם צוברים פופולריות, ומהווים אצל מורידים רבים תחליף פשוט ומהיר יותר מטורנטים.

 

גם טכנולוגיות ישנות עדיין בשימוש: usenet, רשת של קבוצות דיון הקיימת מראשית ימי האינטרנט, משמשת עד היום כרשת ענקית לשיתוף קבצים, וידועה בכך שהיא מהירה במיוחד ופרטית מאוד. גם כאן החסרון הוא בתשלום: מנוי ל-usenet עולה כסף, ועלול להגיע לסכום מכובד לגישה בלתי מוגבלת לרשת.

 

יש גם חלופות חוקיות

המגבלות על מורידי הקבצים הפיראטיים הם לא טכנולוגיות, ולא קשורות בקשר של זהב לאתר או שירות מסויים. גם כש-Napster הפך לשירות חוקי ביכו המורידים את סוף ימי שיתוף קבצי המוזיקה - תחום שרק גדל מאז. המגבלות, אם כך, הן מוסריות בלבד.

 

המוסריות הייתה גם הדבר הבולט ביותר ב-Pirate Bay, אתר שמפעיליו יצאו רבות כנגד חוקי זכויות היוצרים, המחירים הגבוהים של הסרטים והדיסקים ועוד. בסוף הם נשלחו למאסר ונדרשו לשלם פיצויים על האידיאל הזה. לפי ההגיון (יש שיוסיפו "המעוות") שלהם, הצבה של קבצים המוגנים בזכויות יוצרים לרשות הציבור היא אידיאל. לכן חסידי האתר הגדולים כל כך מאוכזבים: נראה שההיפים הפכו לקפיטליסטים, ושהאידיאליסטים שציינו בעבר שכסף לא מעניין אותם מכרו את העקרונות שלהם תמורת 7.7 מיליון דולרים.

 

כך או כך, מי שהמוסריות שלו עדיין מאפשרת לו להוריד קבצים מוגנים לא צריך להלחץ יותר מדי מהפרדה מ-Pirate Bay, אלא רק לחפש את אתר שיתוף הקבצים הגדול הבא. סביר להניח שיקחו לו פחות מחמש דקות למצוא אותו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משתפי הקבצים יכולים לישון בשקט
מומלצים